Pirkanmaa

Korkea aika päästä keskittymään oman kunnan kehittämiseen

today8.5.2018

Background
share close
Julkisen hallinnon sekä sosiaali- ja terveydenhuollon remontoiva historiallinen uudistus tai sen lykkääntyminen koskettaa etenkin kuntia. Niissä toivotaankin maan hallitukselta pikaista ja selkeää ratkaisua sote- ja maakuntauudistuksesta, jotta kunnat pääsisivät vihdoinkin keskittymään pitkäjänteiseen ja vakaaseen kehitystyöhön. Akaassa, Lempäälässä, Kangasalla, Pälkäneellä sekä Ylöjärvellä rattaat pyörivät täyttä häkää uudenlaisen tulevaisuuden rakentamiseksi.

Akaan vs. kaupunginjohtaja Briitta-Liisa Sinivuoren mielestä muutos näyttää tällä hetkellä kovin monimutkaiselta, ristiriitaiselta ja jopa epävarmalta.

Akaan vs. kaupunginjohtaja Briitta-Liisa Sinivuori ei halua arvuutella, näkeekö sote- ja maakuntauudistus päivänvalon.
Akaan vs. kaupunginjohtaja Briitta-Liisa Sinivuori ei halua arvuutella, näkeekö sote- ja maakuntauudistus päivänvalon.

– Uudistuksen alkuperäiset tavoitteet ovat etääntyneet. Odottelemme maan hallituksen ja eduskunnan päätöksiä, jotta voisimme suunnitella nykyistä tarkemmin tulevaisuuttamme ja toimintojamme, hän sanoo.

Lempäälän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Riina Aspila (kok.) kertoo lempääläisten olevan kovin odottavissa tunnelmissa sote- ja maakuntauudistuksen suhteen.

– Mielestäni Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren sote- ja maakuntauudistuskriittisyys on sallittua. Hänen puheenvuoroissaan on aitoa huolta epäkohdista, jotka on syytä tsekata läpi. Lempäälässä olemme vieneet asioita eteenpäin hyvässä hengessä. Kokoonnummepa täällä millä ryhmällä tahansa, niin sote- ja maakuntauudistus on aina tavalla tai toisella esillä, lempääläispoliitikko mainitsee.

Kangasalan kaupunginjohtaja Oskari Auvinen muistuttaa, että uudistuksessa on sekä hyvää että huonoa.

– Huonoa on se, että monet rakentamamme palveluketjut pirstoutuvat. Esimerkiksi varhaiskasvatuksen, opetuksen sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteys heikkenee. Kangasala on hoitanut sotepalvelut kustannustehokkaasti. Meitä rangaistaan tästä. Kangasalta otettaisiin enemmän rahaa verotuloprosentin leikkauksena kuin meidän sotekustannuksemme nykyään ovat. Kaupunkimme häviää noin kolme miljoonaa euroa nykytilanteeseemme verrattuna, hän vertailee.

Kangasalan kaupunginjohtaja Oskari Auvinen toivoisi, ettei Suomessa toistettaisi Ruotsin tekemiä virheitä.
Kangasalan kaupunginjohtaja Oskari Auvinen toivoisi, ettei Suomessa toistettaisi Ruotsin tekemiä virheitä.

– Myönteistä on se, että oikein oivallettuna maakunta­uudistus vapauttaa ajatus­energiaa ja voimavaroja moniin muihin asioihin, jotka kangasalalaisille ovat tärkeitä. Näitä ovat vapaa-aika, virkistys, elinkeinojen edistäminen, yhteistyö järjestöjen kanssa ja matkailun kehittäminen, Auvinen listaa.

Pälkäneen vs. kunnanjohtaja Petri Härkösen mukaan sote- ja maakuntauudistus näyttää valtavalta ja sekavalta ponnistukselta.

– Toivottavasti hanke vastaa julkisen talouden haasteisiin, hän heittää.

