Teemat

Uusi rakennuslaki tulee, nyt jännitetään korjaussarjan kohtaloa

today16.9.2024

Background
share close
HALLITUSNEUVOS Kirsi Martinkauppi kertoo, että presidentti Sauli Niinistö on vahvistanut rakennuslain, ja se tulee voimaan 1. tammikuuta vuonna 2025.

– Korjaussarjassa on 35 pykälää, joista neljää ehdotetaan sovellettavaksi vasta 1.1.2026. Eduskunta käsittelee tätä korjaussarjaa ja voi päättää niiltä osin asioista, miten parhaaksi katsoo. Jos eduskunta ei esimerkiksi saisi käsiteltyä korjaussarjaa ennen vuoden vaihdetta, rakentamislaki tulisi voimaan ilman muutoksia, Martinkauppi teroittaa.

Rakentamisen kanssa tekemisissä olevilla riittää jännitettävää. Uusi rakennuslaki tulee voimaan 1. tammikuuta ensi vuonna, mutta nykyisen hallituksen korjaussarja on vielä taputtelematta maaliin. Sitä käsitellään pian eduskunnassa. Kuva: Matti Pulkkinen
KUNTALIITON yhdyskunta- ja ympäristöyksikössä työskentelevä erityisasiantuntija Paula Mäenpää muistuttaa, että rakennuslain ensimmäinen korjaussarja on eduskunnassa 19. syyskuuta. Hänen mukaansa korjaukset tuovat osin selkeytystä uuteen lakiin.

 – Kuitenkin vielä jää tulkinnan varaa, ja tulkintojen oikeellisuutta tullaan arvioimaan oikeusasteissa, Mäenpää ennakoi.

Mitä ajatellaan kuntakentällä?

– Aikataulu nähdään haasteelliseksi. Lakia täydentävien asetuksien valmistelu on kesken, ja lopulliset asetuksien sisällöt tiedetään todennäköisesti vasta joulukuussa. Lakia tulee soveltaa tammikuussa ja tieto, miten tulee soveltaa, saadaan siis joulukuussa, Mäenpää kertoo.

– Kuntien rakennusjärjestykset ja taksat tulee uusia. Korjaussarjassa on esitetty muutoksia, joilla on vaikutusta myös näiden laadintaan. Asiakirjoja on vaikea laatia, kun ei ole tietoa, miten lakimuutos etenee, Mäenpää lisää.

– Myös luvasta vapautettu rakentaminen tulee aiheuttamaan haasteita. Rakentamisessa tulee noudattaa määräyksiä, jotka eivät ole välttämättä kaikkien tiedossa. Voidaan esimerkiksi rakentaa vahingossa liian lähelle naapurin rajaa, Mäenpää jatkaa.

Mikä sitten on uuden lain ydin? Rakentamislupaa haetaan 1. tammikuuta 2026 alkaen suunnitelmamallilla tai koeluettavassa muodossa. 1. tammikuuta 2026 alkaen rakennuksen ja rakennuspaikan hiilijalanjälki ja hiilikädenjälki on raportoitava ilmastoselvityksessä.

Mikä näkyy selvimmin tavallisen kuntalaisen arjessa?

Mäenpää kiteyttää, että rakentamislaissa määrätään kahdeksasta lupaa edellyttävästä toimenpiteestä. Muutoin lupakynnys määräytyy kunnan rakennusjärjestyksessä.

– Se, ettei alle 30 neliön rakennuksen muun kuin asuinrakennuksen rakentaminen edellytä lupaa ei tarkoita, etteikö määräyksiä tulisi noudattaa. Tämä tuntuu olevan epäselvää, Mäenpää kertoo.

– Rakentamisluvan käsittelyyn on esitetty korjaussarjassa käsittelyaikaa 1. tammikuuta 2026 alkaen. Vaarana on, että tämä tulee viemään jouston, mikä ei ole toivottavaa, Mäenpää sanoo.

LEMPÄÄLÄN kunnan johtava rakennustarkastaja Jenni Rautanen sanoo, että rakentamislaki tuo paljon muutoksia arjen työhön, ja uuden lain myötä on päivitettävä ”työkalut” vastaamaan uutta lainsäädäntöä.

– Rakennusjärjestys tulee päivittää, palveluhinnasto muuttuu, toimivaltaan liittyvät delegoinnit sekä ohjeistukset ja lupahakemuspohjat tulee myös päivittää, Rautanen listaa.

Rautasen mielestä tervetullut muutos on yksi lupamuoto: rakentamislupa, joka korvaa nykyiset lupamuodot.

– Rakennuslupa, toimenpidelupa ja ilmoitusmenettely poistuvat, Rautanen tarkentaa.

Rautasen mukaan haasteita aiheuttaa, että lakipaketti on edelleen keskeneräinen.

– Lakia täydentävät asetukset ovat kesken tai osin aloittamatta. Oikeuskäytäntöjä ei ole uuden lain tulkinnoista, vaan niitä saamme vasta muutamien vuosien päästä, Rautanen kertoo.

PIRKKALAN kunnan rakennustarkastaja Tuomo Kinnusella on pitkä lista uuden rakennuslain herättämistä ajatuksista.

– Airbnb-säädökset selkeytyvät. Lakiuudistuksen myötä tulevat asetusuudistukset, joiden pitäisi selkeyttää tulkintoja. Luvanhausta vapautetut rakennukset merkitsevät rakennusvalvonnan työmäärän näennäistä vähenemistä. Luvanhausta vapautetut rakennukset lisäävät rakennusvalvonnan työmäärän jälkivalvontaa. Esille nousevat määräysten vastaiset rakennukset, Kinnunen pohtii.  

