Listeners:
Top listeners:
Radio SUN
Viialan Rakennustarvike Oy:n toimitusjohtaja Jussi Rönkkö kiteyttää suomalaisen puun olevan jälleen kerran sanan varsinaisessa merkityksessä vihreää kultaa. Suomen Puutavara- ja rakennustarvikekauppiaiden yhdistyksen puheenjohtaja, ylöjärveläistä Puutoimi Oy:tä luotsaava kauppias Tapio Outinen luonnehtii, että sahatavaran suhteen eletään poikkeuksellista aikaa. Puun hinta on noussut lyhyessä ajassa rakettimaisesti. Joidenkin tuotteiden saatavuuskin on jo kortilla. Puutuotteiden valmistukseen keskittyneen lempääläisen Lauta Oy:n toimitusjohtaja Juho Kallonen kiittelee asiakkaita, jotka onneksi ymmärtävät korotuksien todelliset syyt.
Puutavaran maailma on juuri nyt arvoituksellinen.
Suomen Puutavara- ja rakennustarvikekauppiaiden yhdistyksen puheenjohtaja, jo 27 vuotta puutavarakauppiaana Ylöjärvellä toiminut Tapio Outinen sanoo, että maailman kirjat ovat sekaisin.
– Tällä hetkellä sahatavaramarkkinoilla on käynnissä jotain sellaista, mitä ei ole koskaan aiemmin koettu. Sahatavarakauppa käy globaalisti aivan hurjaa vauhtia. Koronavirustilanne on ympäri maailmaa aiheuttanut sen, että joka puolella remontoidaan, kunnostetaan kiinteistöjä, korjataan vanhaa ja rakennetaan uutta. Sahatavaran kysyntä on ennennäkemättömän rajua etenkin Yhdysvaltojen markkinoilla, Outinen kuvailee.
Outinen nostaa tikun nenään nopeasti kohonneet sahatavaran hinnat.
– Historiallinen kysyntä on johtanut siihen, että sahatavaran hinta on kivunnut räjähdysmäisesti ylöspäin viime syksyn jälkeen. Syksyllä korotus oli vähän maltillisempaa, mutta vuodenvaihteessa paine johti 20-25 prosentin hintatarkistuksiin. Huhtikuu toi jälleen uudet samansuuruiset nousut, Outinen kertoo.
Eikä siinä kaikki. Outinen sanoo, että joidenkin sisustamisen tuotteiden kanssa eletään niukkuudessa.
– Etenkin maahantuotavien saunaverhousartikkeleiden kuten haavan, lämpöhaavan, tervalepän sekä magnolian kanssa tulee tiukkaa. Lista saa valitettavasti jatkoksi muitakin puulajeja, Outinen uumoilee.
Lempäälässä 73 vuoden ajan toimineen Lauta Oy:n historiaan mahtuu jos jonkinlaista tapahtumaa, mutta perheyrityksen toimitusjohtaja Juho Kallonen arvelee, etteivät suomalaiset ole koskaan aiemmin törmänneet yhtä kalliiseen puutavaraan kuin nyt.
Puutavaraa näkyville pinnoille sisälle ja ulos valmistava Lauta Oy on pitänyt kunnia-asianaan, että sillä on omassa varastossaan muutamien kuukausien raaka-ainetarve. Kallonen näkee, että edessä ovat hetket, jolloin sahatavaratoimitukset sakkaavat, eikä Lauta Oy saa kaikkea tarvitsemaansa materiaalia.
– Sahatavaran maailman markkinahinta on nyt historiallisen korkea. Tilannetta heikentää lisäksi Venäjän ensi vuonna aloittama raakapuunvientikielto, joka koskee havu- ja jalopuita. Itänaapurissa mennyt talvi oli vaikea puunkorjuun osalta. Saksassa ja Kanadassa riesana ovat muun muassa hyönteisten metsille aiheuttamat tuhot. Kaikki tämä johtaa siihen, että sahatavaran kysyntä on merkittävästi suurempaa kuin tarjonta, Kallonen taustoittaa.
Kallonen kiittelee asiakkaiden ymmärtävän syyt ja seuraukset, miksi puutavaran hinta on nyt lakipisteessään.
– Kuluttajat arvostavat saatavuutta. Se on tärkeintä.
Toimitusjohtaja Jussi Rönkkö Viialan Rakennustarvike Oy:stä muistuttaa, että suomalaiset ovat tottuneet suorastaan halpaan puun hintaan. Hänen mukaansa hinnat ovat pysytelleet edullisina, koska Suomessa ei kerry esimerkiksi merkittäviä rahtikuluja. Muualla maailmassa, kuten Euroopan sydämessä, puutavara on merkittävästi arvokkaamaa.
