Pirkanmaa

Tampereen Komediateatterille historiallinen 30-vuotisjuhlaesitys: Levätkää rauhassa, komisario Palmu nähdään näytelmänä ennen Harlinin elokuvaa

today25.2.2021

Background
share close
Ohjaaja Panu Raipia on valinnut Aimo Räsäsen päärooliin Levätkää rauhassa, komisario Palmu -näytelmään, joka saa kantaesityksensä 15. syyskuuta Tampereen Komediateatterin Päänäyttämöllä. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Ohjaaja Panu Raipia on valinnut Aimo Räsäsen päärooliin Levätkää rauhassa, komisario Palmu -näytelmään, joka saa kantaesityksensä 15. syyskuuta Tampereen Komediateatterin Päänäyttämöllä. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Rikosromaaneista, näytelmistä sekä elokuvista tuttu helsinkiläinen rikoskomisario Palmu tekee comebackin syksyllä Tampereen Komediateatterin 30-vuotisjuhlanäytelmässä. Maailman kantaesityksensä saava Levätkää rauhassa, komisario Palmu perustuu Mika Waltarin aiemmin julkaisemattomaan käsikirjoitukseen. Sen on dramatisoinut kirjailijan lapsenlapsi Joel Elstelä. Palmuna nähdään näyttelijäguru Aimo Räsänen, joka lupaa tapahtumarikasta esitystä. Ensi-ilta on lauantaina 19. syyskuuta.

Knalliin ja tyylikkään ruskeaan pukuun sonnustautunut sekä herraskaiseen kävelykeppiin nojaava komisario Palmu silmäilee paikkoja Tampereen Komediateatterin palatsimaisessa talossa.

Palmun kasvoille herahtaa lämminhenkinen hymy. Jyhkeä-ääninen mies esittelee itsensä näyttelijä Aimo Räsäseksi, jolla on kunnia esittää pääroolia 30-vuotiaan teatterin juhlaesityksessä Levätkää rauhassa, komisario Palmu.

Kulissien mystisestä pimeydestä näyttämön parrasvaloihin ilmestyvä teatterinjohtaja Panu Raipia steppaa onnellisena. Ohjaaja Raipia sanoo, että aiemmin julkaisemattoman ja esittämättömän Palmu-teoksen saaminen ohjelmistoon on isompi saavutus kuin lottovoitto.

Palmu-ohjaajana maassamme kunnostautunut Raipia vilauttaa käsikirjoitusvihkoa. Mies palaa intoa päästä täyteen vauhtiin näytelmän työstämisessä. Hän vakuuttaa, että teksti on tarkasti varjeltu salaisuus. Esimerkiksi nimiosan tekevä luottonäyttelijä Aimo Räsänen on saanut luettavakseen vasta näytelmän ensimmäisen puoliajan kässärin.

– Työryhmämme muut jäsenet eivät tiedä murhaajaa, nimi on vain minun hallussani, Raipia hymyilee.

Arvostusta Komediateatterille

Teatterinjohtaja Panu Raipia pitää Mika Waltarin ja Joel Elstelän Levätkää rauhassa, komisario Palmu -näytelmän kantaesityksen saamista Tampereen Komediateatterin ohjelmistoon isona ja merkityksellisenä asiana.

– Se, että 30 vuotta täyttävä Tampereen Komediateatteri valitaan kaikista maailman teattereista kantaesittäjäksi, on saavutus. Pidämme ratkaisua kunnianosoituksena, Raipia tilittää.

– Mika Waltarin kuolemasta on kulunut jo 42 vuotta. On todella historiallinen uutispommi, että kirjailijan jäämistöstä löytyi julkaisematon käsikirjoitus. Jos vuonna 2018 kuolleen kirjailija Arto Paasilinnan arkistosta paljastuisi vielä julkaisematon teksti, se olisi sensaatio, Raipia sanoo.

