Aluevaalit 2022

Politiikan tutkija Sami Borgin mukaan äänestäjillä on riittävästi valinnanvaraa aluevaaleissa

today20.12.2021

Background
share close
Politiikan tutkija Sami Borg sanoo, että historiallisissa aluevaaleissa on kiitettävästi ehdokkaita. Puolueet ovat onnistuneet ehdokasasetteluissaan hyvin. (Kuva: STT-Lehtikuva)
Politiikan tutkija Sami Borg sanoo Pirmedioille, että historiallisissa aluevaaleissa on kiitettävästi ehdokkaita. Puolueet ovat onnistuneet ehdokasasetteluissaan hyvin. (Kuva: STT-Lehtikuva)

Historiallisten, kaikkien aikojen ensimmäisten aluevaalien perusasiat ovat kunnossa. Politiikan tutkija, yliopistonlehtori Sami Borg sanoo, että valitsijoilla eli äänestäjillä on riittävästi valinnanvaraa. Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston 79 paikasta kisailee peräti 725 ehdokasta.

– Yleensä ottaen puolueet ovat saaneet hyviä ehdokkaita liikkeelle. Ehdokkaiden asiantuntemuskin on tärkeää, mutta väestöryhmien tasapainoisen edustuksen kannalta on hyvä, että ehdokkaina on paljon muitakin kuin terveys-, sosiaali- ja pelastusalan asiantuntijoita, Borg lisää.

Borg huomauttaa, että kuntavaaleihin verrattuna puolueilla ja muilla ryhmittymillä on sikäli helpompi tehtävä aluevaaleissa, että ehdokkaita pitää kerätä selvästi vähemmän. Kuntia on 14 kertaa enemmän kuin hyvinvointialueita (21 kappaletta).

– Jokainen puolue tai ryhmittymä saa asettaa ehdokkaita aluevaaleissa vain 1,25-kertaisen määrän jaossa oleviin vaalipiirin paikkoihin (79 paikkaa) nähden. Kuntavaaleissa suhde on puolitoistakertainen. Teoreettinen ryhmäkohtainen maksimimäärä aluevaaleissa Pirkanmaalla on yli 1 700 ehdokasta, ja tätä lähelle pääsivät nyt neljä suurinta puoluetta eli Kokoomus, Suomen Sosialidemokraattinen Puolue, Perussuomalaiset ja Keskusta, Borg kertoo.

Borg korostaa, ettei ehdokasmääriin pidä kuitenkaan suhtautua kuin puolueiden kannatusmittauksiin, vaikka medialla näyttääkin olevan tämä vaihde päällä sekä alue- että kuntavaaleissa.

Vaaliohjelmissa ei suuria yllätyksiä

Sami Borg sanoo, ettei puolueiden aluevaaliohjelmissa ole suuria yllätyksiä. Hän uskoo, että vaaliteemat löytyvät aluevaltuustojen tehtävistä.

– Toki varsinkin valtakunnallisessa vaaliviestinnässä näkyvät puolueiden muutkin teemat ja eduskunnan jako hallitus- ja oppositiopuolueisiin, Borg lisää.

Tulevat viikot tuovat julkisuuteen asioita, jotka vaikuttavat kansalaisten äänestyskäyttäytymiseen.

– Tässähän liikutaan kolmiossa, jossa monet valitsijat miettivät ehdokkaan puoluetta, oman kunnan edustusta ja palvelujen saatavuutta siellä sekä ehdokkaiden asiantuntemusta ja vaikutusmahdollisuuksia aluevaltuuston ja hyvinvointialueen tehtävissä. Monet lähtevät liikkeelle omasta puoluekannastaan ja punnitsevat sitten ehdokkaan asiantuntemuksen ja alue-edustuksen välillä, varsinkin muualla kuin alueiden keskuskaupungeissa. Sitten on heitä, jotka eivät mieti kaikkia kolmea reunaehtoa, vaan tekevät ratkaisunsa vain yhden mainitun kärjen pohjalta tai kokonaan muista syistä, Borg miettii.

Borg sanoo, että äänestysprosentin nouseminen 50:een olisi kelpo suoritus.

– Äänestämässä käynti aluevaaleissa lienee itsestään selvää noin joka kolmannelle äänioikeutetuista. Sen verran meillä on suurin piirtein valitsijoista yhteenlaskettuna politiikasta todella kiinnostuneita sekä vahvasti velvollisuudentuntoisia. Oma veikkaukseni on ollut jo pitkään, että äänestysprosentti liikkuisi europarlamenttivaalien ja kuntavaalien äänestysaktiivisuuden välissä. Silloin 50 prosentin ylitys olisi kelpo saavutus. Mutta vaikeaa tätä on ennakoida, Borg pohtii.

MATTI PULKKINEN

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%