Listeners:
Top listeners:
Radio SUN
Lukumääräisesti voimakastuoksuista hyasinttia ostetaan suomalaiskoteihin eniten, noin 2,5 miljoonaa kappaletta vuosittain. Näyttäviä joulutähtiä niitäkin myydään noin 1,5 miljoonaa kappaletta. Komean vartensa päässä kurottelevia amarylliksiä niitäkin käy kaupaksi noin 900 000 kappaletta.
Muita joulun ajan suosikkikukkia ovat muun muassa atsaleat, jouluruusut, tulilatvat, syklaamit ja erilaiset havut. Kevätkukkana enemmän pidetty tulppaani on suosittu myös jouluna.
Joulukielon kasvattamiseen suositellaan jalokieloja. Luonnonkielot ovat herkempiä ja niiden keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Kielojuurakoiden keruuseen ei jokaisenoikeus anna lupaa.
Näin hoidat yleisimmät joulukukat
Joulutähti viihtyy parhaiten noin 18–19 celsiusasteen huoneenlämmössä, mutta ei se loukkaannu yleisesti hieman lämpimämmissäkään tiloissa. Tärkeämpää on, ettei se saa kylmää, eikä sen säilytystila ole vetoinenkaan.
Oikein hoidettuna joulutähti on joulun suosikkikukista pitkäikäisin. Sen voi hankkia hyvissä ajoin ennen joulua ja se voi hyvin kukkia tammi-helmikuulle. Joulutähteä kannattaa kastella vain maltillisesti. Kun lehti alkaa hiukan nuupahtaa, on hyvä aika antaa kukalle lisää vettä.
– Hyvä mittari on kokeilla ruukun painoa. Jos ruukku alkaa käydä aivan kevyeksi, on korkea aika antaa lisää vettä, mutta kohtuudella, Klaus Mäkelä sanoo.
– Mullan pintakaan ei saisi käydä aivan kuivaksi, sen olisi hyvä olla hieman kostea.
– Hyasintti on siitä helppo, että ei se siitä suutu, jos hetkeksi joutuu käymään kylmässä.
Myös hyasintti kukoistaa maltillisella kastelulla. Se imee kaiken veden ja venyy sekä kukkii nopeasti, mikäli se saa enemmän vettä kuin tarvitsee. Kastelutiheys riippuu huoneen lämpötilasta, mutta lorauksen vettä voi antaa 1–2 päivän välein.
Ritarinkukka eli amaryllis: Amaryllis on hoidettavuudeltaan hyvin samanlainen kuin hyasintti. Liika kastelu saa sen varren venymään nopeasti turhankin pitkäksi. Nopeasti kasvanut pitkä varsi taittuu, kun sen päähän puhkeaa suuri, komea kukka.
– Lajikkeissakin on eroja, nykyisin on maltillisemmin vartta kasvattavia ritarinkukkiakin. Oleellisinta on, että vettä antaa kohtuullisesti. Kukkaa voi kastella joka päivä tai joka toinen päivä, mutta vähän kerrallaan.
– Atsalea vaatii kastelua päivittäin. Viikko ilman vettä tappaa atsalean varmasti.
Yhteistä joulukukkien hoidossa on välttää ylikastelun virhe. Jatkuvasti vedessä lilluvat juuret voivat tukehtua. Ylikastellun kukan lehdet alkavat lupsottaa. Jos lehdet eivät voi hyvin, kannattaa katsoa, onko kasvi saanut vettä liikaa vai kärsiikö se kuivuudesta.
Kirjoittaja: Seppo Kummala
Etelä-Pirkanmaa 96,7
Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3
Kankaanpään seutu 106,7
Parkanon seutu 91,7
Tampere 107,8
Ylä-Pirkanmaa 91,5
Radio SUN on osa Pirmedioita.
studio@radiosun.fi
Mainosmyynti:myynti@radiosun.fi
Mainostrafiikki:radio@radiosun.fi
Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi
Radio SUN
Suvantokatu 13
33100 Tampere
Studio 010 5844 655
WhatsApp 043 2170 273
Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.