Teemat

”Rakentaminen alkaa elpyä ensi vuonna” – Vahva asuntotuotanto ja teollisuuden rakentaminen tekivät rakentamisesta kansantalouden veturin

today27.10.2024

Background
share close
Asuntorakentamisen pudotus on ollut iso Pirkanmaalla. Asuntojen ylitarjontaa sen sijaan ei juuri ole. Rakennusmarkkinoiden asiantuntijayritys Forecon Oy:ssä ensi vuoden uskotaan olevan rakentamisen hitaan toipumisen aikaa. Kuva: Pixabay
Perinteisesti rakentaminen on ollut jälkisuhdanteinen toimiala eli kysyntä on ollut taloudesta riippuvainen. Viime vuosina rakentaminen on kuitenkin ollut kansantalouden veturi. Sen ovat saaneet aikaan omaehtoinen vahva asuntotuotanto ja saaduista investoinneissa seurannut teollisuuden rakentaminen.

– Jatkossa saatamme valahtaa suhdannesyklin jälkeiseen aikaan kuten rakentamisessa perinteisesti on oltukin. Rakentaminen on johdettua kysyntää, ei sitä huvikseen tehdä, täytyy olla joku tarve ja sitä rakentamisella täytetään, Forecon Oy:n toimitusjohtaja Markku Riihimäki kertoo.

Forecon on rakennusmarkkinoiden asiantuntijayritys, joka seuraa rakennusmarkkinoiden nykytilannetta ja pyrkii ennakoimaan tulevaa. Yhtiön taulukoista selviää, että Pirkanmaalla asuntojen uudisrakentamisen arvo on tällä hetkellä 500–600 miljoonaa euroa vuodessa. Toimitilaa rakennetaan 700 miljoonalla eurolla. Korjausrakentaminen on rakentamisen selvästi suurin laji. Sen arvo Pirkanmaalla on lähes 1,3 miljardia euroa vuodessa.

– Yritämme siis vähän ennustaa. Siihen käytetään eri välineitä, esimerkiksi asuntotarvetta ja suhdannetekijöitä, investointeja ja suunnitteilla olevia projekteja. Näiden kautta ennakoidaan tulevaa, Riihimäki kuvaa.

Olipa rakentamisen laji mikä hyvänsä, se aikaansaa talouskasvua samoilla mekanismeilla. Yksi on rakentamisen iso volyymi. Työvoimavaltainen ala vastaa 15 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta ja työllistää suoraan noin 175 000 henkilöä tällä hetkellä.

– Rakentaminen on kotimaista tuotantoa ja koskettaa laajasti maakuntia koska ketjutus on laajaa. Ketjutus toimii myös toiseen suuntaan eli kun ei rakenneta niin maakunnat kärsivät vaikka rakentaminen putoaakin kaupungeissa.

Forecon Oy:n toimitusjohtajan Markku Riihimäen mukaan kokonaistilanne ratkaisee, uskaltaako rakennuttaja lähteä rakentamaan. Kuva: Tarja Antola
Varsinkin asuntorakentamisen tilanne on ollut viimeiset pari vuotta tapetilla. Ennen nykyistä rakentamisen taantumaa asuntorakentaminen oli Suomessa ja myös Pirkanmaalla suurempaa kuin toimitilojen eli esimerkiksi liiketilojen, toimistojen, teollisuuden ja julkisten tilojen rakentaminen. Nyt toimitilojen rakentaminen on aavistuksen verran suurempaa.

Korjausrakentamisessa on ollut hyvin pitkä jatkuvan kasvun vaihe. Se kasvoi 2010-luvulle saakka, vaikka 1990-luvun lama sitä vähän heilauttikin. 2010-luvun jälkeen kasvu on tasaantunut. Putkiremontti on korjausrakentamisen hittituote. Julkisivuja remontoidaan tarpeeseen nähden liian vähän.

Riihimäen mukaan kokonaistilanne ratkaisee, uskaltaako rakennuttaja lähteä rakentamaan.

– Lähestulkoon aina hyvä vastaus on, että jos on tarvetta, kannattaa lähteä liikkeelle. Toki nyt rakentamisen kustannukset ovat korkeat ja on saatavilla vanhoja asuntoja.

Rakentamisen suhdanteissa Pirkanmaalla on nyt hyvää ja huonoa. Asuntorakentamisen pudotus on ollut iso Pirkanmaalla, tosin se on koskenut ennen kaikkea Tamperetta. Tampereella nähtiin vuosina 2021 ja 2022 ennätykselliset aloitusmäärät.

– Ne olivat huimat. Aloitusmäärä oli 7000 asuntoa vuonna 2021, nyt se on 2500. Varsinkin korkojen kehityksen kautta muuttunut markkinatilanne tiputti asuntojen aloitusmääriä, mutta se putosi myös ylirakentamisen takia, Riihimäki näkee.

Asuntomarkkinoiden ylitarjonta on ennen kaikkea Helsingin ongelma. Pirkanmaalla ollaan kohtuullisessa tasapainossa. Hurjan rakentamisen seurauksena pirkanmaalaistenkin pitää kuitenkin nyt hetki sulatella kasvanutta asuntomäärää ennen kuin uusia pystytään käynnistämään.

– Positiivista on Pirkanmaan ja Tampereen hyvä muuttovoitto, joka on jatkunut pitkään. Tällä hetkellä rakennetaan kuitenkin vähemmän kuin jatkossa tarvitaan. Aloituksien määrä tulee nousemaan Pirkanmaalla melko nopeasti 4000 asuntoon, Riihimäki ennustaa.

Foreconilla ajatellaan, että asuntorakentaminen lähtee toipumaan vuonna 2025. Vuosi on kuitenkin vielä hitaan toipumisen aikaa. Vauhti riippuu koroista ja talouden käänteestä. Vuonna 2026 asuntorakentamisen täytyisi kuitenkin olla ja korkeammalla tasolla.

– Äkkinousuun ei uskota. Toimitilarakentamisessa ei ole Pirkanmaalla erityisen huono tilanne, ihan hyvillä tasoilla mennään. Myös notkahtanut korjausrakentaminen on nyt taas ihan hyvällä tolalla, vaikka kyllähän siinäkin kustannusten nousu on lykännyt hankkeita, Riihimäki puntaroi.

Riihimäen mukaan positiivista on Pirkanmaan ja Tampereen hyvä muuttovoitto, joka on jatkunut pitkään. Kuva: Tarja Antola

Kirjoittaja: Jarno Keskinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%