– Lupien käsittelyaikatakuu aiheuttaa pahimmillaan lupapäätösten laadun laskua, ja siitä aiheutuvan muutoksenhaun lisääntymistä, eli rakennusvalvonnan työmäärä lisääntyy. Lakipykälien tulkintaongelmia ilmenee varsinkin, kun ei ole olemassa mitään uuden lain mukaista oikeuskäytäntöä. Tulkinnat tulevat vaihtelemaan kunnittain kuten nykyäänkin, Kinnunen miettii.

KANSANEDUSTAJA Pauli Kiuru (kok.) muistuttaa uuden rakentamislain ja sitä koskevan korjaussarjan mukanaan tuomista parannuksista.  

– Hallinnollista taakkaa kevennetään, byrokratiaa karsitaan ja viime kaudella säädettyyn lakiin jääneet selkeät korjaustarpeet ja virheet korjataan, Kiuru tarkentaa.

– Viranomaisten valitusoikeutta ollaan rajaamassa, mikä keventää rakennuslupaprosessia ja poistaa viranomaisten keskinäisiä valituksia toistensa ratkaisuista, Kiuru lisää.

Kiurun mukaan rakentamisluville tuleva kolmen kuukauden käsittelyaikatakuu sujuvoittaa rakentamishankkeita niin yksittäisen pientaloa rakentavan perheen kuin elinkeinoelämänkin näkökulmasta.

– Erityisesti kasvukaupungeissa lupien pitkät käsittelyajat ovat olleet rakentamisen hidaste, Kiuru huomauttaa.

KANSANEDUSTA Jouni Ovaska (kesk.) kiteyttää, että uusi rakentamislaki on erittäin tärkeä.

– Rakentamislain uudistus on laaja kokonaisuus. Jo hyväksyttyyn rakentamislakiin on tehty pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelman mukainen korjaussarja, joka oli keväällä lausuntokierroksella. Kunnilla on asiasta erilaisia näkemyksiä, Ovaska huomauttaa. 

Ovaska sanoo, että muutos on iso.

– Kolmen vuoden siirtymäajan aikana rakennusalan yritykset joutuvat muuttamaan totuttuja toiminta- ja suunnittelutapojaan. Tämä tulee vaatimaan paljon aikaa ja vaivaa. Järjestelmät saattavat vaatia uudistamista, Ovaska miettii.

Ovaska korostaa, että uudistus on kuitenkin tarpeellinen.

– Uuden rakennuslain tavoitteet ovat hyvät. Luvitusta on tarkoitus sujuvoittaa, ja lupaa edellyttävien rakentamishankkeiden kynnystä nostaa, Ovaska tarkentaa. 

– Omalle pihalle rakentaminen helpottuu, byrokratia toivottavasti vähenee ja suomalaiset säästävät lupamaksuissa, Ovaska listaa.

Ovaskan mielestä olisi hienoa, että rakennuslain myötä vapaa-ajan asunnon käyttötarkoitus voitaisiin muuttaa vakituiseen asumiseen helpommin.

– Toki kunnat voivat olla hankalia myöntymään tähän jatkossakin. Joissakin pirkanmaalaisia kunnissa tämä on palautteen perusteella ollut isompikin ongelma, Ovaska tietää.

Ovaskan mukaan tavoitteena on myös pienentää rakentamisen ja asumisen hiilijalanjälkeä sekä pidentää rakennusten elinikää.

RAKENNUSLIIKE LAPTI Oy:n Pirkanmaan ja Etelä-Suomen lempääläinen aluejohtaja Tuomo Turkkinen huomauttaa, että rakennuslakia ja sen muutostarvetta on sauhuttu pitkään.

– Tekniikka, vaatimukset ja ympäristöasiat ovat jatkuvassa muutoksessa, joten täydellistä laista ei voida saada. Luulen, että tämä on melkoinen ongelma. Kuka osaisi kiteyttää kokonaisuuden? Turkkinen kysyy.

Turkkinen ounastelee, että yhteiskunnassamme on nyt aika iso paine saada laki voimaan, vaikka siinä onkin vielä paljon liikkuvia osia.

– Toivon, että toimet ovat sopivia. Suomalaisessa kulttuurissa on ollut rima korkealla verrattuna moneen muuhun EU-maahan. Pelkään, että säätämällä liikaa voi tulla ongelmia esimerkiksi siihen, että rakentaminen ja asuminen kallistuu entisestään. Se on kestämätön tie, Turkkinen herättelee.

Turkkisen mielestä lain pitäisi sujuvoittaa ja nopeuttaa rakentamisen lupaprosesseja.

– Nyt neljä kuukautta on kaupungeissa yleinen aika lupaprosessin kestolle siitä päivästä, kun lupa-aineisto on täydellinen. Vaatimukset aineiston laadulle kasvavat digitalisuuden muodossa ja siinä, että lupa-asiakirjat pitää olla oikein. Uudet toimintatavat hakevat alussa uomiaan, Turkkinen näkee.

Turkkinen odottaa prosessien nopeutumista. 

– Hiilineutraaliuden tie on välttämätön kestävän kehityksen kannalta. Kuitenkin meidän tulee turvata ja pitää kansallinen kilpailukyky, asumisen hinta ja reunaehdot tavallisille ihmisille realistisina. Digitalisuus, kestävä kehitys ja tie vähähiiliseen, hiilineutraaliin rakentamiseen ovat tulevaisuutta, Turkkinen teroittaa.

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%