Pirkanmaa

Pormestari Lyly: ”Aika on nyt kypsä kuntien sote-yhteistyölle”

today11.3.2019

Background
share close
Tampereen kaupungin pormestari Lauri Lyly toivoo, ettei tämänsisältöinen sote- ja maakuntauudistus näe päivänvaloa. Hänen mielestään istuvan hallituksen kärkihankkeen kaatuminen ei aiheuta kansallista katastrofia. – Kuntaveroiset sote-palvelut jatkuisivat ja niitä kehitettäisiin siellä sekä kuntayhtymissä. Elämä jatkuu. Menisimme eteenpäin tästä opituin eväin, hän sanoo.
Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) sanoo ajan olevan nyt kypsä kuntien väliselle yhteistyölle sote-haasteiden ratkomisessa. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen ajama maakunta- ja sote-uudistus kaatui, koska siitä rakennettiin yhdellä kerralla toteutettavaksi aivan liian iso ja monimutkainen hallinnollinen järkäle. Näin sanoo Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.), joka uskoo vahvasti kuntien asiantuntemukseen ja yhteistyöhön sosiaali- ja terveydenhuollon kysymysten ratkojana.

Pormestari Lauri Lyly näkee ajan kypsyneen nimenomaan kuntien yhteistyölle sote-haasteiden ratkomisessa.

– Meidän on nyt keskityttävä sellaisen yhteistyömallin luomiseen, jolla vastaamme tuleviin asiakastarpeisiin ja hillitsemme kustannusten kasvua, hän linjaa.

– Yhteistyön on pelattava saumattomasti lisäksi kuntien muiden palveluiden suuntaan, Lyly lisää.

– Ensivaiheessa meidän on tarkasteltava terveydenhuollon palveluja ja laajaa väestöpohjaa vaativia sosiaalihuollon palveluja löytäen näihin realistinen etenemistie esimerkiksi kuntayhtymämallin pohjalta, pormestari esittää.

”Alkuperäisistä tavoitteista on pidettävä kiinni”

Lauri Lyly korostaa, että Pirkanmaalla maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelusta jäi hyvin paljon käyttökelpoista materiaalia sote-uudistuksen jatkajille.

– Valmistelutyö on varmasti vahvistanut kaikkien näkemystä siitä, että sote-uudistuksen alkuperäisistä tavoitteista on monelta osin pidettävä kiinni.

– Tarve laajasta väestöpohjasta, perustason palvelujen vahvistamisesta, asiakasnäkökulmasta ja kustannusten kasvun leikkauksesta ei ole poistunut mihinkään, hän perustelee.

Lyly on vakuuttunut siitäkin, että vuosien työssä on tuotettu useita käyttöönotettavia toimintamalleja.

– Syntyneiden verkostojen merkitystä ei sovi vähätellä. Niitä on hyödynnettävä jatkossa.

”Huoli ja turhautuminen on ymmärrettävää”

Pormestari Lauri Lyly ymmärtää hyvin ihmisten huolen ja turhautumisen vuosien sote-vellonnan jälkeen.

– On hyvä kuitenkin muistaa, että vaikka uudistus kaatui, emme todellakaan pudonneet tyhjän päälle. Kunnilla on yhä vastuu palveluista. Kunnat kehittävät palveluja jokapäiväisessä työssä.

Kuntien edustajat mahdollisimman pian koolle

Tampereen pormestari Lauri Lyly järjestää pikavauhdilla kokouksen Pirkanmaan kuntien kuntajohtajille ja kunnallishallituksien sekä kunnallisvaltuustojen puheenjohtajille soten jatkotoimista.

– Tällä hetkellä tapaaminen näyttäisi olevan mahdollinen jo maalis- ja huhtikuun taitteessa, hän kertoo.

– Tarkoituksena on käydä yhteisen tilannekuvan perusteella keskustelua etenemisen vaihtoehdoista. Meidän on sovittava myös valmistelun askelmerkeistä.

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%