Pirkanmaa

NELJÄ TÄHTEÄ: Tarkka näyttelijäntyö ja tunnelmalliset lavasteet tekevät Tampereen Teatterin uutuuskomediasta huumoripläjäyksen

today9.9.2020

Background
share close
Peter Pan menee mieleen -ilottelu on raikasta ja harmitonta menoa liki kahden tunnin ajan. Pieni tarina mutta super näyttämötyöskentely. (Kuva: Tampereen Teatteri)
Peter Pan menee mieleen -ilottelu on raikasta ja harmitonta menoa liki kahden tunnin ajan. Pieni tarina mutta super näyttämötyöskentely. (Kuva: Tampereen Teatteri)

Tampereen Teatterin Peter Pan menee pieleen -komedia tekee ison palveluksen koronapandemian hysterisoimalle kansalle. Katsojat vapautuvat ilottomuuden, pelon sekä rajoitusten ikeestä, kun kymmenen taitavaa näyttelijää vyöryttää täysillä palkeilla humoristista legendatarinaa eteenpäin. Sadun maailmaan johdattavat tunnelmalliset lavasteet auttavat unohtamaan sateisen, kolean sekä tummansävyisen syyssään. Kertomus on ikivihreä. Toteutus on raikas. Esitys sopii erinomaisesti TT:n päänäyttämölle.

Kun on kokenut Notre Damen kellonsoittaja -musikaalin Tampereen Teatterissa, pelkää, ettei mikään uusi näytelmä voi enää tuntua yhtään miltään. Suurmusikaalissa kaikki palaset olivat niin äärimmilleen viritettyjä, että mahdollisuuksien rajat olivat jo vastassa. Peter Pan menee pieleen -komedia ei latistu viime kauden mestariteoksen vanavedessä. Katsomossa ei ole ikävä puhuttelevia patsaita saati muuta ylenpalttista lavastusta.

Nyt pieni on kaunista. Tampereen Teatterin päänäyttämö tarjoaa kodikkaan ja intiimin estradin klassikoksi varttuneelle sadunhohtoiselle kertomukselle.

Suuri yleisö tuntee kiitettävästi tarinan, mistä kunnia lankeaa Walt Disneylle. Lastenkirjan ja elokuvan tietäminen kuuluu suorastaan yleissivistykseen. Peter Pan -lastenkirjan isä on James Matthew Barrien. Näytelmän käsikirjoituksen takana ovat Henry Lewis, Jonathan Sayer sekä Henry Shields. Mikko Koivusalon sävyisä käännös on mannaa korville ääntään taidokkaasti hyödyntävien näyttelijöiden ansiosta.

Tampereen Teatteri tekee jälleen kerran vähistä eväistä ravitsevan taidepläjäyksen.

Mika Eirtovaaran nerokas ohjaus pitää esityksen koossa. Hän tuntee tarkasti koukuttavan komedian lainalaisuudet ja viljelee niitä hyvällä maulla koko esityksen ajan. Tarina etenee makoisasti. Mausteita on riittävästi. Katsoja koukuttuu ja saa tuntea aitoa jännitystä.

Kaiken keskiössä ovat esitysjanoiset huippunäyttelijät, jotka saavat panna koko ajan parastaan likoon. He myös antavat kaikkensa. Esityksessä ei ole yhtään heikkoa lenkkiä. Esitys on hiottu harvinaisen valmiiksi ensi-iltaan tultaessa.

Hersyvä ja makoisa komedia vaatii esittäjiltään herpaantumatonta uppoutumista. Roolitus on erittäin onnistunut.

Rooleissa ovat Ola Tuominen, Mari Turunen, Mikko Nousiainen, Arttu Ratinen, Matti Hakulinen, Elisa Piispanen, Ville Majamaa, Pia Piltz, Timo Välisaari sekä Osku Ärilä. Koko kymmenjäseninen orkesteri vastaa siitä, että tarina kulkee ja juttu lentää.

Huomionarvoista on, että koko näyttelijäjoukko on täydessä vireydessä. Koko tiimillä on tunnistettavasti ollut hyvä henki koko harjoituskauden ajan. Näyttämöllä vallitseva myönteinen fiilis levittäytyy tunnistettavasti katsomoon.

Mari Turusen esittämä keiju ansaitsee erityismaininnan. Konkarinäyttelijättären keijuttelu konkretisoi innovatiivisuuden, jonka viettelyksessä jokainen roolihenkilö tekee omaa osuuttaan.

En halua avata vähimmässäkään määrin juonta enkä sen kuljettamista, jotta jokainen teatterikävijä vuorollaan voi ne kohdata aidosti. Kiitän ja kehun näytöksien alussa olevia johdantoja, koska ne antavat roppakaupalla ajattelemisen aihetta esityksen ajaksi.

Lavastus tukee kiitettävästi tarinaa. Marjatta Kuivasto ja Lasse Männikkö ovat luoneet puitteet, jotka tukevat täydellisesti esityksen maailmaa. Lavastajien ratkaisut ovat neroja. Ollaan lastenhuoneessa, Mikä-Mikä-Maassa sekä Kapteeni Koukun merirosvolaivassa.

Näyttelijöillä on useampia rooleja hoidettavinaan. Mari Pajulan puvustusratkaisut ovat paljonvartijoina kunkin roolin ominaisluonnetta korostettaessa.

Valo- ja äänimaailma on kuplivan yllätykselliset kuin laadukas kuohujuoma. Niiden takana ovat Raimo Salmi ja Ivan Bavard.

Tarjolla on näytelmä, jota perhekunnat voivat turvallisin mielin mennä katsomaan. Vaiva maksaa palkan.

MATTI PULKKINEN

Peter Pan menee pieleen -näytelmä on paitsi korkeatasoisen näyttelijäntyön myös sadunhohtoisten lavasteiden suurta juhlaa. (Kuva: Tampereen Teatteri)

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%