Listeners:
Top listeners:
Radio SUN
Toissa vuonna 30-vuotista taivaltaan juhlinut Pirkanmaan Yrityskummit ry on lunastanut keskeisen paikan kasvumaakunnan elinkeinoelämässä ja yrityskentässä. Rämö korostaa, että yhteiskunnallisesti merkittävä työ jatkuu laadukkaana ja tuloksellisena, kun yhdistys saa koko ajan uusia päteviä kummeja.
Aktiivisia kummeja on tällä hetkellä 150, joista kolmisenkymmentä on naisia.
Rämö vetoaakin kaikkiin kokeneisiin yrittäjiin ja kutsuu heitä mukaan talkoisiin, joissa yrityskummit ovat niin aloittavien yrittäjien kuin kasvuhaasteiden kanssa painivien yrittäjien keskustelukumppaneina ja mentoreina. Hän muistuttaa, miten lukuisat kummisuhteet ovat edesauttaneet monia yrityksiä uudenlaisille kasvu- ja menestyspoluille.
Koko Suomessa on tällä hetkellä noin 615 000 toimivaa yritystä, joista runsaat 54 000 on Pirkanmaalla. Tilastokeskuksen tietojen mukaan nimenomaan naisyrittäjien määrä on ollut viime vuosina voimakkaasti laskeva. Vuonna 2021 naisyrittäjiä oli 117 000, kun viime vuonna heitä oli enää 97 000. Yrittäjistä naisia on reilu yksi kolmasosa eli noin 35 prosenttia.
– Monet naiset ovat yksinyrittäjiä tai mikroyrittäjiä. Meillä naisilla on joskus tapana vähätellä uria tai saavutuksia. Esimerkiksi näillä itsensä työllistäneillä ja elantonsa hankkineilla osaajilla on paljon annettavanaan tämän ajan yrittäjille, Rämö tietää.
Rämön mukaan Pirkanmaan Yrityskummit tempaa Pirkanmaan Yrittäjien kanssa hankkeen, jolla nostetaan esiin naisyrittäjiä ja -yrittäjyyttä. Tapahtumia on luvassa pitkin vuotta, esimerkiksi kansainvälisenä naistenpäivänä maaliskuussa.
– Kannustamme naisia hakemaan meiltä tukea ja innostamme heitä kummeiksi. Edelleen esimerkiksi moni yksinyrittäjä kokee olevansa asioidensa kanssa täysin yksin, yrityskummi auttaa tässä. Monesti jo keskustelu avaa lukkoja ja solmuja, ja yrittäjä näkee valoa ja eteenpäin menemisen mahdollisuuksia, Rämö sanoo.
Mutta millainen hyvä yrityskummi on?
Rämö arvostaa yrityskentän monipuolisuutta, jota pirkanmaalaiset yrityskummit ovat perinteisesti edustaneet. Hän korostaa, että moni yrittäjä, yritysjohtaja ja toimitusjohtaja ovat hioutuneet timanteiksi kuin hiidenkirnuissa, joissa on kohdattu ja taltutettu myös kiperiä tilanteita ja suuria ongelmia.
– Hyvällä yrityskummilla on vahva auttamisen halu. Hän on tarkka kuuntelija ja herkkä tunnistamaan erilaisia tilanteita. Kysymysten asettaminen on keskeinen avu. Monesti läsnä oleminen on mentoroinnin ohessa henkisenä tukena olemista. Olennaista on, että molemmat osapuolet ovat niin antajina kuin saajina, Rämö kertoo.
– Muun muassa Pirkanmaan Yrityskummit tuottaa palveluja valtion pyynnöstä, mutta me teemme sitä ilmaiseksi.
– Vapaaehtoiset yrityskummit tekevät vuoden aikana mielettömän määrän tunteja. On laskettu, että viime vuonna tunteja kertyi niin runsaasti, että niiden tekemiseksi olisi tarvittu kuuden kokoaikaisen ammattilaisen työpanos, Rämö tarkentaa.
Rämö on tunnistanut yhteiskunnassamme ammottavan aukon, joka on tuttu nimenomaan yksinyrittäjille sekä mikro- ja pienyrityksille. Nämä kaikki ovat eläneet viime vuosina poikkeuksellisen vaikeita aikoja koronapandemian, inflaation ja muiden itsestä johtumattomien syiden takia.
Rämön mielestä Suomi rämpii taantumassa, vaikka sitä ei julkisesti sanotakaan ääneen.
