Yleinen

Tuula Haatainen: ”Perusarvojen pysyvyys ei ole itsestäänselvyys”

today16.1.2018

share close

SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen rakentaa kaiken tasa-arvon varaan. Hänen mielestään Suomi ei olisi Suomi ilman tasa-arvoa. Hän muistuttaa maamme ottaneen jo yli sata vuotta sitten loikan, jolla nousimme Euroopan takapajulasta yhdeksi maailman moderneimmaksi valtioksi. Silloin Suomi siirtyi yksikamariseen eduskuntaan ja antoi äänioikeuden kaikille täysi-ikäisille kansalaisille, myös naisille ja varattomille miehille. – Tämä on kansakuntamme arvomaailman syvintä ydintä, hän muistuttaa.

 

– Presidenttinä käyttäisin vaikutusvaltaani yhteiskunnallisen ja globaalin eriarvoistumisen ehkäisemiseen, ilmastonmuutoksen torjumiseen ja naisten aseman parantamiseen niin Koti-Suomessa kuin ulkomaillakin, SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen sanoo.[/caption]

Tuula Haatainen sanoo huomanneensa, ettei perusarvojen pysyvyys ole itsestäänselvyys hyvinvointiyhteiskunnassamme.

– Meidän on juostava koko ajan pysyäksemme edes paikoillamme. Jos tasa-arvotyössämme haluamme edistyä, meidän on toimittava entistä aktiivisemmin ja sitkeämmin, hän neuvoo.

Presidenttiehdokkaan mielestä Suomella on vielä paljon tehtävää sukupuolten välisen tasa-arvon parantamisessa ja yhteiskunnallisen eriarvoistumisen vähentämisessä.

Haatainen toimisi arvojohtajana, joka nostaisi tikunnenään niin kotimaassa kuin ulkomailla rehottavan yhteiskunnallisen eriarvoistumisen, ilmastonmuutoksen torjunnan välttämättömyyden ja naisten oikeuksien vahvistamisen.

– Kaikkien konfliktien taustalla ovat samat juurisyyt: köyhyys, osattomuus ja kokemus epätasa-arvosta. Meidän on rakennettava Suomea, joka vähentää ihmisten välistä eriarvoistumista. Näin toimien toteutamme kestävää yhteiskuntaa, hän näkee.

– Meidän on omaksuttava ekologinen kestävä kehitys ohjenuoraksemme kaikessa toiminnassamme. Ilmastopolitiikassa onnistuminen edellyttää koko yhteiskunnan, energiatuotannon, liikenteen ja kulutuksen muuttamista. Ilmastonmuutoksen torjunnassa epäonnistuminen saattaa johtaa kasvihuoneilmiön vahvistumiseen siinä mitassa että se uhkaa kaiken elämän perusedellytyksiä maapallolla, Haatainen varoittaa.

Demarikandidaatti ravistelee ihmisiä toimimaan naisten oikeuksien kehittämiseksi, koska naisten osaaminen on maailman alikäytetyin voimavara.

– Kehittyvissä maissa on miljoonia naisia, jotka eivät osaa lukea. Moni nainen ei saa itse päättää avioitumisestaan tai perheen perustamisestaan. Länsimaissa seksuaalinen häirintä on arkea lukemattomille naisille. Esimerkit kertovat siitä, että naiset elävät syvässä rakenteellisessa epätasa-arvossa. Kaikki tämä heikentää naisten mahdollisuuksia toimia täysivaltaisina kansalaisina, Haatainen suree.

Eriarvoistuminen on iso uhka

Haatainen nostaa yhteiskunnallisen eriarvoistumisen suureksi turvallisuusuhkaksi. Hänen mukaansa niin suurten kuin pienten konfliktien taustalla on aina kokemus epätasa-arvosta.

– Eriarvoistumisen vastainen työ ja yhteiskunnallisen eheyden vaaliminen on minusta parasta työtä sisäisen turvallisuuden takaamiseksi, hän kiteyttää.

