Digittää

Kryptovaluutat kiehtovat ja hämmentävät pelureita – Esimerkiksi Bitcoiniin sijoittaminen ei ole teknisesti helppoa

today17.2.2021

Background
share close
Kahdeksan vuotta Pirkanmaan Osakesäästäjien puheenjohtajana toiminut energia-alan asiantuntija Matti Hirvonen sanoo, että kryptovaluutat ovat varsin tuntemattomia suomalaisten keskuudessa. Hän on perehtynyt muun muassa Bitcoiniin, mutta hän ei täysin vakuuttunut siitä.

Tiedätkö sinä, mikä on Bitcoin? Oletko sijoittanut kryptovaluuttoihin?

Jos uppoudut internetin ihmeelliseen maailmaan ja perkaat tarjontaa virtuaalivaluutoista, huomaat olevasi todellisen runsaudensarven äärellä.

Pirkanmaan Osakesäästäjien puheenjohtaja Matti Hirvonen suosittelee varovaisuutta kryptoihin sijoittamisessa. Samalla linjalla on ekonomi ja yrittäjä Jari Viitanen, jolla on omakohtaista kokemusta muun muassa Bitcoinista.

Molemmat herrat arvelevat, että nimenomaan nuoret ovat innostuneita kryptoista.

Pirkanmaan Osakesäästäjien puheenjohtaja Matti Hirvonen on kriittinen kryptovaluuttoja kuten Bitcoinia kohtaan. Hänen varovaisuutensa kumpuaa tietoisuudesta, että virtuaalivaluutoissa piilee todellinen riski. – Jos joku haluaa tutustua niihin, niin suosittelen kokeilemaan pienillä summilla, sellaisilla panostuksilla, joilla on valmis hyväksymään tappion.

– Muistissani on, että vuonna 2013 yksi suuri välittäjä hävisi tyystin markkinoilta. Tuolloin varoja katosi kuin tuhkatuuleen. Tällaiset tapahtumat synnyttävät epäluottamusta, Hirvonen muistuttaa.

Hirvonen huomauttaa, ettei kryptovaluutoilla ole sijoituskohteena todellista arvonluontia. Esimerkiksi osakekaupassa takana on aina yritys, sen tuotanto ja liiketoiminta. Valtion obligaatioilla on puolestaan perälautana valtion takaus.

– Tällaiset vaihtoehdot ovat helposti ymmärrettäviä sijoitustuotteita, hän konkretisoi.

Pirkanmaan Osakesäästäjillä on noin 3 200 jäsentä. Hirvosen mukaan kryptovaluutat eivät ole olleet isosti esillä yhteisön keskuudessa. Hän ei tunne ketään, joka olisi suorastaan hurahtanut virtuaalivaluuttoihin sijoittamiseen. Yhteisöllä on kyllä aikeissa järjestää lähitulevaisuudessa tilaisuus, johon etsitään luennoitsijaksi joku kryptojen todellinen asiantuntija.

– Jäsentutkimuksessamme tiedustelimme, mihin kaikkeen jäsenemme ovat valmiita sijoittamaan. Vapaissa kommenteissa nousivat esille arvokellot, taide sekä kryptot.

Kryptovaluuttoja on olemassa useampia tuhansia. Niiden kirjo on moni-ilmeinen.

– Tiedän sellaisia henkilöitä, jotka ovat sijoittaneet maltillisen vaatimattomia summia esimerkiksi Bitconiin ymmärtääkseen, miten se toimii.

Hirvonen sanoo, että kryptovaluutat ovat aidosti mielenkiintoinen ilmiö, mutta niiden tunnettuus on kuitenkin vielä verrattain vähäinen. Kryptot ovat etenkin nuorten mielenkiinnon kohteina. Ne eivät kiehdo niinkään varttuneempaa väkeä.

– En myöskään tiedä ketään, joka olisi ostanut hyödykkeitä tai palveluja kryptoilla. Ilmeistä on, ettei kryptoja käytetäkään perinteisten valuuttojen tavoin, hän miettii.

Hirvonen kertoo ihmetelleensä, miksi kryptovaluutoista puhutaan esimerkiksi verkkomaailmassa varsin paljon, ja mihin niiden jonkinasteinen suosio perustuu. Hän pohtii myös tulevaisuutta, sitä, kauanko innostus jatkuu. Tarkkoja vastauksia ei ole.

