Pirkanmaa

Maakuntauudistuksen poliittinen ohjausryhmä taitaa konsensuksen

today20.6.2018

Background
share close
Roope Lehto on ollut jo kahden vuoden ajan maakunnan rakentamisen keskiössä. Nokialaispoliitikko johtaa maakuntauudistuksen poliittista ohjausryhmää, jonka työskentelyä hän pitää laadukkaana ja vastuullisena. – Eduskunnan on saatava lait valmiiksi, jotta pääsemme luontevasti maakunnan toteuttamistyöhön.
Roope Lehto on ollut jo kahden vuoden ajan maakunnan rakentamisen keskiössä. Nokialaispoliitikko johtaa maakuntauudistuksen poliittista ohjausryhmää, jonka työskentelyä hän pitää laadukkaana ja vastuullisena. – Eduskunnan on saatava lait valmiiksi, jotta pääsemme luontevasti maakunnan toteuttamistyöhön.
Pirkanmaan maakuntauudistuksen poliittinen ohjausryhmä on löytänyt kahden toimintavuotensa aikana täydellisen konsensuksen käsittelemissään asioissa. Ryhmää johtavan nokialaisen Roope Lehdon (sd.) mukaan sdp:n, kokoomuksen, vihreiden, keskustan, vasemmiston, perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja sinisten aito yhteisymmärrys syntyy avoimesta ja syvällisestä mielipiteiden vaihdosta. Puheenjohtajan mielestä itsehallinnollisen maakunnan perustaminen on kokoluokaltaan niin historiallisen mullistava hanke, joka vaatii onnistuakseen ja kestääkseen kaikkien poliittisten puolueiden tuen.

Roope Lehto johtaa Pirkanmaan Sosialidemokraattien piirihallitusta ja Pirkanmaan liiton maakuntahallitusta. Hän on Nokian kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtaja. Miehen varsinainen leipätyö on Nokian Jäähalli Oy:n toimitusjohtajuus.

SDP on valtakunnan päätöksenteossa oppositiossa. Puolue vastustaa keskustan, kokoomuksen ja sinisten muodostaman maan hallituksen kärkihanketta maakunta- ja sote-uudistusta.

Pirkanmaan maakuntauudistuksen poliittista ohjausryhmää luotsaava vahva demarivaikuttaja on kuullut monta kertaa kahden viime vuoden aikana piikittelyjä, ihmettelyjä ja arvosteluja siitä, ettei hän joka niemessä ja notkelmassa vastusta kovaäänisesti ja naama punaisena historiallista maakunta- ja sote-hanketta.

– Kannatan kaikissa mittavissa koko kansakuntaa koskettavissa asioissa vanhaa kunnon konsensuspolitiikkaa. Maakunta- ja sote-uudistus on suuruudeltaan ja vaikuttavuudeltaan niin merkittävä tehtävä, että jo sen suunnittelussa olisi pitänyt olla kaikkien poliittisten puolueiden mukana. Parlamentaarisella valmistelulla olisi luotu kestävä perusta hankkeelle, joka etenisi vaikka maan hallituksen poliittiset suhteet vaihtuisivat. Onneksi Pirkanmaan maakuntavalmistelussa eri puolueiden vastuunkantajat ovat ymmärtäneet jonkinasteisen yksimielisyyden tavoittelemisen merkityksen. Yhteisymmärryksen turvin olemme ratsastaneet eteenpäin, Roope Lehto sanoo.

Lehto korostaa, että poliitikoilla ja politiikalla on erittäin suuri asema maakuntavalmistelussa. Hänen mukaansa muun muassa poliittiseen ohjausryhmään siivilöityneet jäsenet edustavat puolueidensa piirijärjestöä, joten heillä on tukenaan vastuun leveät hartiat.

Maakunta-kärjellä

Nokian kaupungin kunnalliselämässä voimakkaasti vaikuttava Roope Lehto painottaa, ettei hän ole itsehallinnollisen Pirkanmaan maakunnan rakentamisessa mukana Nokia-kortin kanssa.

