Teemat

Puolueet sopivat nyt kiistellyistä ryhmärahoista jo valtuustosopimuksessa

today1.4.2025

Background
share close
PIRKANMAALLAKIN on herätetty keskustelu Pirkanmaan hyvinvointialueen maksamista vuosipalkkioista, kokouspalkkioista ja ryhmärahasta.
Muistattehan, että Pirhan aluevaltuuston ryhmät solmivat valtuustosopimuksen. Siinä kaikki puolueet sitoutuivat vuosi- ja kokouspalkkioihin sekä ryhmärahoihin.

Kyseiset palkkiot ja ryhmärahat on maksettu sellaisina kuin aluevaltuustoon päässeiden puolueiden puheenjohtajat ovat ne allekirjoituksillaan hyväksyneet 10. helmikuuta vuonna 2022 sinetöidyssä aluevaltuustopuolueiden valtuustosopimuksessa.

Aluevaltuustosopimuksen hyväksyivät Kokoomus, Sosialidemokraatit, Perussuomalaiset, Vasemmistoliitto, Vihreät, Keskusta, Kristillisdemokraatit, Liike Nyt ja Valta kuuluu kansalle.

Vuosi- ja kokouspalkkioiden pohjana käytettiin Tampereen palkkiotasoa ylöspäin pyöristettynä. Tampere on runsaan 260 000 asukkaan kaupunki, ja Pirha on asukasmäärältään maamme suurin hyvinvointialue. Pirkanmaalaisia on runsaat 545 000. Väestömäärä otettiin huomioon palkkiotasoa ratkottaessa.

Sopimuksessa hyväksyttiin, että kaikille vuosipalkkion saajille maksetaan myös kokouspalkkiot. Ryhmien puheenjohtajat muodostavat puheenjohtajatoimikunnan, jonka kokouspalkkioihin on rinnastettu lautakuntien, jaostojen ja valiokuntien palkkiosääntöä.

Vuosipalkkiot määriteltiin vuodeksi. Sopimuksen mukaan aluevaltuuston ja -hallituksen puheenjohtaja saavat vuodessa 10 000 euroa. Aluevaltuuston ja -hallituksen varapuheenjohtajat sekä lautakuntien, jaostojen ja valiokuntien puheenjohtajat saavat 4 000 euroa. Aluehallituksen jäsenet sekä lautakuntien, jaostojen ja valiokuntien varapuheenjohtajat saavat 2 000 euroa.

Valtuuston kokouspalkkio on ollut 400 euroa per kokous. Hallituksen kokouksen palkkio on 300 euroa per kokous sekä lautakuntien, jaostojen ja valiokuntien kokouspalkkio on 250 euroa per kokous.

Pirha on maksanut maksimissaan ryhmärahaa 5 000 euroa per valtuutettu per vuosi. Huomionarvoista on, että valtuustoryhmän on täytynyt hakea erillisesti ryhmärahaa, sillä sitä ei ole suoritettu automaattisesti. Ryhmärahan käytön periaatteet on ratkaistu kansallisesti tai Pirhan hallintosäännössä.

KOKOOMUKSEN aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Leena Kostiainen kertoo. että ryhmä on hakenut rahaa tänä vuonna vain viidelle kuukaudelle eli valtuustokauden päättymiseen asti. Kokoomusryhmä on hakenut ryhmärahaa vuosina 2022 ja 2023.

– Pääosa rahasta menee työntekijän palkkaan, loput tilavuokraan ja tapahtumakuluihin, kuten seminaareihin ja kansalaistapaamisiin.

Kostiaisen mukaan aluevaltuutetut saavat kansalaistapaamisissa tietoa asukkailta, miten palvelut toimivat. Seminaareissa aluevaltuutetut tutustuvat muun muassa muiden hyvinvointialueiden toimintaan ja vaihtavat kokemuksia alueen päättäjien kanssa. 

SDP:n aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Joni Kumlander kertoo, että ryhmä haki viime vuonna ryhmärahaa yhteensä 85 000 euroa ja siitä käytettiin 81 295 euroa. Ryhmä palautti Pirhalle 3 704 euroa. Tälle vuodelle ryhmä haki 85 000 euroa.

