Listeners:
Top listeners:
Radio SUN
Toimiston johtaja ja EU-edustaja Harri Airaksinen sanoo, että Tampereen ja Pirkanmaan uudenlaisen EU-toimiston kone on nyt käynnissä. Liikkeellelähtö on ollut vauhdikas. Toimisto saa lisävolyymiä, kun EU-rahoitusasiantuntija on palkattu; rekrytointi on parhaillaan käynnissä. Uuden organisaation elämää voi seurata verkossa osoitteessa tampere.eu.
Airaksinen muistuttaa, että nykymuotoinen organisaatio on kaksiosainen. EU-toimisto palvelee Brysselissä, ja kotimaan toimisto on Tampereella Business Tampereen yhteydessä. Airaksisen mielestä nyt rakennettu malli on asiakaslähtöinen ja tarkoituksenmukainen.
EU-toimiston rahoittajina ja ohjausryhmässä ovat Tampereen kaupunki, Tampereen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu, Tampereen Kauppakamari, Pirkanmaan hyvinvointialue, Pirkanmaan liitto ja Business Tampere. Pirkanmaan Yrittäjät päättää mukanaolostaan syyskokouksessa 20. marraskuuta. Pirkanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Jari Haapaniemi ennakoi, että alueyhdistys liittyy EU-toimiston rahoittajien joukkoon.
Ohjausryhmään kuuluvat Tampereen kaupungin kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki (puheenjohtaja) ja yhteysjohtaja Maggie Keskinen, Tampereen yliopiston vararehtori Jarmo Takala (varapuheenjohtaja), Tampereen ammattikorkeakoulun vararehtori Ari Sivula, Tampereen kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Eskelinen, Pirkanmaan hyvinvointialueen yhteiskuntasuhdejohtaja Jenni Ruokonen, Pirkanmaan liiton maakuntajohtaja Anne-Mari Ahonen sekä Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Ojala ja kaupunkiseudun kuntia edustava kunnanjohtaja Mikko Latvala.
Ohjausryhmä kokoontuu puolenkymmentä kertaa vuoden aikana. Ryhmä asettaa EU-edunvalvontatavoitteet ja seuraa niiden toteutumista. Ryhmä päättää myös budjetista.
EU-rahoituskoordinaatioryhmä kokoustelee noin kahdeksan kertaa. Sen vastuulla ovat tutkimus- ja kehitysrahoituksen (TKI-rahoitus) seuranta ja määritellä rahoituksen edunvalvontatavoitteet, vastata organisaatioiden hankehauista, synergioista ja strategisesta kohdentamisesta sekä raportointi ja viestintä EU-ohjausryhmälle.
Business Tampere tarjoaa EU-toimistolle tukipalveluja ja ekosysteemiosaamista.
Niin Tampereella kuin Brysselissä olevan toimiston tehtävänä on edistää Tampereen ja Pirkanmaan etua sekä vaikuttaa monipuolisesti Brysselissä.
Tämä tapahtuu Tampereen ja Pirkanmaan näkökulmien ja intressien kommunikoinnilla EU:n valmisteluun ja päätöksentekoon vaikuttamalla EU-politiikkaan ja lainsäädäntöön alueen kannalta keskeisillä aloilla, kuten puolijohde- ja tekoälyteknologioiden (AI), digitalisaation, älykkäiden kaupunkiratkaisujen, puolustusteollisuuden, terveyden ja hyvinvoinnin sekä puhtaan siirtymän, kiertotalouden ja energian aloilla esimerkiksi tapaamalla EU-instituutioiden ja muiden vaikuttajaorganisaatioiden edustajia.
Pirkanmaan EU-vaikuttamisteemoja ovat rakenne-, liikenne- ja kaupunkipolitiikka, kansallinen edunvalvonta ja Suomen EU-kannat sekä tutkimus- ja kehitysrahoitus (TKI-rahoitus).
Airaksisen katseet kohdistuvat erityisesti EU-ohjelmarahoituksen aikaisempaa suurempaan hyödyntämiseen. Hänen mukaansa pirkanmaalaisten tahojen on oltava aktiivisesti ja oikea-aikaisesti liikkeellä.
