Listeners:
Top listeners:
Radio SUN
– Päivätoiminta on monelle ikäihmiselle ainoa henkireikä ympäröivään maailmaan. Nämä ihmiset tarvitsevat kasvotusten tapahtuvaa kohtaamista. Asia käsitellään uudelleen, Andersson kertoo.
– Tästä on pakko pitää kiinni. Päivätoiminta ei voi olla verkossa tapahtuvaa toimintaa. Ei vain yksinkertaisesti voi olla, Andersson naulaa.
Tapaus ikäihmisten päivätoiminnan hujauttaminen verkkoon toimiikin siltana Pirkanmaan Kokoomuksen aluevaaliohjelman pääviestiin: ”Haluamme palveluiden vastaavan ihmisten tarpeita”.
– Sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluissa yksi tavoite on ylitse muiden: ihmisen on saatava tarvitsemansa apu mahdollisimman nopeasti. Jonossa ei parane, lomake ei ole resepti eikä sillä sammuteta tulipaloa. Haluamme varmistaa sen, että nyt ja tulevaisuudessa pääsee sujuvaan hoitoon, inhimilliseen hoivaan ja muihin tarvitsemiinsa palveluihin, Andersson sanoittaa.
Andersson muistuttaa, että Pirkanmaallakin väestömme vanhenee, joten erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluita tarvitaan tulevaisuudessa yhä enemmän.
– Vain tekemällä nykyistä paremmin saamme rahat ja osaavan henkilöstön riittämään, Andersson linjaa.
Andersson tykittää, että pirkanmaalaisen on päästävä nopeasti hyvään hoitoon ja hoivaan.
– Jonoissa ei kukaan parane. Jokaisen suomalaisen on voitava luottaa siihen, että hän saa tarvitsemansa hoidon ja hoivan oikea-aikaisesti, sujuvasti, turvallisesti ja molemmilla kotimaisilla kielillä. Palvelut on suunniteltava vastaamaan ihmisten, ei hallinnon, tarpeita, Andersson julistaa.
– Lääkärille tai neuvolaan pääseminen ei itsessään vielä riitä. Tarvitaan myös sitä, että käynti on vaikuttava. Mahdollisten jatkotoimien pitää hoitua sujuvasti, eikä kukaan saa tippua palveluiden väleihin. Hoitopolun pitää olla sujuva akuutista tarpeesta aina kuntoutukseen asti, Andersson tarkentaa.
Jari Andersson kiteyttää, että vain hyvinvoiva henkilöstö voi ylläpitää hyvinvointia.
– Sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluita tehdään ihmiseltä ihmiselle. Jos työntekijät eivät voi hyvin, palvelut kärsivät, eikä työpaikka houkuttele uusia ammattilaisia. Tavoitteena ei ole, että sama henkilöstömäärä tekee aina vain enemmän. Tekemisen tavat pitää uudistaa sellaisiksi, että osaajia on tehtävien kannalta riittävästi, Andersson täsmentää.
Andersson teroittaa, että pelastuspalvelut ja ensihoito ovat olemassa niitä hetkiä varten, kun hätä on suuri.
– Siksi näihin palveluihin pitää voida luottaa. Pelastuspalvelut ja ensihoidon palvelut on tuotettava laadukkaasti ja yhdenmukaisesti Pirkanmaalla. Ensihoidon roolia täytyy kehittää kiinteänä osana sosiaali- ja terveyspalveluja sekä pelastuspalveluja, Andersson näkee.
Andersson sanoo päättäväisesti, että Kokoomus vastustaa maakuntaveron käyttöönottoa.
– Maakuntaverolla ei ratkaista hyvinvointialueiden rahoituksen ongelmia, mutta maakuntavero nostaisi veroastetta väistämättä entisestään. Samalla maakuntavero johtaisi verotuksen ja palvelutason eriytymiseen eri puolilla Suomea vielä nykyistä enemmän. Suomen kokoisessa maassa ei tarvita kolmea verotuksen tasoa, Andersson perustelee.