– Eräällä tavalla hyvinvointivaltio on mekanismi, joka toimiessaan lisää sisäistä turvallisuutta luodessaan kaikille mahdollisuuden pärjätä ja auttaessaan niitä yksilöitä, jotka kulloinkin tarvitsevat apua.

Haataisen mielestä hyvinvointivaltio ei ole valmis, eikä hänen mukaansa hyvinvointivaltiota pidä syyttää ylipöhöttymisestä.

Presidenttikandidaatin mielestä valtion on tarjottava säällisen elämän edellytykset ja riittävät palvelut kaikkialla Suomessa.

– Ihmiset muuttavat kaupunkeihin. Tämä suuntaus on jatkunut jo pitkään. Kaupunkien vetovoima on luonnollinen seuraus siitä, että niissä on tarjolla työtä. Maaseutua ja kaupunkia ei pidä laittaa vastakkain, sillä molemmat hyötyvät toisistaan. Hillitsemme alueellista eriarvoistumista esimerkiksi turvaamalla kouluttautumismahdollisuudet maan eri puolilla, Haatainen pohtii.

”Epäkohtia on nostettava esille”

Suoralla kansanvaalilla valittu presidentti saa Tuula Haataisen mielestä vahvan valtakirjan tehtäväänsä.

– Kansalaisten antama valtuutus velvoittaa tasavallan presidenttiä varsinaisten lakisääteisten tehtävien lisäksi  kuuntelemaan tarkalla korvalla  kansan parissa käytäviä keskusteluja.  Presidentin on nostettava esille tietoonsa tulleita yhteiskunnallisia epäkohtia, hän linjaa.

Demarikandidaatin mielestä Suomen on pysyttävä yhteiskuntana, joka takaa jokaiselle kansalaiselle ihmisarvon.

– Tämä on kaiken yhteiskunnallisen toiminnan lähtökohta, Haatainen kiteyttää

Presidenttiehdokas pitää valtionjohtajaa yhteyksien ja yhteistyön rakentajana.

– Tasavallan presidentin on varmistettava se, että Suomella on toimivat suhteet kaikkiin ilmansuuntiin, jokaiseen naapurimaahan ja ennen kaikkea tärkeisiin kumppaneihin, Haatainen painottaa.

– Suomi on avoimena vientivetoisena taloutena riippuvainen muusta maailmasta rauhan aikana. Ja tottakai konfliktien aikana tarvitsemme erityisesti muiden apua monella tavalla, hän lisää.

– Tarvitsemme etenkin kansallista eheyttä ja maanpuolustustahtoa. Tämä kaikki syntyy kansalaistemme keskuudessa kokemuksesta, jonka mukaan Suomi on puolustamisen arvoinen maa, Tuula Haatainen uskoo.

MATTI PULKKINEN

Perustiedot: Tuula Irmeli Haatainen
KOKO NIMI: Tuula Haatainen
SYNTYMÄAIKA: 11.02.1960
NYKYINEN AMMATTI: Kansanedustaja
PERHEOLOT: Naimisissa, kaksi lasta
HARRASTUKSET: Juokseminen, lukeminen, kuvataiteet

Lue mitä mieltä  Pirkanmaan Sosialidemokraattien piirihallituksen akaalainen jäsen, Inka Loppi on Tuula Haataisesta.

 

Kirjoittaja: Radio SUN

Rate it

Katso myös nämä

Yleinen

Poliisi otti kiinni eilisessä junaonnettomuudessa mukana olleen auton kuljettajan

Henkilöauto ja taajamajuna törmäsivät toisiinsa eilen alkuillasta Mänttä-Vilppulassa. Onnettomuudessa loukkaantui kolme, henkilöauton kyydissä ollutta, matkustajaa ja heidät toimitettiin sairaalaan saamaan jatkohoitoa. Ajoneuvon kuljettaja, keski-suomalainen mieshenkilö, tarkastettiin paikalla lääkintähenkilöstön toimesta, jonka jälkeen hänet on toimitettu kiinniotettuna poliisin tiloihin. Junan matkustajia, jotka ovat mahdollisesti loukkaantuneet tai heillä on muita korvausvaateita, pyydetään ottamaan […]

today19.8.2020


RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%