– Voi olla, että edullisen puun aikakausi on nyt ohitse, Rönkkö aprikoi.
Rönkkö toivoo, että kohoavista hinnoista hyötyisivät myös puunmyyjät eli metsänomistajat.
– En ole nähnyt viitteitä, että puiden kantohinnat olisivat parantuneet, hän toteaa.
Rönkkö muistuttaa, että kaikki kaupan valikoimiin tuleva puutavara saapuu sahoilta ja tukkureilta.
– Rakennustarvikekauppias ei voi ryhtyä sahuriksi. Meidän on hyvä muistaa, että puun eri käsittelyvaiheissa kertyvä hinta päätyy aina asiakkaan maksettavaksi. Se on luonnonlaki, hän herättelee.
Rönkkö teroittaa puun hinnannousun olevan monen asian summa. Maailman suuret maat eivät nyt saa korkeatasoista sahatavaraa esimerkiksi Saksasta tai Kanadasta, ja Venäjä vie puuta Kiinaan. USA:n katseet ovat nyt Pohjolan perukoilla Suomessa, josta on saatavilla korkeatasoista puutavaraa.
– Viialan Rakennustarvike on saanut hyvin ja saamme varmasti mukavasti jatkossakin puutavaraa, sillä meillä on pitkät ja hyvät asiakassuhteet toimittajien kanssa. Uskollisuus palkitaan poikkeusoloissa, Rönkkö sanoo.
Rönkkö huomauttaa, että 2020-luvun asiakkaat ovat erittäin hintatietoisia.
– Jos terassi on perinteisesti maksanut tuhat euroa, on sen hintalappu nyt puolitoistatuhatta euroa. Se palvelee kuitenkin parikymmentä vuotta. Mittasuhteet asettuvat oikeille kohdilleen, Rönkkö tietää.
Vesilahtelainen Jarmo Jaakkola on sahannut ja höylännyt vuodesta 1983 lähtien.
Toisen polven yrittäjänä Jaakkola edustaa toimialaa, jonka tekijät ovat vähentyneet tuntuvasti viime vuosikymmenien aikana. Paikalliset ja kiertävät sahurit pitivät pitkään huolen siitä, että pirkanmaalaisetkin saivat puunsa haluamikseen tuotteiksi.
Jaakkolan Saha ja Höylä ky:ssä eletään parhaillaan vilkasta kevätsesonkia. Metsänomistajat teettävät kokoamistaan tuulenkaadoista erilaisia lautatuotteita.
Jaakkola myös ostaa puuta valmistaakseen siitä erilaisia tuotteita myyntiin. Mies suosii talvikaatoa. Hän odottaa hyvää kysyntää ja menekkiä.
– Tekemistä riittää paljon. Se, miten puutavaran yleismaallinen tilanne heijastuu minun työhöni, konkretisoituu lähiviikkoina. Työtä riittää, mikä on myönteinen asia, hän miettii.
Jaakkola pitää hyvänä nykyajattelua, jossa esimerkiksi puuta ja betonia ei aseteta vastakkain.
– Ne eivät ole toisiaan poissulkevia raaka-aineita, vaan niitä voidaan käyttää sulassa sovussa keskenään.
Juupajoen Rauta- jas Rakennustarvike Oy:n Kari Markkula tietää, etteivät kaikki palaset ole normaaleilla kohdillaan puutavaramarkkinoilla.
– Soittelin juuri tilatakseni painekyllästettyä lankkua, mutta en saanut tuotetta, hän kertoo.
Pitkän uran rauta- ja rakennustarvikekaupassa tehnyt Markkula arvioi, etteivät tavarantoimittajat pysty tarjoamaan kaikkia vaihtoehtoja mitallistetuista puutuotteista. Merkit ovat sellaiset.
– Puutavaran äkillinen ja suuri hinnannousu yllätti täysin. Se tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta. Jos hinnat nousevat liian paljon, ihmiset lakkaavat ostamasta, Markku pohtii.
Juupajoella kesäkuukaudet ovat totutusti rakennustarvikkeiden parasta menekkiaikaa. Kauppa piristyy, kun kesäasukkaat saapuvat pitäjään.
MATTI PULKKINEN
Kirjoittaja: Matti Pulkkinen
puutavara rakentaminen sahatavara
Etelä-Pirkanmaa 96,7
Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3
Kankaanpään seutu 106,7
Parkanon seutu 91,7
Tampere 107,8
Ylä-Pirkanmaa 91,5
Radio SUN on osa Pirmedioita.
studio@radiosun.fi
Mainosmyynti:myynti@radiosun.fi
Mainostrafiikki:radio@radiosun.fi
Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi
Radio SUN
Suvantokatu 13
33100 Tampere
Studio 010 5844 655
WhatsApp 043 2170 273
Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.