Pirkanmaa

Miksi pirkanmaalaiset eivät äänestä oman maakuntansa ehdokkaita? Kimmo Sasi ja Kaisa Penny ilmaisevat vahvan pettymyksensä EU-vaalituloksiinsa

today28.5.2019

Background
share close
Konkaripoliitikko Kimmo Sasi on avoimen pettynyt EU-vaalitulokseensa. Hän ihmettelee pirkanmaalaisten heikkoa asettumista oman maakunnan ehdokkaiden taakse.
Konkaripoliitikko Kimmo Sasi on avoimen pettynyt EU-vaalitulokseensa. Hän ihmettelee pirkanmaalaisten heikkoa asettumista oman maakunnan ehdokkaiden taakse.

Sunnuntaisten europarlamenttivaalien henkilökohtaiset tulokset tuottivat pettymykset Pirkanmaalta mepeiksi pyrkineille Kimmo Sasille (kok.) sekä Kaisa Pennylle (sd.). Heidän mukaansa maamme muissa maakunnissa elää voimakkaana yhteishenki, jolla oman alueen ehdokas tuupataan voittoon. Vihreiden Olli-Poika Parviainen ja kristillisdemokraattien Lasse Heikkilä ovat tyytyväisiä saavutuksiinsa, vaikka Bryssel ei heitä odotakaan.

EU-yhteysjohtaja Hannele Räikkönen tervehtii europarlamenttivaalien tulosta tyydytyksellä. Räikkönen toimii Euroopan sydämessä Brysselissä Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimiston vetäjänä.

– Vaalien tulos on positiivinen. Kaiken kaikkiaan rakentavat ja EU-myönteiset puolueet ja niiden ehdokkaat menivät läpi parlamenttiin. Paljon pelätty ja median vahvasti toitottama populistiaalto jäi nousematta. Saamme parlamenttiin paljon osaavia, yhteistyökykyisiä ja -haluisia edustajia. Äänestysprosentin nouseminen on tärkeä muutos, Räikkönen kertoo.

Räikkönen pitää valitettavana, ettei uuteen europarlamenttiin nouse meppiä Pirkanmaalta.

– Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimisto tekee kuitenkin hyvää yhteistyötä suomalaisten europarlamentaarikkojen kanssa.

Räikkösen mielestä oleellista on sisältöyhteistyö.

– Kun meillä on tarjota fiksua sisältöä hyvillä argumenteilla, tulemme toimeen kaikkien meppien kanssa.

– Tietenkin pitemmän päälle olisi erittäin toivottavaa, että myös Pirkanmaalla olisi oma edustaja EU-parlamentissa, Räikkönen toteaa.

Vaalituloksen selvitessä Euroopan unionilla on edessään toimivien ja yhteistyökykyisten instituutioiden kokoaminen ja niille rakentajahenkisten johtajien valitseminen.

– Oleellista kaikessa on halu rakentaa yhdessä positiivista tulevaisuutta. Myönteinen eteenpäinmeno on myös Koko Suomen ja Pirkanmaan etu. Ilmastokriisi, sisämarkkinoiden vahvistaminen ja digitalisaation kehitys, tutkimus ja koulutus pitävät meidät kiireisinä tulevaisuudessa, Räikkönen teroittaa.

Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimiston EU-yhteysjohtaja Hannele Räikkönen olisi suonut, että Pirkanmaa olisi saanut oman meppinsä.
Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimiston EU-yhteysjohtaja Hannele Räikkönen olisi suonut, että Pirkanmaa olisi saanut oman meppinsä.

Yhteishenki puuttuu

Kokoomuksen riveistä europarlamenttiin pyrkinyt tamperelainen Kimmo Sasi on pettynyt henkilökohtaiseen vaalitulokseensa. Hän keräsi 23 137 ääntä. Ehdokas odotti jo kotimaakunnastaan paria kymmentä tuhatta ääntä,

– Tavoitteenani oli päästä läpi. Päämäärä jäi saavuttamatta, hän suree.

Sasi suomii mediaa, joka antoi aikaa ja tilaa vain istuville europarlamentaarikoille.

