Teemat

Hävikkiruoka hyödyksi – makua ja iloa omasta pihasta

today1.9.2025

Background
share close
Perunankuorista saa tehtyä maukkaita sipsejä illanistujaisiin. Kuva: Senni Nieminen
Oman pihan antimet tarjoavat paitsi värikkäitä kattauksia, myös monipuolista ravintoa. Porkkanat, perunat, tomaatit ja marjat rikastavat ruokavaliota tärkeillä ravintoaineilla – mutta usein osa sadosta päätyy turhaan pois heitettäväksi. Kuoret, naatit ja ylijäämäpalat voivat kuitenkin kätkeä itseensä makuelämyksiä, joita ei heti tulisi ajatelleeksi.

Kokosimme kolme reseptiä, joiden avulla hävikki muuttuu hyödyksi.

Porkkanan naateista saa tehtyä maukasta pestoa. Kuva: Senni Nieminen

Porkkanan naateista pestoa

Porkkanan vihreä naatti on usein kasvimaalla runsain osa koko kasviksesta – mutta liian usein se päätyy biojäteastiaan. Todellisuudessa se on herkullinen raaka-aine, joka toimii vaikka pestossa basilikan tavoin.

  • Nypi viidentoista porkkanan naateista lehdet (kovemmat varret voi jättää pois).
  • Laita tehosekoittimeen naatit, valkosipulinkynsi, 1 dl pinjansiemeniä, 2 rkl sitruunamehua ja ripaus suolaa.
  • Käynnistä kone ja kaada vähitellen joukkoon 1–2 dl oliiviöljyä.
  • Lisää lopuksi 1 dl parmesaaniraastetta. Maista ja mausta tarpeen mukaan.
  • Halutessasi voit lisätä pähkinöitä tuomaan makua ja rakennetta.
Perunan kuoria ei kannata heittää pois, sillä ne sisältävät runsaasti hyviä ravintoaineita. Kuva: Senni Nieminen

Perunankuorisipsit

Kun perunasta jää kuoret yli, niistä syntyy helposti rouskuvaa naposteltavaa. Uusissa perunoissa kuoria ei juuri synny, mutta talvikaudella resepti on mainio hävikin hyödyntäjä.

  • Pese ja kuivaa perunan kuoret.
  • Pyörittele ne öljyssä ja mausta esimerkiksi suolalla ja pippurilla.
  • Kokeile rohkeasti eri makuyhdistelmiä – inspiraatiota voi hakea omista suosikkisipseistä.
  • Kypsennä kuoret uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia. Kääntele välillä ja tarkkaile, etteivät pala.
Tomaatteja voi kypsyttää myös poimittuina sisätiloissa. Kuva: Senni Nieminen

Vihreistä tomaateista chutney

Suomen kesä ei aina riitä kaikkien tomaattien kypsymiseen. Raaoistakin tomaateista voi kuitenkin loihtia herkullisen lisukkeen, joka sopii juustojen ja monen ruoan kylkeen. Ruokavirasto ei kuitenkaan suosittele raakojen tomaattien käyttöä niiden sisältämän myrkyn vuoksi, vaikka reseptejä maailmalla käytetäänkin. Raakojen tomaattien sisältämä myrkky poistuu tomaatin kypsyessa. Sinänsä tomaatin väri ei tee myrkyllisyyttä, vihreitä tomaattilajeja voi käyttää kypsänä.

  • Pese ja paloittele 500 g tomaatteja. Kuori ja paloittele iso sipuli sekä kaksi omenaa.
  • Nosta kattilaan tomaatit, sipulit ja omenat (halutessasi myös 2 dl rusinoita).
  • Lisää 2 dl sokeria, 1,5 dl viinietikkaa, 2 tl suolaa, 2 tl inkivääriä ja maun mukaan chiliä.
  • Keitä miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia, kunnes seos pehmenee ja soseutuu.
  • Purkita kuumennettuihin lasipurkkeihin ja säilytä jääkaapissa.

Chutneystä on helppo tehdä omia versioita – esimerkiksi vanilja tai hillosokeri tekevät siitä makeamman herkun.

Artikkelia muutettu, lisätty Ruokaviraston varoitus raakojen tomaattien käytöstä.

Kirjoittaja: Radio SUN

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%