Raipia kertoo olevansa haltioissaan Waltarin kätkössä pysyneestä tekstistä. Hänen lukukokemustensa mukaan Palmu-käsikirjotuksesta hehkuu Mikan luoma henki ja hänen rakentamansa maailma.

– Kaikki komediateatterilaiset ovat täpinöissään, innoissaan. Ymmärrys siitä, että olemme todellisen etuoikeuden parissa, kannustaa ja haastaa. Teemme parhaamme, Raipia lupaa.

Ohjaajan saappaissa oleva Raipia huomauttaa, etteivät hänen housujensa puntit tärise pelosta.

– Olen tehtäväni edessä nöyränä ja luottavaisena, hän miettii.

Aimo Räsänen esittää komisario Palmua, joka on siirtymässä eläkepäiville. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Aimo Räsänen esittää komisario Palmua, joka on siirtymässä eläkepäiville. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Suomalaiset rakastavat Palmua

Helsinkiläinen rikoskomisario Frans J. Palmu on lunastanut paikkansa suomalaisten kansallisena hahmona. Palmun vetovoima ja charmi kantavat sukupolvesta ja vuosikymmenestä toiseen.

Panu Raipia muistuttaa, että Palmu-elokuvat pitävät tiukasti kärkisijoja Yle Areenan katsotuimmissa elokuvissa.

– Odotan, että Palmusta pitävät ja häntä fanittavat ihmiset ovat innostuneita ja kiinnostuneita täysin uudesta Palmu-näytelmästä. Uskon, että syyskuussa ohjelmistoomme tulevasta ennenkokemattomasta esityksestä tulee menestys, joka säilyy ohjelmistossamme tavanomaista pidemmän ajan, Raipia miettii.

Renny Harlin on ohjaamassa uudesta käsikirjoituksesta Palmu-elokuvaa. Tämänhetkisen tiedon mukaan sen on määrä päästä ensi-iltaansa vuonna 2023.

Panu Raipia tunnetaan Palmu-näytelmiin erikoistuneena ohjaajana. Tampereen Komediateatterin lisäksi hän on ohjannut Palmu-näytelmiä Turun Kaupunginteatterissa, Porin Teatterissa sekä Seinäjoen Kaupunginteatterissa.

Teatterinjohtaja Panu Raipia iloitsee suuresti, että Tampereen Komediateatteri saa kantaesittää Mika Waltarin aiemmin julkaisemattoman näytelmän Levätkää rauhassa, komisario Palmu. Näytelmän ohjaava Raipia on aivan liekeissään tekstistä. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Teatterinjohtaja Panu Raipia iloitsee suuresti, että Tampereen Komediateatteri saa kantaesittää Mika Waltarin aiemmin julkaisemattoman näytelmän Levätkää rauhassa, komisario Palmu. Näytelmän ohjaava Raipia on aivan liekeissään tekstistä. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Paljon tapahtumia

Palmu-elokuvat ovat tallentaneet ansiokkaasti kuvausaikaista 1960-luvun Helsinkiä.

Tulevassa Levätkää rauhassa, komisario Palmu -näytelmässä ollaan aivan uudenlaisissa maisemissa.

Kaikki Palmu-käsikirjoitukset kannesta kanteen opiskellut Panu Raipia iloitsee, että vielä julkaisemattomassa Levätkää rauhassa, komisario Palmu -näytelmässä on erittäin paljon tapahtumia. Niitä on merkittävästi enemmän kuin aikaisemmissa Palmu-näytelmissä.

– Tässä teoksessa kohtaukset ovat lyhyitä, iskeviä, Raipia kuvaa.

– Kyseessä on kunnon draama, jota höystetään komedian keinoilla mutta aistikkaasti. Tästä syntyy täysiverinen jännitysnäytelmä, Raipia paljastaa.

Oskari Löytönen toteuttaa lavastuksen. Jussi Kamunen tekee valosuunnittelun. Janne Pärnänen loihtii äänimaailman. Kaisa Savolainen vastaa pukusuunnittelusta.