– Yhteiskuntamme ojentaa auttavan kätensä yrityksille, mutta sen toimet kohdistuvat suurille yrityksille. Poikkeuksena on ollut Finnveran mikroyrittäjille kohdistama laina, joka tämän hetken tiedon mukaan lakkaa olemasta maaliskuussa, Rämö tarkentaa.
Rämön mielestä tilanne on kestämätön, sillä peräti 95,5 prosenttia suomalaisista työskentelee 1-9 henkilön mikroyrityksissä.
– Tällaisten yrittäjien vinkkelistä yhteiskunnan suosimat vihreät siirtymät ja valtavat teknologian kehitysloikat ovat kaukaisia asioita, eivätkä ne helpota millään tavalla tai tasolla heidän rahoitustarpeitaan.
Rämö korostaa, ettei hän kannata minkäänlaista vastakkainasettelua tai toiselta poisottamista. Hänen mukaansa yhteiskunnan on havahduttava tunnistamaan myös pienien yrityksien tarpeet ja toiveet.
– Etenkin, kun ne muodostavat koko yhteiskuntamme kivijalan, perustan, Rämö muistuttaa.
Rämön mukaan Suomessa olisi saatava nopeasti näkyväksi, miten nimenomaan mikroyritykset hankkivat palveluja ja tuotteita toisiltaan. Niiden keskinäiset vaikutussuhteet ovat merkittävät.
– Kuntajohtajan tehtäväkenttä on poikkeuksellisen laaja. Siitä johtuen työn tuloksellinen hoitaminen vie todella paljon aikaa, jopa seitsemän päivää viikossa. Samalla huomionarvoista on, että kuntajohtajuuden mielenkiinto piilee nimenomaan käsillä olevien asioiden laajuudessa. Yhtälö on tietyllä tavalla paradoksi. Työllisyys on yksi tärkeimmistä asiakokonaisuuksista. Siksi kuntajohtajan työn painopisteitä ovat yrittäjät ja yritykset. Heiltä ja niistä kertynyt kokemus on nyt tuiki arvokasta, Rämö kiittelee.
Rämö vakuuttaa, että Pirkanmaan Yrityskummeissa on matala kynnys. Hän lupaa, että asiakas kohdataan aidosti ja häntä kuunnellaan.
– Esimerkiksi yrityskummia etsittäessä asiakas päättää, kenet hän valitsee. Vuorovaikutuksen on oltava turvallisuutta ja luottamusta vahvistavaa, Rämö toteaa.
Rämö on ehtinyt jo havaita, että nuoret yrittäjät ovat luonnostaan avoimia hakemaan ja vastaanottamaan apua. Peruskouluun ja toiselle asteelle on juurtunut yrittäjäkasvatus, joiden hedelmä kantaa jo.
– Aina paras palkka on tyytyväisen asiakkaan rehellinen kiitos. ”Meillä oli vaikeaa. Kun sain kummin ja kävimme asioita porukalla lävitse, ne alkoivat valjeta ja seljetä. Meillä on nyt hyvä olla ja suuntaamme tulevaisuuteen luottavaisin mielin.” Näitä palautteita on kannustavaa kuulla, Rämö iloitsee.
Pirkanmaan Yrityskummit ry:n hallitus koostuu puheenjohtajasta ja neljästä jäsenestä. Tänä vuonna hallituksessa ovat Jorma Tirkkonen (pj.), Mika Setälä (varapj.), Jarmo Paunu, Jukka Turunen ja Juha Österlund.
Hallituksen rinnalla on aloittanut vuonna 2023 advisory board, jonka edustajat tuovat ajankohtaista tietoa toimialueen eri suunnista.
Pirkanmaan Yrityskummit ry:n tehtävä on pyyteettömästi auttaa pirkanmaalaisia pk-yrittäjiä kehittämään yritystään ja kehittymään yrittäjinä. Yrityskummeille kummiyhteisö antaa mahdollisuuden jakaa osaamistaan ja hankkimaansa liiketoimintakokemusta pirkanmaalaisten yritysten hyödyksi.
Merkittävää toiminnan menestymiselle on yhteistyökumppaneista muotoutunut laaja ja aktiivinen verkosto.
Kirjoittaja: Matti Pulkkinen
Etelä-Pirkanmaa 96,7
Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3
Kankaanpään seutu 106,7
Parkanon seutu 91,7
Tampere 107,8
Ylä-Pirkanmaa 91,5
Radio SUN on osa Pirmedioita.
studio@radiosun.fi
Mainosmyynti:myynti@radiosun.fi
Mainostrafiikki:radio@radiosun.fi
Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi
Radio SUN
Suvantokatu 13
33100 Tampere
Studio 010 5844 655
WhatsApp 043 2170 273
Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.