– Jos maakunnat syntyvät, niiden onnistumisen ehdoton tae on se, että jokainen 79-paikkaiseen maakuntavaltuustoon äänestettävä maakuntavaltuutettu on nimenomaan Pirkanmaan asialla, hän teroittaa.

– Tulevaa maakuntaa ei johdeta samalla tavalla kuin nykymuotoisia kuntia tai kuntayhtymiä, mies tarkentaa.

Politiikan pitkän linjan moniottelija tietää, että monelle luottamushenkilölle on vaikeaa omistautua itseään suuremmalle asialle. Sama koskee joitakin virkamiehiäkin.

– Pirkanmaan maakunnan onnistuminen on täysin kiinni siitä, että sen vastuunkantajat ajattelevat aina maakuntalaista ja hänen palvelujaan – maakunnan antamaa palvelulupausta, Lehto miettii

Lehdon mukaan tulevassa maakunnassa ei voida käydä samanlaisia  aluepoliittisia Jaakobin paineja, kuten taannoin käytiin sairaanhoitopiirissä muun muassa Kangasalan Kaivannon sairaalan ja Nokian Pitkäniemen sairaalan kohtaloita ratkottaessa.

– Maakunnan organisaatiossa toimivien ja myös maakuntalaisten on ymmärrettävä, etteivät Pirkanmaan 22 kunnan rajat ole minkäänlaisessa roolissa palveluiden toteuttamisen tai käyttämisen suhteen. Samalla tavalla kaikki maakunnan päätöksenteko on rajatonta, hän kiteyttää.

Poliitikoilla on aito valta

Tulevan maakuntavaltuuston 79 valtuutettua ovat vahvoja päättäjiä.

– Tämä on iso juttu, Roope Lehto kiteyttää.

– Maakuntavaltuusto ratkaisee maakuntastrategioita luodessaan, miten taloudelliset voimavarat jaetaan ja kohdennetaan. Valtuutettujen käsissä on täysin se, missä ja miten palveluja tuotetaan ja tarjotaan. Näin ollen kansalaisten on oivallettava jo ennen ensimmäisiä maakuntavaaleja se, minkälaista politiikka he kannattavat niin sosiaali- kuin terveyspalvelujenkin tuottamisessa, hän herättelee.

Pirkanmaan maakuntaan on tulossa valmistelevat valiokunnat. Lehdon mukaan juuri valiokuntatyöskentely vahvistaa politiikan asemaa niin maakunnan asioita valmisteltaessa kuin asioista päätettäessäkin.

Yhteisöllisyys voi hyvin

Maakuntauudistusta valmisteleva poliittinen ohjausryhmä kokoontuu ahkerasti, kerran kuukaudessa. Lisäksi ohjausryhmäläiset pitävät säännöllisesti iltakouluja, joissa he pureutuvat parin tunnin ajaksi määrättyyn aihepiiriin.

– Maakunnan laajuus on saanut kasvot ja mittasuhteet ohjausryhmän työskentelyssä. Ohjausryhmän jäsenet ovat hahmottaneet hyvin ison kuvan, Roope Lehto toteaa.

Puheenjohtajan mukaan ohjausryhmän vahva sisäinen henki ja voimakas palo luoda uutta ovat johtaneet siihen, että ryhmä on säilyttänyt toimintakykynsä kovin vaikeidenkin asioiden käsittelyn jälkeen.

– Ohjausryhmässä ei ole antauduttu halpamaiseen politikointiin, eivätkä eri puolueiden edustajat ole muodostaneet vastakkaisia kuppikuntia. Kun vuoropuhelu on toisia kunnioittavaa ja yhteistä tahtotilaa tavoittelevaa, niin jälkeä syntyy, Lehto iloitsee.

Lehdon mukaan ohjausryhmä on tarjonnut esimakua vahvan sitoutumisen tarpeesta maakuntaan. Hänen mielestään lujaa omistautumista tarvitaan tulevaisuudessa etenkin maakuntavaltuutetuilta ja maakuntahallituksen jäseniltä.

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%