Näytelmässä olevat elokuvalliset projisoinnit suunnittelee ja toteuttaa Matti Pekkanen.

Palmu on uuden elämänvaiheen edessä

56-vuotias Aimo Räsänen on onnenpekka, kun arpa osui hänen kohdalleen pääroolijaossa uutukaisessa Levätkää rauhassa, komisario Palmu -näytelmässä.

Panu Raipia toteaa, että hänen ohjauksissaan aiemmin Palmuina esiintyneet Esko Roine, Taneli Mäkelä, Esa Ahonen sekä Marko Honkanen olivat myös voineet saada historiallisen roolitehtävän.

Tampereen Työväen Teatterin näyttelijäkuntaan kuuluva Aimo Räsänen on vieraillut menestyksellisesti Tampereen Komediateatterissa. Siellä hän näyttelee Veiniä Sirkku Peltolan kirjoittamassa ja ohjaamassa tragikomediassa Mummun saappaassa soi fox.

Aimo Räsänen paljastaa, että uutuusnäytelmä marssittaa näyttämölle ennennäkemättömän komisario Palmun.

– Äreästä ja kuivakasta Palmusta kuoriutuu myös romanttinen puoli, jota ruokkii hänen kiinnostuksensa kauniisiin naisiin. Kyllä Palmullakin viisari värähtää, Räsänen hymyilee.

– Vakavan poliisikuoren alta pilkistää eläköityvä mies, joka on valmis jäämään vapaaherran päiville. Palmu oivaltaa, että hänenkin elämänsä on rajallinen. Uutuusnäytelmässä liikutaan vedenjakajalla, jossa virka vaihtuu eläköitymiseen, Räsänen lisää.

Salaisuus on oikeasti salaisuus

Ohjaaja Panu Raipia kiittelee Levätkää rauhassa, komisario Palmu -käsikirjoitusta dramaturgisesti vahvaksi teokseksi.

– Sisällön rakenne lähtee liikkeelle murhatapauksen esittelystä. Myös kaikki henkilöt tuodaan tavanomaista tarkemmin esiteltyinä näyttämölle, Raipia paljastaa.

– Huippua on se, ettei oikeasti kukaan tiedä murhaajaa – tämä on aiemmin esittämätön. Tämä antaa vahvan, oman mausteensa hankkeeseemme, Raipia herkuttelee.

– Mikä parasta, niin näytelmän katsojatkin siunataan neitsytkokemuksella, Raipia jatkaa.

Vaikka elämme alati kehittyvää digitalisaation kulta-aikaa, Raipian mielestä suurennuslasilla, taitavalla kuulustelulla sekä älykkyydellä on aina sijansa murhia ratkaistaessa.

Suurta yleisöä kiinnostaa, ketkä saavat etsivien Väinö Kokin ja Toivo Virran roolit.

– Huolehdimme miehityksen niin, ettei katsojien tarvitse arpoa, kumpi on Kokki ja kumpi Virta.

Ahkera kantaesittäjä

Tampereen Komediateatteri on kunnostautunut näytelmien kantaesittäjänä 30 toimintavuotensa aikana.

Panu Raipia teroittaa, että Komediateatteri on halunnut olla nimenomaan kotimaisten näytelmien kantaesittäjä.

– Kun Suomi juhli 100-vuotista itsenäisyyttään, ohjelmistossamme oli peräti kuusi kotimaista kantaesitystä!

MATTI PULKKINEN

Ohjaaja Panu Raipia (vas.) ja Aimo Räsänen (komisario Palmu) uskovat, että täysin uusi Palmu-näytelmä kiinnostaa suuresti suomalaisia. He kehuvat kilvan Waltarin tekstiä, jota Joel Elstelä on jalostanut. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Ohjaaja Panu Raipia (vas.) ja Aimo Räsänen (komisario Palmu) uskovat, että täysin uusi Palmu-näytelmä kiinnostaa suuresti suomalaisia. He kehuvat kilvan Waltarin tekstiä, jota Joel Elstelä on jalostanut. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%