Listeners:
Top listeners:
Radio SUN
Toimitusjohtaja Peter Dörig on etsinyt viime vuosien ajan uutta markkina-aluetta, josta Herkkujuustola saisi tarvitsemansa lisämyynnin. Hän kertoo, että esimerkiksi Stockmannin Helsingin ja Tampereen elintarvikeosastojen loppuminen vaikutti Herkkujuustolan tilauskantaan.
– Lukuisista yrityksistämme huolimatta emme ole löytäneet kotimaastamme riittävästi uusia asiakkaita, Dörig toteaa.
– Tämä on erittäin tärkeä asia ja saavutus paitsi yrityksellemme myös koko Suomelle ja eritoten Pirkanmaalle, Dörig arvottaa.
Dörigin odotukset ja tavoitteet ovat korkealla. Ne eivät perustu toiveajatteluun vaan tosiasioihin. Tuota pikaa häijääläisen juustolan artesaanijuustoja matkaa lavoittain uuteen vientimaahan. Yksi lavallinen vetää 300 kiloa juustoja.
– Olen ahkeroinut runsaan vuoden ajan keksiäkseni ja löytääkseni muun muassa oikeat yhteistyötahot. Väsymättömällä otteellani ja lujalla luottamuksellani tuoteperheeseemme olemme nyt maalissa, eli aloittamassa viennin, Dörig iloitsee.
Miten Herkkujuustola Oy on aurannut tiensä rapakon taakse, ja miten sadat yksityiskohdat ovat loksahdelleet paikoillensa? Dörigin mukaan hän sai opastajikseen ja neuvonantajikseen Amerikan-viennin todellisia osaajia esimerkiksi Ruotsista ja synnyinmaastaan Sveitsistä.
– Lähdin tilaisuuteen avoimin ja luottavaisin mielin. Minulla oli myös kova nälkä löytää uusia asiakkaita ja kasvavia markkina-alueita. Tosiasiat on tunnustettava. Se merkitsi meidän kohdallamme sen ääneen sanomista, etteivät Suomen elintarvikemarkkinat lupaa meille riittävän suurta kasvua ja kehitystä, Dörig kertoo.
Dörig korostaa, että elintarvikkeiden viennin rakentaminen on valtavan suuri ruljanssi erilaisine byrokratioineen.
– Ruotsalaiset kollegat ojensivat auttavat kätensä muun muassa antamalla tuotekorttimalleja, Dörig kiittää.
Jo Ruotsin tapahtumassa Dörigillä oli tunne, että Amerikan-vienti on täysin mahdollista. Tilaisuudessa oli noin 40 elintarvikeyrityksen edustajat. Dörigin mukaan antina oli myös ymmärrys pohjoismaisesta osaamisesta ja Pohjoismaissa valmistettavien elintarvikkeiden korkeatasoisuudesta. Hän puhuukin pohjoismaisesta ruokakulttuurista ja pohjoismaiden juustoista.
– Paikalla olleet ihmiset iloitsivat avoimesti ja voimakkaasti, että edustin Suomea ja suomalaista ruokakulttuuria. Olen syntyperältäni sveitsiläinen ja olen perinyt juustonvalmistustaitoni isältä. Sveitsissä juustoperinne on vahva ja perinteisiin pohjautuva. Suomalaisena olen yrittäjä ja pirkanmaalaisen juustotradition kehittäjä, Dörig kuvailee.
Jo Ruotsissa kansainvälisessä ryhmässä Dörig tunnisti, että kansainvälisiä asiakkaita kiinnostaa laadun ohessa tuotteiden tarinat.
– Minulle todettiin siellä monta kertaa, että sinä olet sinun tuoteperheesi tarinan ydintä, Dörig muistelee.
Columbia Cheese on kolmannen sukupolven johtava parhaiden juustojen maahantuoja Yhdysvaltoihin. Yritys ei ainoastaan tuo maahan parhaita perinteisiä juustoja, vaan se myös edistää juustonvalmistuksen kehitystä nostamalla esiin innovatiivisten juustonvalmistajien tuotteita, jotka ovat rikkoneet oman alueensa stereotypiat.
Kesäkuussa Dörig matkusti New Yorkiin, jossa hän kohtasi ainutlaatuisen sisäänheittotapahtuman.
– Vaikka jo New York on valtavan suuri markkina, ja siellä tapasin muun muassa huippuravintoloiden ja erikoiskauppojen edustajia eri puolilta USA:ta, oivalsin, että kaukaisesta Suomesta ja pienestä Herkkujuustolasta tuleva juustomestari on aidosti kiinnostava ja vetovoimainen valmistaja, Dörig kertoo.
Dörig nostaa antoisiksi kokemuksiksi jalkautumiset juustokauppoihin, joissa suoraan esiteltiin ja maistatettiin omia tuotteita ja kysyttiin mielenkiintoa niitä kohtaan.
– Jos maastamme jotain ulkomailla tiedetään, on se juuri Suomen menestyminen onnellisuuskisassa. Kerroin, että tuon ja jaan suomalaista onnea juustojen kylkiäisinä. Vakuutin, että myös Maker to Monger -yrityksen asiakkaat saavat viipaleen onnesta, Dörig puhui amerikkalaisille.
Dörig sai välittömästi vastakaikua, kun tilaisuuden isännät kuin yhdestä suusta totesivat amerikkalaisten tarvitsevan onnea ja tulevaisuususkoa.
Herkkujuustola Oy teki vaikutuksen Mouhitalerilla, Vilholla ja Marmorilla.
Artesaanijuustoistaan kuulu Herkkujuustola Oy sai kokonaisen sivun vientitapahtuman lehdessä.
– Pienenä mouhijärveläisenä yrittäjänä olin onnellinen ja ylpeä isossa maailmassa. Sellainen tunne valtasi mieleni, kun näin meistä kertovan esittelysivun, ja kun nousin puoleksi tunniksi estradille pitämään esitystäni, Dörig muistaa.
Peter Dörig sanoo, jos losangelesilaisen arvio pitää paikkansa, Yhdysvaltojen-vienti vahvistaa Herkkujuustola Oy:n tulevaisuutta merkittävästi.
– Minun ei tarvitsisi enää viettää unettomia öitä, Dörig huokaa.
Kun kaikki asiakirjat vientilupineen ja tulliselvityksineen sekä rahteineen ovat maalissa, Herkkujuustola Oy:n tuotteet matkaavat Euroopan kautta Amerikkaan.
– Urakka on ollut mieletön, mutta se on kannattanut tehdä, Dörig vakuuttaa.
Seikkailijan taidoistaan kuulu Dörig kannustaa suomalaisia elintarvikealan toimijoita tarttumaan rohkeasti utopistisiltakin tuntuviin hankkeisiin.
– Olen nyt jo helvetin onnellinen, Dörig hymyilee.
Kirjoittaja: Matti Pulkkinen
Etelä-Pirkanmaa 96,7
Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3
Kankaanpään seutu 106,7
Parkanon seutu 91,7
Tampere 107,8
Ylä-Pirkanmaa 91,5
Radio SUN on osa Pirmedioita.
studio@radiosun.fi
Mainosmyynti:myynti@radiosun.fi
Mainostrafiikki:radio@radiosun.fi
Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi
Radio SUN
Suvantokatu 13
33100 Tampere
Studio 010 5844 655
WhatsApp 043 2170 273
Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.