Ylöjärven kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto muistuttaa sote- ja maakuntauudistuksen merkitsevän kunnalle uutta roolia.

– Kaupungin merkitys palvelujen tuottajana supistuu, kun sotepalvelut siirtyvät maakunnan harteille, hän toteaa.

– Sote- ja maakuntauudistus vaikuttaa monin tavoin kuntien toimintaan ja toimintaympäristöön. Maakuntauudistuksen kuntatalousvaikutuksien alustavat laskelmat lupaavat tällä hetkellä Ylöjärvelle myönteistä, kaupunginjohtaja tietää.

Toteutuuko vai eikö toteudu?

Siinäpä kysymys!

– Akaassa odottelemme päätöstä ilman, että henkilökohtaisesti olisi tarvetta uskoa tai epäillä tulevaa. Spekulointi on turhaa. On vain odotettava ratkaisua. Maakuntatasoisesti suunnitelmat ja valmistelut etenevät, ja Akaa on muiden kuntien mukana valmisteluissa, vs. kaupunginjohtaja Briitta-­Liisa Sinivuori napauttaa.

Lempäälän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Riina Aspila pitää kaikkea kehittävää keskustelua tervetuullena sote- ja maakuntauudistusasiassa.
Lempäälän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Riina Aspila pitää kaikkea kehittävää keskustelua tervetuullena sote- ja maakuntauudistusasiassa.

Lempäälän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Riina Aspila odottaa myönteistä lopputulosta. Hän kiittää Pirkanmaalla tehtävää laadukasta itsehallinnollisen maakunnan valmistelua.

– Me teemme kovasti töitä esimerkiksi Kuljun-Sääks­järven terveysaseman toiminnan turvaamiseksi, jos sote- ja maakuntauudistus toteutuu, hän mainitsee.

Pälkäneen vs. kunnanjohtaja Petri Härkönen pitää pelottavampana vaihtoehtona sitä, ettei sote- ja maakuntauudistus näkisikään päivänvaloa.

– Uudistuksen kaatuminen johtaisi hallitsemattomaan kehitykseen julkisen ja yksityisen palvelutuotannon työnjaossa, hän perustelee.

Kangasalan kaupunginjohtaja Oskari Auvinen toivoo, ettei Suomessa tehtäisi virhettä.

– Katselen rauhassa, sillä joka päivä ilmenee jotakin uutta. Siihen en valitettavasti voi uskoa, että uusi malli olisi tuottavampi, tehokkaampi tai laadukkaampi kuin nykytila. Uudistus on kovin kaukana alkuperäisistä tavoitteistaan: tasa-arvoisista palveluista ja perustason vahvistamisesta. Arvioni on, ettei menisi pitkäänkään, kun tosiasialliset lähipalvelut palautettaisiin kuntien hoidettaviksi. Näinhän tapahtuu parhaillaan Ruotsissa, hän herättelee.

Pälkäneen vs. kunnanjohtaja Petri Härkönen pelkää sekasortoa, jos sote- ja maakuntauudistus ei mene nyt maaliin.
Pälkäneen vs. kunnanjohtaja Petri Härkönen pelkää sekasortoa, jos sote- ja maakuntauudistus ei mene nyt maaliin.

– Suomi tulee aina Ruotsia kymmenen vuotta perässä. Nyt voisimme jättää kerrankin yhden virheen väliin ja tulla heti Ruotsin rinnalle, Auvinen ehdottaa.

Ylöjärven kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto odottaa myönteistä sote- ja maakuntauudistuspäätöstä.

– Uudistuksen toteutuminen on vielä osin epävarmaa, mutta näillä näkymin uudistus olisi etenemässä, hän ounastelee.

Ylöjärven kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto uskoo sote- ja maakuntauudistuksen toteutumiseen.
Ylöjärven kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto uskoo sote- ja maakuntauudistuksen toteutumiseen.

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%