Eduskuntavaalit 2019, Pirkanmaa

Tiukka loppukiihdytys eduskuntavaalien ennakkoäänestyksessä Pirkanmaalla - Metsossa viimeisten tuntien jonotusaika oli jopa lähes tunnin

Tiukka loppukiihdytys eduskuntavaalien ennakkoäänestyksessä Pirkanmaalla - Metsossa viimeisten tuntien jonotusaika oli jopa lähes tunnin

Viimeinen ennakkoäänestyspäivä sai pirkanmaalaiset suurella joukolla liikkeelle. Kevättuuli heilutteli Hämeenpuiston vaalimainoksia lumisateisena päivänä. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Viimeinen ennakkoäänestyspäivä sai pirkanmaalaiset suurella joukolla liikkeelle. Kevättuuli heilutteli Hämeenpuiston vaalimainoksia lumisateisena päivänä. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Tiistaina päättyneeseen eduskuntavaalien ennakkoäänestykseen osallistui peräti 39,5 prosenttia Pirkanmaan äänioikeutetuista. Vuoden 2015 vaaleissa luku oli 34 prosenttia.  Koko maassa ennakkoäänestäneiden määrä nousi 32,3 prosentista 36,1 prosenttiin.

Pirkanmaalla ennakkoäänestys oli Lapin ja Satakunnan jälkeen maan kolmanneksi vilkkainta. Aktiivisuus vaihteli kunnittain Kihniön 44,8 prosentista Urjalan 33,3 prosenttiin. Tampereella ennakkoon äänesti 41 prosenttia äänioikeutetuista. Kehyskunnista Tamperetta vilkkaammin äänestettiin Pirkkalassa ja Nokialla.

Ennakkoon annettiin nyt 159 766 ääntä. Varsinaisena vaalipäivänä äänioikeuttaan voi vielä käyttää 244 894 pirkanmaalaista: 121 402 naista ja 123 492 miestä. Naisia äänioikeutetuista on 51 prosenttia, ennakkoäänistä he antoivat 54 prosenttia.

Suurimman potin viime eduskuntavaaleissa korjasi Pirkanmaallakin Nukkuvien Puolue (116 416 kannattajaa). Tuolloin annetuista 277 755 äänestä lähes 160 000 nappasivat kolme suurta:  Kokoomus,  SDP  ja PS. Nämä puolueet saivat kukin neljä kansanedustajaa. Loput Pirkanmaan seitsemän parlamenttipaikkaa jakoivat Keskusta (3), Vihreät (2), Vasemmistoliitto (1) ja KD (1).  Paikoitta jääneiden pienryhmien kokonaisäänisaalis viime vaaleissa oli alle 10 000.

Tähän asti 2000-luvun vilkkaimmat eduskuntavaalit sekä Pirkanmaalla että koko Suomessa käytiin vuonna 2011. Tuolloin Pirkanmaan äänestysprosentti nousi 71,4:ään ja koko Suomen 70,5:een.

Korkea ennakkoäänestysvilkkaus voi enteillä korkeaa kokonaisäänestysprosenttia. Onhan nyt vaaleissa punnittavana monia isoja tulevaisuuden kysymyksiä ja pirkanmaalaisille tarjolla ennätykselliset 251 ehdokasta yhteensä 20 puolueesta tai kansalaisliikkeestä.

Eduskuntavaalien varsinainen vaalipäivä on palmusunnuntaina 14. huhtikuuta. Vaalihuoneistot ovat silloin avoinna kello 9 - 20. Vaalipäivänä kukin saa äänestää vain kotiin toimitetussa ilmoituskortissa mainitussa omassa äänestyspaikassaan.

PEKKA GESTRIN

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>