Pirkanmaa

Maakuntauudistuksen valmistelijat pitävät tiukasti maakuntalaisen keskiössä

today29.5.2018

Background
share close
Tänä kesänä Pirkanmaahan liittyvän Kuhmoisten kunnanjohtaja Anne Heusala työskentelee myös Pirkanmaan muutoshallinnossa. Hän on projektipäällikkö, joka vastaa kuntalaisten, maakuntalaisten, osallistumiseen liittyvistä asioista. – Kuhmoisten kunta on myönteinen esimerkki uudistus- ja muutosmyönteisyydestään, hän herättelee.
Tänä kesänä Pirkanmaahan liittyvän Kuhmoisten kunnanjohtaja Anne Heusala työskentelee myös Pirkanmaan muutoshallinnossa. Hän on projektipäällikkö, joka vastaa kuntalaisten, maakuntalaisten, osallistumiseen liittyvistä asioista. – Kuhmoisten kunta on myönteinen esimerkki uudistus- ja muutosmyönteisyydestään, hän herättelee.
Pirkanmaan maakuntauudistusta kuntalaisten osallistumisen vinkkelistä valmisteleva projektipäällikkö Anne Heusala pitää työnsä vahvuutena pitkää kokemustaan kuntajohtajana. Itsehallinnollista Pirkanmaan maakuntaa rakentava Heusala johtaa järjestämistoimintoihin lukeutuvaa osallistumiseen syventyvää teemaryhmää. Lisäksi Heusala luotsaa osa-aikaisesti vuonna 2020 Pirkanmaahan Keski-Suomesta siirtyvää Kuhmoisten kuntaa. Kuntajohtajan mukaan maakunnan vaihtaminen merkitsee paljon Pirkanmaan koillislaidalla sijaitsevalle liki 2 300 asukkaan pitäjälle.

Näinä aikoina moni perää tietoa siitä, kuuluuko mammuttimaisessa itsehallinnollisessa Pirkanmaan maakunnassa yksittäisten asukkaiden ääni. Miten maakunta vaikuttaa yksittäisen pirkanmaalaisen elämään? Pirkanmaalaisia on liki 513 000 henkilöä 22 kunnan alueella. Kuhmoinen tulee osaksi Pirkanmaata runsaan vuoden kuluttua. Asukasluvulla mitattuna Pirkanmaa on maamme toiseksi suurin maakunta Uudenmaan maakunnan jälkeen.

Anne Heusala työskentelee parhaillaan kahdella näköalapaikalla. Hän jakaa työaikansa Kuhmoisten kunnanjohtajuuden ja Pirkanmaan maakuntauudistuksen valmistelijuuden  kesken.

Kunnanjohtaja uskoo kuin pässi sarviinsa, että Kuhmoisten maakuntavaihdos koituu pikkuruisen kunnan hyväksi. Kuin sinettinä tulevaisuuden uskolleen Kuhmoinen rakentaa ensimmäisen päiväkotinsa, joka nousee kirkonkylään.

Jo viisi kuukautta Pirkanmaan väliaikaisessa valmisteluorganisaatiossa työskennellyt Anne Heusala on vakuuttunut siitä, että itsehallinnollisesta Pirkanmaasta rakentuu aidosti asukaslähtöinen organisaatio. Projektipäällikkönä toimivan Heusalan mandaatilla on kuntalaisten eli maakuntalaisten osallistumisen takaaminen.

Heusala kiittelee kovasti osallistumiseen syventyvää ryhmää, jonka kokouksissa jäsenet käyvät aktiivista vuoropuhelua. Kuntiin mielellään jalkautuva Heusala iloitsee myös maakuntalaisten tiedonjanosta sote- ja maakuntauudistusta kohtaan. Eniten kiinnostavat lähipalvelut ja niiden pysyminen kunkin omassa kotikunnassa.

Periaatteet ja mallit valmistuvat

Osallistumisen ryhmä saa lähiaikoina valmiiksi osallistumisen periaatteet ja mallit. Niillä turvataan ja vakiinnutetaan käyttäjädemokratian toteutuminen itsehallinnollisessa maakunnassa. Kohderyhminä ovat asukkaiden lisäksi yritykset ja yhdistykset.

– Keskustelu- ja kuulemistilaisuudet ovat aina tuloksellisia, sillä niissä ihmiset kohtaavat aidosti toisensa. Asukas- ja asiakasraadit kokoavat kuntalaiset, maakuntalaiset, yhteen tiettyjen otsikoiden tiimoilta. Asiakkaat ovat kiitollisia asiantuntijoita eri hankkeisiin, joten heidät on saatava mukaan asioiden suunnitteluun ja kehittämiseen. Tekniikka suo liki rajattomat mahdollisuudet mielipiteiden, palautteiden ja ehdotuksien kokoamiseen, Anne Heusala sanoo.

