Pirkanmaa

Aito Säästöpankin puolivuotiskatsaus: Pandemia-aika uudistaa oikeasti ihmisten taloustoimia: säästäminen on kunniassaan ja kesämökkikauppa käy oikeasti hyvin

today17.8.2021

Background
share close
Toimitusjohtaja Pirkko Ahonen sanoo, että Aito Säästöpankki on kehittynyt vahvasti monella mittarilla tarkasteltuna koronapandemian kurittamana vuonna. Hänen mukaansa Pirkanmaalla ja Satakunnassa on taloudellisesti kestävä pohja niin yksityisasiakkailla kuin yrityksilläkin. (KUVA: Matti Pulkkinen)
Toimitusjohtaja Pirkko Ahonen sanoo, että Aito Säästöpankki on kehittynyt vahvasti monella mittarilla tarkasteltuna koronapandemian kurittamana vuonna. Hänen mukaansa Pirkanmaalla ja Satakunnassa on taloudellisesti kestävä pohja niin yksityisasiakkailla kuin yrityksilläkin. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Pirkanmaalla ja Satakunnassa toimivan Aito Säästöpankin toimitusjohtaja Pirkko Ahonen huokaisee helpotuksesta, sillä jo puolitoista vuotta kestänyt koronapandemian poikkeusaika ei ole synnyttänyt pelättyä yritysten konkurssiaaltoa eikä laajaa yksityisasiakkaiden talouskriisiä. Pankkiiri iloitsee, että ihmisten säästämis- ja varautumishalu on voimistunut. Kesämökkienkin hankkimisinto on totta, mikä konkretisoituu suoraan myönnetyissä kesämökkilainoissa.

Aito Säästöpankin vuoden 2021 ensimmäisen vuosipuoliskon julkistusperjantaina, aurinko paistaa kirkkaasti, eikä Pirkanmaan ja Satakunnan taivaalla parveile synkkiä pilviä. Toimitusjohtaja Pirkko Ahonen huokaisee helpotuksesta ja sanoo, etteivät koronapandemian alun kirvoittamat uhkakuvat ole onneksi toteutuneet.

Ahonen on erityisen kiitollinen Pirkanmaan ja Satakunnan yrityskentän pärjäämisestä. Hänen mukaansa yritykset ovat olleet sopeutumis- ja muuntautumiskykyisiä sekä vastuullisia. Niissä on ollut myös viisasta investointihalua ja kykyä nähdä vallitsevaa hetkeä etäämmälle.

– Varauduimme pankissa jonkinlaiseen konkurssiaaltoon, mutta maakuntiemme ja koko yhteiskuntamme onneksi sellaista ei ole kohdattu, Ahonen tilittää.

Ahonen antaa tunnustusta myös yksityisasiakkaille. Hänen mukaansa kotitaloudet ovat klaaranneet poikkeuksellisen ajan varsin vastuullisesti ja taitavasti. Ihmiset ovat järjestelleet raha- ja pankkiasiansa oikea-aikaisesti. Työllisyystilanne on pysynyt vakaana.

– Säästöpankkiirina minua erityisesti ilahduttaa se, että ihmiset ovat aktivoituneet säästämisessä. Sen johtolankana on ollut puskureiden rakentaminen. Yksityisasiakkaiden säästämistahto näkyy pankkimme varallisuudenhoidon voimakkaana kasvuna. Asiakkaiden rahasto- ja vakuutussäästöt nousivat peräti 23,9 prosenttia, varainhoito 15,5 prosenttia sekä asiakasvarat 9,3 prosenttia, Ahonen tarkentaa.

Ahonen nostaa julkisuuden valokiilaan Aito Säästöpankin ja sen omistavien Huittisten, Ikaalisten ja Luopioisten Säästöpankkisäätiöiden tänä vuonna jakamat avustukset. Niitä on yhteensä 175 000 euron arvosta. Näillä avustuksilla on tuettu pankin konttoripaikkakuntien ja säätiöiden kotipaikkakuntien eri tahoja, kuten yhdistyksiä ja järjestöjä.

Miljardipankki on löytänyt uransa

Vuoden 2020 jokapäiväistä pankkitoimintaa ja tuloksen tekemistä leimasi yhdistyminen, jossa pirkanmaalainen Aito Säästöpankki ja satakuntalainen Huittisten Säästöpankki laittoivat hynttyynsä yhteen. Ne synnyttivät Suomen pankkikartalle uuden miljardipankin.

Koronapandemiasta huolimatta uudenlaajuinen Aito Säästöpankki on löytänyt tiensä. Tämän vuoden ensimmäisen vuosipuoliskon liikevoitto kuvaa eri palasten kohdilleen loksahtamista. Liikevoittoa kertyi 5,7 miljoonaa euroa; se kasvoi vuoden takaiseen lähes kaksinkertaiseksi.

Voimakkaan pankkisääntelyn maailmassa kunkin pankin vakavaraisuusprosentti on ratkaisevan tärkeä. Aito Säästöpankki nosti vakavaraisuutensa 22,9 prosenttiin.

Aito Säästöpankilla on nyt 67 410 aktiivista asiakasta. Pirkko Ahosen mielestä tammi-kesäkuun aikana saadut 1 350 uutta asiakasta on erinomainen saavutus poikkeuksellisissa oloissa, jolloin pankin uusasiakashankinta ei ole voinut olla terhakinta.

Pankin tase on nyt 1,15 miljardia euroa.

Luottakanta on 1,19 miljardia euroa.

Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla niin pankin kuin sen asiakkaiden digiloikka ja digiosaaminen ovat harpanneet aimoaskeleen eteenpäin. Ahosesta on palkitsevaa, että asiakkaat antavat hyvin myönteistä palautetta verkkotapaamisista. Niiden määrä on peräti nelinkertaistunut vuoden takaiseen verrattuna.

Mökkikauppa näkyy lainatiskillä

Asuntokaupan vilkkaus konkretisoituu Aito Säästöpankin lainatiskeillä.

Pirkko Ahonen huomauttaa, ettei sen enempää Pirkanmaalla kuin Satakunnassakaan voida puhua mistään asuntokauppakuplasta tai asuntojen hintojen ylikuumenemisesta.

– Pankin vinkkelistä katsottuna asuntokauppatilanne näyttää varsin normaalilta ja terveeltä, Ahonen luonnehtii.

Julkisuudessa on taitettu viime vuoden aikana peistä siitä, käykö mökkikauppa oikeasti aikaisempia vuosia vilkkaampana.

– Mökkikauppa on käynyt koko viime kevään vauhdikkaasti, ja myös meillä juuri vapaa-ajan asunnon hankintaa varten myönnetyt lainat kasvoivat voimakkaammin. 12 viime kuukauden aikana mökkilainojen osuus on kasvanut 7,2 prosenttia, Ahonen tarkentaa.

MATTI PULKKINEN

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%