– Kryptoihin, kuten Bitcoiniin sijoittaminen ei ole teknisesti helppoa. Uskon, että monen tutustujankin mielenkiinto sammuu nimenomaan kauppapaikkojen teknisiin haasteisiin, kuten Bitcoin-lompakon perustamiseen. Näin kävi myös minulle.

Ekonomi ja yrittäjä Jari Viitasella on omakohtaista kokemusta muun muassa Bitcoinista. Hän korostaa, että kryptovaluuttamaailma on mielenkiintoinen, mutta siellä toimivan ihmisen on oltava varovainen ja tarkka liikkeissään.

Yrittäjä Jari Viitasella on omakohtaista kokemusta ja tietoa kryptoista. Hän sanoo sijoittaneensa muutama vuosi sitten tuhatkunta euroa muun muassa Bitcoiniin mielenkiinnosta asiaa kohtaan.

– Halusin seurata, mitä tapahtuu. Minun kohdallani hetki oli hedelmällinen. Tällä hetkellä Bitcoinin kurssi on noin 30 000 euroa. Luen kryptovaluuttoja koskevia artikkeleita. Opiskelen teemaa.

– Olen hyvin harkitsevainen, ja suosin tervettä maalaisjärkeä ja harkitsevaisuutta näissä asioissa. En siis sijoittaisi tähän osoitteeseen isoja summia. Haluan kuitenkin ekonomina hankkia tietoa ja tutustua uusiin vaihtoehtoihin, Viitanen korostaa.

– Muistetaan, että suomalaiset ovat ahkeraa lottokansaa, mutta minä en täytä lottokuponkien rivejä. Sanotaan niin, että krypto-kokeiluni on minun lottoni. Yhteistä näille on se, että ne tuovat jännitystä elämään. Kuriositeettina mainittakoon, että 18-vuotias poikani on kovin kiinnostunut muun muassa Bitcoinista. Nuoria kryptot kiinnostavat, ne ovat heidän aikakautensa juttu, hän pohtii.

Viitasella on hyvässä muistissa hetket, jolloin hän päätti katsastaa Bitcoinia. Mies korostaa, että Bitcoin on erittäin tekninen instrumentti, johon käsiksi pääseminen on varsin kovan työn takana. Onnistuminen edellyttää hyviä verkkotaitoja.

– Pitcoinin lompakko-ohjelma on mielestäni liian monimutkainen.

Viitanen sanoo, että maassamme ihmisillä on kovin vähän tietoa kryptoista, eikä niistä hänen mukaansa puhuta kuin nimeksi. Kyseessä ei ole yleinen eikä suuri talouden keskustelunaihe.

– Esimerkiksi omassa varsin laajassa ystäväpiirissäni on vain kourallinen ihmisiä, joita kryptot kiinnostavat. Suuren osan kanssa on täysin turhaa virittää jutustelua virtuaalivaluutoista. He vain suuttuisivat ja tuomitsisivat aiheen täydeksi huuhaaksi, hän arvelee.

Viitanen herättelee ihmisiä pohtimaan valuuttoja ja sijoitusvaihtoehtoja uskottavuuden näkökulmasta.

– Ironista on, että moni ajattelee, että euro on oikeaa rahaa, ja vastaavasti jotkin muut valuutat, kuten virtuaalivaluutat eivät olisi oikeaa rahaa. Näitä väitteitä miettiessä on terveellistä muistaa, että Euroopan keskuspankki pystyy tekemään tyhjästä rahaa niin päättäessään, hän perustelee.

– Pohjimmiltaan kaikessa on kysymys siitä, mihin ihmiset uskovat. Pääpaino on nimenomaan luottamuksessa. Se, onko sille katetta tai perusteluja, on asia erikseen.

Viitanen on seurannut mielenkiinnolla debattia, jota maailmalla käydään kryptovaluutoista. Mielipiteet ja näkemykset sinkoilevat laidasta laitaan.

– Esimerkiksi Suomen Pankin asiantuntijat edustavat kantaa, jonka mukaan kryptovaluutat ovat hetken ilmiöitä eli ne kuolisivat pois, hän lainaa.

– Lontoolainen arvostettu asiantuntija puolestaan sanoo, että kryptovaluutoilla on edessään vakaa tulevaisuus.

– Oma arvioni on, etteivät kryptot kuole. Niillä on oma roolinsa finanssimaailmassa. Kryptoista on kiinnostunut monet isotkin toimijat. Muun muassa Kiinalla on oma tavoitteensa syrjäyttää maailmantalouden ykkösvaluutta eli USA:n dollari, Viitanen miettii.

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%