Projektipäällikkö on myönteisesti yllättynyt siitä, miten inspiroituneita eri tahojen edustajat ovat uuden maakunnan luomisesta. Hänen mukaansa osallistumisen ryhmässä vuorovaikutus on suorastaan lennokasta. Kokoontumisissa vallitsee todellinen tekemisen meininki.

– Ryhmän toiminnassa syntyy tuloksia juuri siksi, että jokainen jäsen kokee olevansa osallinen ja saavansa äänensä kuuluville. Asiat herättävät vilkkaat keskustelut. Aineiston runsaus on vahvuus uudenlaisen toimintakulttuurin luomisessa, Heusala teroittaa.

Hänen mukaansa naiset ja miehet sekä eri ammattikuntien edustajat ovat olleet kiitettävästi mukana osallistumiskeinojen pohdinnassa. Kaikki mahdolliset kivet käännetään.

– Jostakin syystä vanhoja ihmisiä on ollut vähän. Ikäihmisiä toivoisinkin nykyistä enemmän mukaan kertomaan kantansa eri asioihin. Juuri varttuneella väellä ei ole kattavasti älypuhelimia eikä muuta tietotekniikkaa, Heusala toteaa.

Ikäihmisten odotuksia selvittääkseen osallistumisen ryhmä järjesti tänä keväänä maakunnan vanhusneuvoston jäsenille tilaisuuden, joissa heidän toiveitaan osallistumisesta kartoitettiin.

Maailma on oikeasti muuttunut

Itsehallinnollista Pirkanmaan maakuntaa rakennetaan puhtaasti asukas- ja asiakaskeskeisesti.

Anne Heusalan mielestä maakuntalaiset ja maakunnan organisaatio kaikkine palveluntuottajineen on kunnianhimoisen haasteen edessä, kun ne yhteistyössä rakentavat joustavasti toimivan yhteiskunnan.

– Hallinnon näkökulmaa hälvennetään, ja kansalaisten näkökulmaa vahvistetaan, hän painottaa.

– Kun kuntalaiset, maakuntalaiset, huomaavat, että heillä on oikeasti mahdollisuus vaikuttaa, he alkavat käyttää eri kanavia ja kertoa kantansa. Maailmamme on kerta kaikkiaan muuttunut asiakaslähtöiseksi, Heusala linjaa.

Hänen mielestään itsehallinnollisen Pirkanmaan maakunnan hallintoon suunnitellut valmistelevat valiokunnat konkretisoivat palavan halun saada päätöksentekoon ruohonjuuritason äänenpainot.

– Maakuntalaiset valitsevat vaaleissa maakuntavaltuutetut. He ja varavaltuutetut istuvat valiokunnissa. Jo tämä päätöksenteon moderni väylä turvaa asiakaspalautteen välittymisen korkeimpaan päätöksentekoon.

Kaikista kunnista pidetään huolta

Projektipäällikkö Anne Heusala on vakuuttunut siitä, että yhteen hiileen puhaltava Pirkanmaa maakunta on jokaisen 23 kunnan etu.

Vaikka Kuhmoisten kirkonkylästä on Tampereen keskustaan matkaa liki 90 kilometriä, Heusala uskoo pikkuruisen maaseutupitäjän pysyvän itsenäisenä kuntana.

– Kuhmoisten kunnan palkkalistoilla ei ole ollut vuoden 2009 jälkeen yhtään sote-ihmistä. Meillä on jo vuosien kokemus siitä, että palvelut pystytään hoitamaan paremmin isoilla hartioilla kuin yhden pienen kunnan rajallisilla voimavaroilla, Heusala korostaa.

Kuhmoislaiset ovat tyytyväisiä, kun kuntakeskuksessa on sairaala-terveysasema, Päijänne-koti ja yhtenäiskoulu sekä lukio. Ylä- ja alakoululaisia on tällä hetkellä noin 200 ja lukiolaisia 54.

– Tulevaisuuden uskoamme vahvistaa pian rakenteille lähtevä ensimmäinen päiväkotimme. Uskomme, että Kuhmoinen Pirkanmaan porttina Päijänteelle houkuttaa uusia asukkaita ja yrittäjiä yrityksineen.

Heusala muistuttaa Kuhmoisten olevan Pirkanmaan kartalla kuin peukalo.

– Kuhmoinen ja kuhmoislaiset haluavat olla muille pienille kunnille esimerkkinä uudistumishalukkuudessaan. Kun halusimme tulla pirkanmaalaisiksi, kuntalaiset keräsivät pienessä hetkessä peräti 2500 nimeä sisältävän adressin tahdon vakuudeksi. Kuhmoinen on vireä kesämökkipaikkakunta; kunnan alueella on runsaat 3 000 kesäasuntoa. Kesäkuhmoislaisetkin laittoivat nimiään Pirkanmaan puolesta, hän hehkuttaa.

– Kuhmoisissa taidetaan osallistuminen. Tätä sanomaa on ilo tuoda Pirkanmaan valmistelutyöhön, Heusala sanoo.

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%