Teemat

Tarkoittiko turvallinen siirtymä myös varovaista uudistamista?

today7.4.2025

Background
share close
Entäpä sitten uudistamisen turvallisuushakuisuus? Jäivätkö vanhat terveydenhuollon hierarkiat henkiin ja hallintosiilot vahvaseinäisiksi? Tuliko hyvinvointialueista sittenkin valtionohjauksessa olevia sairaanhoitopiirejä muutamalla erikoissairaanhoidolle alisteisella lisäpalvelulla?
Juupajoen kunnanjohtaja Riku Siren sallistui Pirkanmaan maakunta- ja soteuudistusten valmisteluun 2017-2019 ja 2020-2022 useissa eri rooleissa. Kuva: Matti Pulkkinen

Sotemittakaavankin uudistus voidaan teknisesti toteuttaa vanhoilla elementeillä järjestelmällä ne uudelleen ja jakaa sen jälkeen positiot ja palkinnot toimijoille. Jääkö silloin itse uudistaminen puolitiehen? Siis sellainen uudistaminen, jossa kysytään perustavanlaatuisia kysymyksiä yhä uudelleen: Miksi olemme tekemässä tätä? Mitä asiaa itse asiassa olemme tällä toimintamallilla tai rakenteella ratkaisemassa? Mitkä ovat seuraavat ongelmat, joita eteemme voi tulla – ja millaista ymmärrystä silloin tarvitsemme?

Yksi uudistuksen tavoitteista oli vahvemmat järjestäjät pirstaleisen kuntapohjaisuuden tilalle. Järjestäminen ei ole pelkkää juridista vastuuta palveluista, se on myös strategista, asiakaslähtöistä ja tietopohjaista linjaamista siitä, mitä palveluita ja kenelle tuotetaan nyt ja tulevaisuudessa. Kyse on samalla organisaation sielusta: Perinteinen tuotantolähtöinen organisaatio toimii tuotannon ehdoilla, tuotetaan tavoilla, joihin on totuttu palveluiden integraation ollessa siilojen takia vaikeaa. Organisaation ulkopuolella olevia, mutta edelleen merkityksellisiä kuntia ei tuotantolähtöisessä ajattelussa välttämättä osata pitää sotekumppaneina. Järjestämislähtöinen soteorganisaatio tähtää pidemmälle ja toimii verkostomaisemmin. Isot organisaatiot ovat luontaisesti jo oman painonsa seurauksena useimmiten tuotantolähtöisiä ja soteorganisaatioiden vahva hierarkisuus ja ammattikuntajako vahvistavat tätä. 

Lisäongelman muodostavat kovat säästövelvoitteet ja useat yt-kierrokset. Kun tilanne jossain vaiheessa lopulta tasaantuu, on toiminta pahimmmillaan  säästetty henkihieveriin, henkilökunta on ollut vuosikausia varuillaan selustaansa varmistelleen ja kovimmat leikkaajat on palkittu ylennyksillä. Millainen on silloin hyvinvointialueen toimintakulttuuri? Onko henkilökunta silloin sellaisessa henkisessä tilassa, että se pystyy aktiivisesti ja motivoituneesti ottamaan vastaan tulevaisuuden haasteet?

Tuleville aluevaltuutetuille riittää haasteita perustoiminnan laadukkaan toteutuksen lisäksi: Miten järjestämisnäkökulmaa ja toiminnan strategisuuta vahvistetaan ja tuotanto-orientoituneisuutta vähennetään? Miten kansan mandaatilla toimiva aluevaltuusto varmistaa vahvan roolinsa, jotta demokratia ei jää näennäiseksi syöden uudistuksen legitimiteettiä? Miten varmistetaan organisaation suorituskyky myös tulevaisuudessa?  

Helppoja ratkaisuja ja yksinkertaisia ohjeita uusille aluevaltuutetuille ei ole, paitsi tämä: Kun auktoriteetti sanoo, että ”Vaihtoehtoja ei ole”, älä usko. Aina on. 

RIKU SIREN

HTM

Kirjoittaja osallistui Pirkanmaan maakunta- ja soteuudistusten valmisteluun 2017-2019 ja 2020-2022 useissa eri rooleissa.

Kirjoittaja: Pirmediat

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%