Kulttuuri

30-vuotiaita Tampereenkiälisiä uutisia juhlitaan isosti Komediateatterissa – kantaesitys ensi viikon torstaina

today16.9.2024

Background
share close

Tamperelaissyntyinen Ilpo Rantanen, 54, tunnetaan rehtorina, kirjailijana, koripallovalmentajana ja kunnallispoliitikkona. Nyt monen touhun mies tekee uuden aluevaltauksen, kun hän näyttää taitonsa esikoisnäytelmäkirjailijana. Sanasepon käsikirjoittama Tampereenkiäliset uutiset kantaesitetään torstaina 26. syyskuuta Tampereen Komediateatterin Päänäyttämöllä.

Tampereenkiäliset uutiset nähdään pian Tampereen Komediateatterissa. Kantaesitys ja ensi-ilta ovat torstaina 26. syyskuuta. Kuva: Harri Hinkka
SUN Radiosta tutut Tampereenkiäliset uutiset täyttää 30 vuotta.

Teatterinjohtaja Panu Raipia kuvailee Hönttä ja Toippari -juontajaparia hahmojen hahmoiksi ja heidän luomiaan Tampereenkiälisiä uutisia todelliseksi ilmiöksi.

Raipian mukaan juurevasta ja väkevästä tamperelaisuudesta kumpuava omintakeinen uutislähetys istuu kuin piste iin päälle Tampereen Komediateatterin ohjelmistoon.

– Vaikka olemme valtakunnallisesti toimiva teatteri, suoranainen velvollisuutemme on viljellä myös tamperelaisuutta, Raipia sanoo.

Raipian mukaan Tampereen Komediateatterilla on suorastaan yhteiskunnallinen velvollisuus marssittaa ainutlaatuinen manselainen erikoisuus näyttämölle suuren yleisön koettavaksi.

TAMPEREENKIÄLISET uutiset ohjaa Tampereen Komediateatterissa monta nappisuoritusta tehnyt Marika Vapaavuori.

– Tässä näytelmässä on isosti kyseessä kotiseuturakkaus, syvä intohimo ja mieltymys tamperelaisuuteen ja Tampereeseen, Vapaavuori kuvailee fiiliksiä kantaesityksen ja ensi-illan odotuksessa.

Vapaavuori tykittää vuolaita kiitoksia ja kehuja koko työryhmälle, jonka kanssa esityksen valmistaminen esityskuntoon on paitsi rehellistä työtä myös mieletöntä aivoriihtä.

– Omintakeinen sopii mainiosti tähän asiaan ja esitykseen, Vapaavuori tilittää.

Vapaavuoren näytelmässä on isosti kyse komediasta.

– Juonenkäänteiden lisäksi sitä synnyttää rehevin kielikuvin kerrottu omintakeinen huumori. Kun sivutuotteena syntyy pianoistutkielma siitä, mistä vahva kaupunki-identiteettimme muodostuu – kuten kaikissa pitkissä parisuhteissa – se syntyy nykyhetken ja nostalgian suloisesta liitosta, Vapaavuori sanailee.

Vapaavuori puhkuu intoa Heikki Helan säveltämistä lauluista, joissa on käsikirjoittaja Ilpo Rantasen riimitykset.

– Tammerkoski kauniimpi kuin yksikään joki / Aina tierän sen – on Tampere mun koti, Vapaavuori jammailee.

Ohjaajana Vapaavuori nauttii rehevistä kielikuvista ja omintakeisesta huumorista.

ESIKOISNÄYTELMÄKIRJAILIJA Ilpo Rantanen on pannut kaikkensa likoon, kun hän on saanut luottotehtävän kirjoittaa näytelmä legendaarisista Tampereenkiälisistä uutisista.

Rantanen tarttui urakkaansa kaksi ja puoli vuotta sitten, kun Hönttä eli Ilkka A. Jokinen soitti ja kysyi käsikirjoitusmahdollisuutta.

Ajatukset velloivat kabaree-tyyppisessä toteutuksessa ja ravintolateatteri-variaatiossa.

– Suoranainen lottovoitto olikin, että näytelmä päätyi Tampereen Komediateatterin Päänäyttämölle. Tämä on iso, iso juttu. Ja, kun mukana on vielä Jokisen ja Järvisen lisäksi Heikki Hela, Ilpo Rantanen tuulettaa kohdalleen osunutta kirjoitusurakkaa.

Rantasen mielestä Tampereenkiälisissä uutisissa on erittäin paljon luonnonvaroja, jotka hän halusi visusti valjastaa näytelmään.

– Ajatella, että noin kolmen minuutin kestoiset Tampereenkiäliset uutiset taipuu vajaan kahden tunnin komediaksi, Rantanen ihastelee.

Tampereen 1970-luvun lopun punkskenessä tunnettiin yhtye nimeltä Hönttä, Toippari, Kassi & Ryyni. Rantanen kertoo, että pumppu saa nyt uuden tulemisen.

ILPO Rantanen muistaa hyvin ajan, kun Hönttä ja Toippari tulivat uutisineen radioaalloille. Tamperelaislähtöisenä Rantasesta tuli välittömästi uutisten kestokuluttaja ja fani.

– Kaiken kukkuraksi muistan tarkasti erilaisia juttuja, uutisia. Hönttä ja Toippari ovat todenneet, että minä muistaisin tarinat paremmin kuin he, Rantanen kertoo.

Rantanen paljastaa olleensa niin intohimoinen Tampereenkiälisten uutisten ystävä, että hän kiirehti oppitunnilta autoonsa kuuntelemaan Höntän ja Toipparin lähetyksiä.

– Heidän huumorinsa upposi 25 vuotta sitten ja uppoaa edelleen minuun, Rantanen vakuuttaa.

Tampereenkiälisten uutisten tarkat kuulijat ovat laittaneet merkille, että kansankynttilä ja kunnallisvaikuttaja sekä urheilumoguli Rantanenkin on saanut osansa Höntän ja Toipparin sähkeissä.

– Varmastikin olen ollut mukana kymmenissä jutuissa, Rantanen hymyilee.

Tampereenkiälisten uutisten polttoaine on vitseissä. Rantanen nostaa yhdeksi parhaista tarinan Linkosuon leipomosta.

– Linkosuon sokerittomien munkkien kysyntä on yllättänyt isosti. Niitä ei ole kysynyt kukaan! Rantanen toistaa.

TAMPEREELLA puhutaan normaalisti. Ilpo Rantanen toteaa, että tamperelaisten mielestä asia on juuri näin.

 – Tuleepa teatterivieras mistä tahansa päin Suomea, hän ymmärtää sanoman ja sisällön, Rantanen vakuuttaa. Esitystä ei tarvitse tulkata. Kulloisenkin jutun juoni selviää ainakin asiayhteydestä, käsikirjoittaja jatkaa.       

Tampere on ollut kaupunkina 245 vuotta. Tampereenkiälisiä uutisia on toimitettu 30 vuotta. Rantasen mielestä paikallisuutisissa piilee tamperelaisuuden ydin.

 – Mortonki, Höntän ja Toipparin itsekehittelemä sana kuvaa olennaisen. Siinä on tunnelmaa!

TAMPEREENKIÄLISTEN uutisten kantaesitys on torstaina 26. syyskuuta 2024.

Näytelmän ohjaa Marika Vapaavuori.

Lavastajana on Oskari Löytönen.

Rooleissa nähdään Ilkka A. Jokinen eli Hönttä, Harri Järvinen eli Toippari, Heikki Hela, Juulianna Mäkelä ja Aku Sajakorpi.     

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%