– Pirkanmaa on Suomen toiseksi suurin maakunta. Alue on tärkeä kansantalouden moottori. On valitettavaa, jos  516 000 asukkaan kasvukeskittymä ei saa meppiä eikä ministeriä.

Sasin mukaan esimerkiksi Varsinais-Suomessa on vahva maakuntahenki, jonka turvin he hankkivat omat edustajansa tärkeisiin paikkoihin.

– Pohjanmaalla tunnistin vahvaa aktiivisuutta ja vastuuntuntoa maamme Euroopan unionin jäsenyyden suhteen Pohjalaiset ovat aidosti kiinnostuneita unionin toiminnasta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista, Sasi kiittelee.

Sasi keskittyy seuraavaksi väitöskirjansa loppuun saattamiseen. Sen on määrä olla valmis vuonna 2020.

SDP:n EU-vaaliehdokas Kaisa Penny haluaa selvityttää, miten hänen puolueensa listalla olleet kandidaatit jakaantuivat räikeän selvästi menestyjiin ja epäonnistujiin. Tamperelaisehdokas odotti parempaa tulosta kuin minkä hän saavutti.
SDP:n EU-vaaliehdokas Kaisa Penny haluaa selvityttää, miten hänen puolueensa listalla olleet kandidaatit jakaantuivat räikeän selvästi menestyjiin ja epäonnistujiin. Tamperelaisehdokas odotti parempaa tulosta kuin minkä hän saavutti.

Vaalitulos on perattava

SDP:n tamperelainen ehdokas Kaisa Penny on harmistunut vähäiseksi jääneeseen menestykseensä tämänkertaisissa europarlamenttivaaleissa. Hänen laariinsa satoi 3 156 ääntä.

– SDP:ssä äänet keskittyivät muutamalle ehdokkaalle. 14 kandidaattia teki huonon tuloksen. Mistä hyvin selkeästä jakautumisesta onnistuneisiin ja epäonnistuneisiin on kyse, on syytä selvittää, Penny sanoo.

Pennykin on huomannut, että Pirkanmaalta puuttuu vahva maakunnallinen ajattelu.

– Euroopan unionin suomia mahdollisuuksia voitaisiin hyödyntää paljon nykyistä enemmän, jos maakunnastamme olisi meppi.

Pennyn mielestä Pirkanmaalla on voimistettava kansalaisten keskuudessa tehtävää EU-valistusta, jotta ihmiset tietäisivät Eurooppa-politikan vaikutukset.

Penny on tyytyväinen maan kattavaan vaalikiertueeseensa.

– Tapasin paljon ihmisiä. Sain keskustella heidän kanssaan paljon erilaisista asioista.

– Valitettavasti valtakunnallisessa EU-vaalidebatissa monet tärkeät aiheet jäivät huomiotta. Olisin kaivannut ajatusten vaihtoa muun muassa unionin ulkopolitiikasta ja työmarkkinalainsäädännön tulevista linjauksista.

– Nyt valitulla europarlamentilla on työntäyteinen viisivuotiskausi. Ilmaston muutoksen haasteet, Ison-Britannian brexit, talouden kysymykset, hän listaa.

EU-vaaliehdokas Lasse Heikkilä kohtasi Pohjanmaalla hyvälaatuista Eurooppa-keskustelua. Kristillisdemokraatti on tyytyväinen lyhyeen kampanjaansa ja puolueensa pärjäämiseen, vaikkei parlamentaarikon paikkaa tullutkaan.
EU-vaaliehdokas Lasse Heikkilä kohtasi Pohjanmaalla hyvälaatuista Eurooppa-keskustelua. Kristillisdemokraatti on tyytyväinen lyhyeen kampanjaansa ja puolueensa pärjäämiseen, vaikkei parlamentaarikon paikkaa tullutkaan.

Heikkilä palasi sävellystyöhön

Tamperelainen säveltäjä Lasse Heikkilä hyppäsi kristillisdemokraattien europarlamenttivaaliehdokkaaksi vasta huhtikuisten eduskuntavaalien jälkeen. Hän sai 1777 ääntä.