– Olemme hakeneet ja käyttäneet valtuustoryhmien toimintatukea vuosina 2022 ja 2023.

– Kyseisillä rahoilla olemme järjestäneet aluevaltuustoryhmän yleisötilaisuuksia, joilla edistämme pirkanmaalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Rahaa käytetään myös aluevaltuustoryhmän ja muiden aluehallinnon luottamushenkilöiden (SDP) sihteeripalveluihin tuen ehtojen mukaisesti. Koulutamme myös luottamushenkilöitämme.

Kumlanderin mukaan aluevaltuustoryhmä jalkautuu eri puolille Pirkanmaata käymään vuoropuhelua pirkanmaalaisten kanssa. Tilaisuuksista ja muutoin tullutta palautetta viedään eteenpäin Pirhan päätöksentekoon. Aluevaltuusto- ja hallitusryhmät ovat saaneet parannuksia moniin päätöksiin ja tehneet useita valtuustoaloitteita kansalaisten kanssa käydyn vuoropuhelun ansiosta.

– Aluevaltuustopuolueiden alkuperäinen sopimus on edelleen voimassa, eikä yksikään puolue ole valtuustokauden aikana pyytänyt neuvotteluita sopimuksen avaamiseksi.

VASEMMISTOLIITON aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Milka Hanhela sanoa, että vasemmistoliiton ryhmän käyttämästä ryhmärahasta on esimerkiksi maksettu ryhmän koordinaattorin palkka, järjestetty useita yleisötilaisuuksia, organisoitu työpaikka- ja järjestövierailuja ja kustannettu tiedotuskuluja, kuten yleisötilaisuuksien mainoksia.

– Se, että minä tamperelaisena olen ryhmärahan ja koordinaattorin tekemän työn ansiosta päässyt tutustumaan palveluihin fyysisesti vaikkapa Virroilla ja Kihniössä, on ollut minulle henkilökohtaisesti todella tärkeää. Näillä reissuilla on päässyt oikeasti keskustelemaan paikallisten kanssa ja perehtymään alueiden ainutlaatuisiin tilanteisiin, ja sitä kautta pystynyt sitten myös paremmin edustamaan koko alueen asukkaiden näkökulmaa.

– Pirhan toimielimet eivät tällaisia tutustumiskäyntejä juuri järjestä, joten tämän tyyppinen demokratian edistäminen ja ihmisten kuuleminen on täysin valtuustoryhmien käsissä, ja siinä ryhmäraha on ollut tarpeen.

Hanhela sanoo, että valtuustoryhmän rahankäytöstä on raportoitu vuosittain tarkemmin Pirhalle.

KESKUSTAN aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Petra Schulze Steinen kertoo, että Keskusta on hakenut ryhmien sopiman 5 000 euroa per valtuutettu per vuosi.

– Kuluvalle vuodelle ryhmiä ohjeistettiin hakemaan rahaa nykyisen valtuustokauden loppuun saakka. Vaalien jälkeen on haku loppuvuodelle. 

– Hakuehtojen mukaisesti rahaa on käytetty muun muassa aluevaltuustoryhmän tapahtumien järjestämiseen, niistä mainostamiseen sekä aluevaltuustoryhmän sihteerin palkkaamiseen aluevaltuutettujen työn tueksi. 

Schulze Steinenin mukaan rahan turvin aluevaltuustoryhmä pystyy jalkautumaan ja järjestämään yleisötilaisuuksia ympäri Pirkanmaata ja tuomaan Pirhaa tutuksi pirkanmaalaisille.

– Ryhmäraha tukee myös aluevaltuustoryhmän toimintaa ja kykyä kokoontua ja perehtyä asioihin. Keskustan valtuustoryhmään kuuluu valtuutettujen, varavaltuutettujen ja muita luottamuspaikkoja (valiokunnat, jaostot ja niin edelleen) omaavien lisäksi edustaja kaikista niistä Pirkanmaan kunnista, joista ei ole valtuutettua tai varavaltuutettua tällä hetkellä.

Schulze Steinen korostaa, ettei valtuustosopimusta ole muutettu, vaan sillä on menty koko 2022-25 kausi.