– Meillä on erityisen keskeinen rooli verkostoida ja aktivoida erilaisia sidosryhmiä ja yrityksiä. Tällä työsaralla meillä Pirkanmaalla on kannustavia onnistumisia mutta myös paljon lisää voitettavana.
Airaksinen kertoo, että EU-toimiston tehtävänä on esimerkiksi tunnistaa sidosryhmiä ja valita kumppaneita Brysselissä.
Kumppanuuksien etsiminen merkitsee alueen toimijoiden, kuten yritysten, tutkimuslaitosten ja julkisten toimijoiden avustamista ja yhteistyöhankkeiden rakentamista muiden EU-alueiden ja niiden toimijoiden kanssa.
– Autamme tutkimusyhteisöä ja yrityksiä konsortiokumppaneiden löytämisessä.
Konsortio tarkoittaa organisaatioiden tavallisesti väliaikaista yhteenliittymää, jonka tarkoituksena on näiden edun ajaminen. Perinteisesti konsortio-käsite on kuvannut pankki- ja liikemaailman yhteistoimintaa, mutta siitä on tullut korkeakoulumaailmassa yksi oppilaitosten välisen yhteistyön muoto.
EU-toimisto tarjoaa ajantasaista ja ennakoivaa tietoa Euroopan unionin lainsäädännöstä ja ohjelmista.
– Toimimme kontaktipisteenä Brysselissä, Airaksinen herättelee.
Tampereen ja koko Pirkanmaan markkinointi on Airaksisen mukaan jatkuvaa työtä.
Airaksinen on lukenut komissaarikandidaattien nimeämiskirjeitä. Lisäksi komissaariehdokkaat ovat saaneet kirjallisia kysymyksiä, joihin he ovat kirjallisesti vastanneet.
– Alkukesäisissä EU-vaaleissa maastamme valittiin 15 meppiä, joita kohtaan odotukseni ovat korkealla. Parlamentaarikoillamme on monipuolista osaamista ja kokemusta.
Airaksisen mielestä suomalaismepit ovat saaneet merkityksellisiä valiokuntapaikkoja.
Vasemmistoliiton Li Andersson johtaa työllisyys- ja sosiaaliasioiden valiokuntaa. Kokoomuksen Pekka Toveri on maatalous ja maaseudun kehittäminen -valiokunnan jäsen. Kokoomuksen Aura Salla toimii talous- ja raha-asioiden valiokunnan jäsenenä. SDP:n Eero Heinäluoma on kahden valiokunnan jäsen: talous- ja raha-asioiden valiokunta ja teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta. Vihreiden Ville Niinistö on valtuuskuntien puheenjohtajakokouksen jäsen, teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnan jäsen sekä turvallisuus- ja puolustuspolitiikan alivaliokunnan jäsen. Keskustan Elsi Katainen on maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunnan jäsen. Vasemmistoliiton Merja Kyllönen on liikenne- ja matkailuvaliokunnan jäsen. Perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen on jäsenenä ulkoasiainvaliokunnassa.
– Parlamentaarikkomme ovat erittäin kokeneita poliitikkoja ja vaikuttajia.
Airaksisen mielestä EU:lla on edessään poikkeuksellisen mielenkiintoinen vuosi. Sitä värittävät muun muassa Saksassa ensi vuonna pidettävät liittopäivävaalit.
– Ratkaisujaan odottavat vielä kilpailukykyrahasto ja EU:n yhteisvelkamekanismi. Näihin tärkeisiin asioihin ei välttämättä saada ratkaisuja ennen Saksan vaaleja.
– Täällä on oltava viimeisen päälle valmis suunnittelu ja tahtotila hankkeen toteuttamiselle. Kotimaassa rivien on oltava suorat, ja investointi on saatettava oikea-aikaisesti EU-rahoituksesta vastaavien tahojen harteille.
Kirjoittaja: Matti Pulkkinen
Etelä-Pirkanmaa 96,7
Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3
Kankaanpään seutu 106,7
Parkanon seutu 91,7
Tampere 107,8
Ylä-Pirkanmaa 91,5
Radio SUN on osa Pirmedioita.
studio@radiosun.fi
Mainosmyynti:myynti@radiosun.fi
Mainostrafiikki:radio@radiosun.fi
Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi
Radio SUN
Suvantokatu 13
33100 Tampere
Studio 010 5844 655
WhatsApp 043 2170 273
Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.