Jari Andersson painottaa, että puolueella on tavoitteena olla toisissakin aluevaaleissa ykkösenä.
– Nyt, kun vaikeimmat päätökset talouden sopeuttamisen osalta on tehty ja on selvitty muihin alueisiin verrattuna varsin hyvin, on aika tarkistella alueellisten palvelujen peittävyys ja palvelujen toiminnallinen parantaminen. On korostettava, että kaikki erikoisalat on pidetty hyvällä tasolla ja myös pelastuspalvelun toiminnot on saatu turvattua. Välttämättömiä kohtaantopalveluja on voitava tarjota jatkossakin kasvokkain eli ihminen kohdaten, Andersson sanoo.
– Verkon on oltava sellainen, että toiminnoissa on riittävästi asiakkaita. Kuitenkaan välimatkojen ei voi antaa muodostua liian pitkiksi, Andersson miettii.
Andersson tunnistaa, että kuntien ja hyvinvointialueen yhteistyö on saatava nykyistä toimivammaksi. Hän nostaa esimerkiksi työllisyyden hoidon, jossa yhteistä työpintaa on muun muassa pitkäaikaistyöttömien palveluissa. Ne on saatava kuntoon.
– Myös hyvinvointialueiden palvelujen tarjonta kunnissa, kuten ikäihmisten päivätoimintatyö on saatava vakiinnutettua hyvälle tasolle, Andersson toteaa.
Jari Anderssonin mukaan aluevaltuuston asemaa on vahvistettu viime kevään aikana hallintosääntöön tehdyillä muutoksilla.
– Myös valiokuntien kokoa on järkevöitetty. Tavoitteena on myös se, että valtuuston, hallituksen ja valiokuntien yhteistyötä lisätään. Valiokuntien työ sidotaan kiinteämmin osaksi valtuusto- ja hallitustyöskentelyä, Andersson kertoo.
Anderssonin mukaan aluehallituksen asema ja painoarvo on edelleen tärkeä. Valtuuston ja valiokuntien laajojen linjausten toimeenpano kuuluu jatkossakin hallitukselle.
– Myös valiokuntien kokoa on järkevöitetty. Tavoitteena on myös se, että valtuuston, hallituksen ja valiokuntien yhteistyötä lisätään. Valiokuntien työ sidotaan kiinteämmin osaksi valtuusto- ja hallitustyöskentelyä, Andersson lisää.
Jari Andersson uskoo, että seuraavan neljän vuoden aikana Pirhan palveluverkko on vakiinnutettu.
– Palvelut ja talous ovat siten tasapainossa, ettei YT-menettelyjä heikon talouden vuoksi tarvitse käydä. Perinteiset erikoissairaanhoidon palvelut ovat maan parhaita ja palveluillamme on kysyntää Pirkanmaan ulkopuoleltakin. Ihmiset ovat tottuneet myös uuteen toimijaan, ja väestö osaa ottaa yhteyttä ja pääsee kohtuullisessa ajassa palvelujen piiriin. Palvelumuodot ovat tasapainossa siten, että esimerkiksi ikäihmisten ympärivuorokautiseen asumiseen on riittävät resurssit, Andersson kuvailee.
Kirjoittaja: Matti Pulkkinen
Etelä-Pirkanmaa 96,7
Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3
Kankaanpään seutu 106,7
Parkanon seutu 91,7
Tampere 107,8
Ylä-Pirkanmaa 91,5
Radio SUN on osa Pirmedioita.
studio@radiosun.fi
Mainosmyynti:myynti@radiosun.fi
Mainostrafiikki:radio@radiosun.fi
Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi
Radio SUN
Suvantokatu 13
33100 Tampere
Studio 010 5844 655
WhatsApp 043 2170 273
Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.