– Ryhmärahan osalta sopimus nousi esillevuoden 2024 talousarviota laadittaessa. Ensimmäisen valtuustokäsittelyn yhteydessä kävi ilmi, että viranhaltijavalmistelussa valtuustoryhmien toimintatukeen oli varattu vain 3 600 euroa per valtuutettu. Asiasta ei ollut keskusteltu valtuustoryhmien kesken, joten kirjaus edellytettiin muutettavaksi tammikuussa 2024 hyväksyttyyn, päivitettyyn talousarvioon muotoon 5 000 euroa per valtuutettu. 

KRISTILLISDEMOKRAATTIEN aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Sirpa Pursiainen-Hautala kertoo, että kristillisdemokraatit hakivat valtuustoryhmärahaa 5 000 euroa per valtuutettu per vuosi eli 20 000 euroa vuonna 2024 ja keväälle 2025. Raha on neljällä valtuutetulla 8 333 euroa.

– Koko valtuustokauden ajan olemme hakeneet ja saaneet ryhmärahaa.

Pursiainen-Hautala sanoo, että raha on käytetty pääosin alueen ihmisten tapaamisiin ja näiden tapaamisten mainostamiseen.

– Olemme myös järjestäneet tapahtumia esimerkiksi sote-yrittäjille ja omaishoitajille. Lisäksi meillä on maksettu sihteerille palkkiota. Olemme valmiita puolueena vähentämään puoluetukea, mikäli kaikki puolueet tähän sitoutuvat.

– Alueen ihmisten tapaamisissa ympäri maakuntaa olemme saaneet laajasti palautetta sote-palveluista ja hyödyntäneet tätä päätöksenteossa. Lisäksi olemme vastanneet kysymyksiin.

Pursiainen-Hautala korostaa, ettei ryhmärahan käyttöä koskevaa paperia ole erikseen viime aikoina tarkasteltu.

– Olemme tuoneet kuitenkin esille, että olemme valmiita pienentämään ryhmärahaa, mikäli kaikki puolueet ovat tähän valmiita.

PERUSSUOMALAISTEN aluevaltuustoryhmää johtava Sami Kymäläinen kertoo, perussuomalaiset eivät ole hakeneet ryhmärahaa vuosina 2024 ja 2025 eli summat ovat pyöreät 0 euroa.

– Haimme ryhmärahaa vuosina 2022 ja 2023. Palautimme kuitenkin näiltä vuosilta käyttämättömiä ryhmärahoja noin 28 000 euroa eli enemmän kuin vastaanotimme vuonna 2023. Kun Pirhan talouden tilanteen vakavuus selvisi, perussuomalaiset pitivät välttämättömänä ryhmärahojen kohdentamista ihmisten hoitoon ja palveluihin puolueiden tukemisen sijaan.

– Tämän johdosta esitimme aluevaltuuston kokouksessa 4. joulukuuta vuonna 2023 kaikille ryhmille rahasta luopumista. Muut puolueet eivät kuitenkaan halunneet luopua ryhmärahoistaan ja äänestivät esityksemme nurin. Tämän jälkeen perussuomalaiset päättivät luopua niistä yksipuolisesti.

Kymäläisen mukaan perussuomalaiset käyttivät rahaa vuosina 2022 ja 2023 esimerkiksi asukastapaamisten kuluihin kiertäessään ahkerasti eri puolilla maakuntaa, aluevaltuustoryhmän toiminnan järjestämiseen, markkinointiin ja tiedottamiseen.

– Vaikka henkilökohtaisesti vastustin ryhmärahaa alusta alkaen, se oli mielestäni jossain määrin perusteltu aloitusvaiheessa asukkaiden tiedottamisen ja toiminnan aloittamisen näkökulmasta. Nykyisellään ryhmäraha on käytännössä pelkkää piilopuoluetukea. 

– Vaikka Pirhan talouden haasteet ovat kaikilla tiedossa, muut puolueet eivät perussuomalaisten pettymykseksi ole olleet halukkaita keskustelemaan ryhmärahojen poistamisesta tai leikkaamisesta.

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%