Uutiset

Täytetty juustosämpylä varmistui Kalevan lukion norovirusepidemian aiheuttajaksi

Täytetty juustosämpylä varmistui Kalevan lukion norovirusepidemian aiheuttajaksi

Kalevan lukion norovirusepidemian aiheutti koulun keittiössä valmistetut juustosämpylät. Sämpylöitä yhdisti täytteessä käytetty kurkku. Asia varmistui nyt valmistuneesta selvityksestä.

Tampereen kaupungin elintarvikevalvonta sai tiedon Kalevan lukiossa esiintyneestä norovirusepidemiasta Aamulehden nettisivuilta 9.2. puolen päivän aikaan. Epidemiaselvitykseen ryhdyttiin välittömästi ja ensimmäinen epidemiatiedote annettiin 9.2. kello 14.

Kuvituskuva. Kuvan kurkkuviipaleet eivät liity tapaukseen.[/caption]

Pian todettiin että tapauksia esiintyi erityisesti abiturienteissa, jotka olivat osallistuneet matematiikan preliminääreihin. Epäiltyjä tapauksia raportoitiin yhteensä 53, joista 44 oli abiturientteja. Matematiikan preliminääreissä tarjottiin koulun keittiössä täytetty juustosämpylä, pillimehu ja jogurtti. Näistä juustosämpylä oli eniten epäilty, mitä vahvisti tieto, että ylijäämäsämpylöitä syöneet koulun kolme henkilökunnan jäsentä sairastui. Lisäksi sairastui viisi muuta opiskelijaa, jotka olivat tiettävästi syöneet sämpylän koulun kanttiinista. Lisäksi yksi preliminääreihin osallistunut oli vienyt sämpylän kotiinsa, ja perheenjäsen sairastui syötyään sen.

Sämpylät olivat todennäköisimmin saastuneet niitä valmistettaessa joko keittiötasojen tai työntekijän käsien välityksellä. Jatkossa koulujen massakokeissa suositellaan oppilaille omia eväitä riskin hajauttamiseksi.

Lue lisää aiheesta: