Akaan kaupunki vihdoin ja viimein mukaan! Pirkanmaalaiset ovat ottaneet kulttuuripääkaupunkihaun omakseen – avoin ohjelmahaku toi runsaat 700 ideaa

Koko Pirkanmaan ääni kantautui kiitettävästi Tampereen ja Pirkanmaan vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkihakuun, kun järjestäorganisaatio peräänkuulutti sisäktöideoita. 23 kunnasta muodostuvan maakunnan jokainen kolkka on tavalla tai toisella mukana. Ideoita kertyi reippaat 700 kappaletta. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Koko Pirkanmaan ääni kantautui kiitettävästi Tampereen ja Pirkanmaan vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkihakuun, kun järjestäorganisaatio peräänkuulutti sisäktöideoita. 23 kunnasta muodostuvan maakunnan jokainen kolkka on tavalla tai toisella mukana. Ideoita kertyi reippaat 700 kappaletta. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Tampere ja Pirkanmaa ovat saaneet liki 516 000 asukkaan koko maakunnan vahvasti mukaan vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkihankkeeseensa. Innosta kertoo pirkanmaalaisten suuri osallistumisaktiivisuus avoimeen ohjelmahakuun. Määräaikaan eli sunnuntaihin 20. lokakuuta mennessä ohjelmaideoita kertyi huikeat runsaat 700 kappaletta. Päivän uutinen on se, että Akaan kaupunki on vihdoinkin liittymässä Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihakuun; asia on tänä iltana esillä sivistyslautakunnassa. Rannalla ovat ainoastaan Juupajoki, Kihniö sekä Punkalaidun.

Tampereen ja Pirkanmaan vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkihaku etenee suotuisien tähtien alla.

Tampereen kulttuuripääkaupunkihaku 2026 on saanut eiliseen sunnuntaihin mennessä reippaat 700 ohjelmaideaa eri puolilta 23 kunnan maakuntaa.

Viestintäsuunnittelija Seppo Roth iloitsee ehdotuksien valtavasta määrästä. Hänen mielestään pirkanmaalaisten suuri ideoimisinto viestii siitä, että maakuntalaiset ovat lujasti vuoden 2026 kulttuuripääkaupunkihaun takana.

– Valinnassa painotetaan aikanaan nimenomaan sisällön raikkautta ja kekseliäisyyttä. Kulttuuripääkaupungin on oltava temaattinen eli hyvin omintakeinen, Roth muistuttaa.

Vauhtia jatkoon

Seppo Roth sanoo Tampereen kulttuuripääkaupunkihaku 2026:n rullaavaan vauhdikkaasti eteenpäin.

– Meillä on yli kymmenen ohjelmaryhmää, jotka on koottu eri kulttuurin alojen asiantuntijoista. Ryhmät ryhtyvät penkomaan omien erityisalojensa ehdotuksia. Ryhmien jäsenet auttavat niitä ehdottajia, jotka ovat heidän aihepiirissään. Ideoita aletaan jalostaa eteenpäin.

Roth muistuttaa, ettei ideoiden tarvinnut olla jättöhetkellään valmiita.

– Näistä sadoista ehdotuksista saattaa löytyä jotakin todella upeaa, jotka ovat vasta idulla. Kannustimmehan ihmisiä lähettämään täysin raakileitakin ajatuksia. Ohjelmaryhmät voivat asiantuntemuksellaan viedä raakileitakin valmiimpaan suuntaan.

Roth korostaa, että Tampereen kulttuuripääkaupunkihaku 2026 on aloittanut tehdä jo Hakukirjaa.

– Se on tärkein ja ainoa dokumentti, jolla Suomen hakijoiden kesken ratkaistaan kisa kulttuuripääkaupungin tittelistä.

Tampereen ja Pirkanmaan Hakukirja tulee olemaan noin 60-sivuinen painotuote, jossa vastataan perusteellisesti Euroopan unionin esittämiin kiperiin kysymyksiin. Niitä on yli 40, ja kysymykset ovat hyvin eksakteja sekä vaativia.

Roth muistuttaa, että Hakukirjaan laaditaan luonnos pääkaupunkivuoden ohjelmasta. Hakukirja jätetään ensi keväänä asiantuntijaraadille.

– Jatkamme aktiivisesti kansalaistapaamisia. Vierailemme ahkerasti kunnissa. Tämähän on rutistus, joka kumpuaa ihmisistä. Sisältöä ei rakenneta kasaan vain toimistossa.

Luovaa mielikuvitusta

– Ideoijat eivät ole Tampereeseen jumittuneita millään tavalla, vaan nikkarit näkevät koko Pirkanmaan alueen arvon, Seppo Roth ihastelee.

Roth kiittelee myös kuntatoimijoiden toimeliaisuutta. Hänen mukaansa useat kunnat keskenään ovat hakeutuneet yhteishankkeisiin.

– Ideoille, ehdottajasta huolimatta, näyttää olevan tunnusomaista, että ne koskettavat tavalla tai toisella koko maakuntaa.

Ideatalkoissa ovat olleet mukana yksityiset ihmiset, yhdistykset, järjestöt, yritykset sekä kunnat. Luettelo on laaja ja pitkä.

– Runsaus ja monipuolisuus onkin erityisen hienoa!

– Meillähän kattoteemaan eli yhdenvertaisuuteen kuuluu myös alueellinen yhdenvertaisuus. Ja tämä reunaehto täyttyy upeasti.

– Ehdottajat ovat saaneet ajatella isostikin, mutta olennaista on ehdotusten ihmisläheisyys.

Akaa aikoo vielä mukaan

Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihanke rytisee teenpäin 19 kunnan voimilla.

Mukana ovat Tampereen ja Mänttä-Vilppulan lisäksi Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat sekä Ylöjärvi.

Poissaolollaan loistavat Akaa, Juupajoki, Kihniö sekä Punkalaidun.

Akaan kaupunginjohtaja Antti Peltola kertoo tänään maanantaina, että Akaa on lähdössä vielä mukaan kulttuuripääkaupunkihankkeeseen.

– Asia on tänään Akaan sivistyslautakunnassa. Sivistysjohtaja Tero Kuusisto on tehnyt ehdotuksen, jonka mukaan myös Akaa olisi mukana Tampereen ja Pirkanmaan vuoden 2026 Euroopan unionin kulttuuripääkaupunkihaussa. Sivistyslautakunnan jälkeen asiaa käsitellään vielä kaupunginhallituksessa, Peltola sanoo.

Kulttuuri lisää elämänlaatua

Mänttä-Vilppulan tuotantokoordinaattori Sipriina Ritaranta puhkuu intoa ideahaun lopputuloksesta. Kasassa on runsaan 700 ehdotuksen jättisaalis.

Ritaranta tietää syyn siihen, miksi pirkanmaalaiset ovat innostuneet kulttuuripääkaupunkihankkeesta.

– Ihmiset ovat ostaneet ajatuksen, että kulttuurin liittyvät asiatedesauttavat heidän elämänlaatuaan.

Ritaranta tulkitsee onnistumisen olevan seurausta hyvästä viestinnästä. Sanoma kulttuuripääkaupunkihankkeen teemoista on kristallisoitunut suurelle yleisölle. Maakuntalaiset ovat ottaneet kopin ja vastaavat haasteeseen.

– Pirkanmaalaiset ajattelevat aivan oikein nyt, ettei kulttuuri ole kabinettitoimintaa, jossa vain herrat ratkovat asioita. Maakuntalaiset ovat aistineet vaikuttamismahdollisuutensa.

Taidekaupunki Mänttä-Vilppula on kuulu taidemuseoistaan ja niiden historiasta.

– Olen vakuuttunut siitä, että esimerkiksi Mänttä-Vilppulan alueelta on tullut runsaasti ideoita, Ritaranta toteaa.

MATTI PULKKINEN

Akaa on lähtemässä vielä mukaan Tampereen ja Pirkanmaan yhteiseen ponnistukseen päästä vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Maton alla on enää Juupajoki ja Punkalaidun. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Akaa on lähtemässä vielä mukaan Tampereen ja Pirkanmaan yhteiseen ponnistukseen päästä vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Maton alla on enää Juupajoki ja Punkalaidun. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Juupajoki, Kihniö ja Punkalaidun voivat harkita asiaa uudelleen

Jos Akaan kaupunki lähtee sivistyslautakunnan ja kaupunginhallituksen puinnin jälkeen mukaan Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihankkeeseen, niin rannalla ovat enää yläpirkanmaalainen Juupajoki, luoteispirkanmaalainen Kihniö sekä lounaispirkanmaalainen Punkalaidun.

Juupajoen kunnanjohtaja Jyri Lammela sanoo, että juupajokelaiset jättäytyivät pois Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihankkeesta hänen edeltäjänsä aikakaudella.

Lammela toteaa, että toki Juupajoki voi vielä palata asiaan.

– Siellähän ovat vielä ovet auki.

Lammelan mukaan uuden ja myönteisen ratkaisun työstäminen edellyttäisi iltakoulutyyppistä pohjakeskustelua ja -valmistelua.

– Jos tässä mietinnässä löytyisi jotakin uutta, niin sitten asia otettaisiin valmisteluun ja tuotaisiin pykälänä päätöksentekoon.

Lammela korostaa, että Juupajoella on keskusteltu tarkasti siitä, onko kunnalla ja sen asukkailla jotakin erityistä annettavaa mahdolliselle kulttuuripääkaupungille. Aikanaan vastaus on ollut kielteinen.

Kihniön kunnanjohtaja Petri Liukku pitää tiukasti kunnan aiemmasta päätöksestä.

– Kihniö on mukana, jos kaikki muut Pirkanmaan kunnat ovat mukana, hän linjaa.

Punkalaitumen kunnanjohtaja Tuija Ojala kertoo, että punkalaitumelaiset voisivat tulla kulttuuripääkaupunkihankkeeseen mukaan, jos Tampereen ja Pirkanmaan hakemus menee läpi ja unelma vuoden 2026 Euroopan unionin kulttuuripääkaupunkiudesta toteutuu.

– Meidän on Punkalaitumella mietittävä tarkasti, mihin voimavaramme käytämme. Meillä ei ole sellaisia työntekijöitä, jotka ennättäisivät juosta erilaisissa kokouksissa ja tapahtumissa, joita kulttuuripääkaupunkihaku järjestää.

Ojala muistuttaa, ettei Punkalaidun sijaitse vesistöisellä alueella, joten kunnalla ei ole tarjottavanaan jotakin erityistä kulttuuripääkaupunkiudelle.

– Olemme kolmen maakunnan rajalla. Meille ovat Tampereen lisäksi Pori ja Tampere. Emme mahda maantieteelliselle sijainnillemme mitään.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>