– Vaalityöni jäi lyhyeksi, mutta kentällä oleminen oli koko ajan kivaa. Sain jakaa omia ajatuksiani ja keskustella omista ja muiden näkemyksistä eri paikkakunnilla. Tein vahvan kampanjan Facebookissa, jossa moni kansalainen kiinnostui EU:sta ja palkitsi toteamuksella ”näinkö asiat menevät”, Heikkilä kertoo.

Heikkilä on tyytyväinen niin omaan kuin puolueensa saamaan kannatukseen.

– Pääsimme lähelle brexit-paikkaa. Totta kai sunnuntai-iltana tuloksen selvittyä ajattelin, mitä olisin voinut tehdä paremmin.

Heikkilän mukaan äänestäjien keskuuteen jalkautumiset osoittivat, että maassamme olisi syytä lisätä EU-valistuksen jakamista.

– Kouluja käyneillekään EU:n asiat eivät ole tuttuja saati selviä.

– Pohjanmaalla oli kaikista paras vuoropuhelu. Siellä ihmiset ovat aidosti kiinnostuneita unionista.

Heikkilä palasi välittömästi vaalien loputtua varsinaiseen leipätyöhönsä eli musiikin säveltämiseen.

- Vihreät voittivat niin Suomessa kuin isosti koko Euroopassa. Pärjäämisemme kertoo siitä, etteivät suomalaiset halua sulkea oviaan eivätkä ikkunoitaan muulta maailmalta, Olli-Poika Parviainen sanoo.
– Vihreät voittivat niin Suomessa kuin isosti koko Euroopassa. Pärjäämisemme kertoo siitä, etteivät suomalaiset halua sulkea oviaan eivätkä ikkunoitaan muulta maailmalta, Olli-Poika Parviainen sanoo.

”Kansainvälinen Suomi voitti”

Vihreiden tamperelainen europarlamenttiehdokas Olli-Poika Parviainen iloitsee henkilökohtaisesta 9087 äänen saaliistaan ja puolueensa selkeästä vaalivoitosta.

– Voittajaksi selviytyi kansainvälinen Suomi, hän korostaa.

– Kansakuntamme ei käpristy sisäänpäin; emme sulkeudu muulta maailmalta.

Parviaisen mukaan voimakkaasti uudistuneen europarlamentin on tartuttava rivakasti unionin alueen demokratiahaasteisiin sekä oikeusvaltioperiaatteiden turvaamiseen.

Parviainen on ollut viime viikot vahvasti mukana maamme hallitusneuvotteluissa. Hänen mukaansa hallitusohjelman kirjoittamisessa voi vaikuttaa paljon enemmän asioiden edistämiseen kuin välttämättä eduskunnassa.

Vasemmistoliiton tamperelainen EU-vaaliehdokas Sinikka Torkkola odotti puolueensa pärjäävän nähtyä paremmin tämänkertaisissa europarlamenttivaaleissa. Torkkola valmistautuu jo uusiin haasteisiin. Korruption kitkeminen alkaa.
Vasemmistoliiton tamperelainen EU-vaaliehdokas Sinikka Torkkola odotti puolueensa pärjäävän nähtyä paremmin tämänkertaisissa europarlamenttivaaleissa. Torkkola valmistautuu jo uusiin haasteisiin. Korruption kitkeminen alkaa.

Korruptiota kitkemään

Vasemmistoliiton tamperelainen europarlamenttiehdokas Sinikka Torkkola odotti jo eduskuntavaaleissa vahvaan nousukiitoon lähteneen puolueensa pärjäävän hyvin myös EU-vaaleissa.

– Puolueemme vaisu tulos harmittaa.

Torkkolalle kertyi 2777 äänen saalis.

Torkkolan mukaan kansakuntamme tarvitsee vahvan EU-kylvyn.

– EU-tiedotukselle on suuri tilaus.

– Yhteiskunnassa keskustellaan aivan liian vähän Euroopan unionista, vaikka se on keskeinen osa kansakuntamme arkea. Lehdistöllä olisi avainasema ihmisten valistamisessa, hän vetoaa.

Torkkola aikoo paneutua tulevaisuudessa suomalaisen korruption kitkemiseen.

– Korruptio on asia, jota yhteiskunnassamme on, mutta ihmiset eivät sitä tunnista, hän perustelee.

MATTI PULKKINEN

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%