Aluevaalit 2022

ALUEVAALIT PIRKANMAALLA: Liike Nyt harmittelee valtion heikkoa uudistustiedotusta, puolue kannattaa ketterää hallintoa

today10.1.2022

Background
share close
Liike Nyt Tampereen puheenjohtaja Kalle Aaltonen odottaa, että pari puolueen ehdokasta raivaa tiensä Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuustoon. Hän ihmettelee, että uutukaiseen valtuustoon pyrkii henkilöitä, jotka ovat jo kunnallis-, maakuntapäättäjiä ja lisäksi kansanedustajia. Uusi aluevaltuusto tarjoaa paljon töitä. Mistä monilla tuoleilla istuvat repivät aikansa jokaiseen tehtävään? hän perää. (Kuva: Kalle Aaltosen albumi)
Liike Nyt Tampereen puheenjohtaja Kalle Aaltonen odottaa, että pari puolueen ehdokasta raivaa tiensä Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuustoon. Hän ihmettelee, että uutukaiseen valtuustoon pyrkii henkilöitä, jotka ovat jo kunnallis-, maakuntapäättäjiä ja lisäksi kansanedustajia. Uusi aluevaltuusto tarjoaa paljon töitä. Mistä monilla tuoleilla istuvat repivät aikansa jokaiseen tehtävään? hän perää. (Kuva: Kalle Aaltosen albumi)

Liike Nyt lähtee Pirkanmaan hyvinvointialueen vaaleihin 27 ehdokkaan listalla. Liike Nyt Tampereen puheenjohtaja Kalle Aaltonen kritisoi valtiovaltaa liki olemattomasta kansalaistiedotuksesta. Hänen mielestään sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksessa ja aluevaaleissa on kysymys yhteiskunnallisesti niin merkittävistä asioista, että niistä olisi pitänyt tarjota oikea-aikaisesti ja perusteellisesti tietoa kansalaisille. Monet pirkanmaalaiset ovat kertoneet vaalikentillä Aaltoselle, etteivät he tiedä isosti, mistä vaaleissa on oikeasti kysymys.

Tämän vuoden alussa Liike Nyt Tampereen puheenjohtajana aloittanut Kalle Aaltonen sanoo, ettei valtiovalta ansaitse kiitoksia sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksen eikä aluevaalien tiedottamisesta.

– Kun Suomi liittyi Euroopan unioniin vuonna 1995 ja Euroopan yhteisvaluutta euroon vuonna 1999, valtiovalta postitti jokaiseen kotiin kirjaset, joissa kerrottiin monipuolisesti niin EU:sta kuin yhteisvaluutasta. Kansalaiset saivat janoamaansa tietoa.

Eduskunta päätti viime vuoden heinäkuussa sote- ja pelastustoimen uudistuksen toteuttamisesta. 21 hyvinvointialuetta aloittavat toimintansa vuoden 2023 alussa. Parhaillaan kansakunta valmistautuu historiallisiin, ensimmäisiin aluevaaleihin, joissa muun muassa 526 600 asukkaan Pirkanmaan hyvinvointialueelle valitaan aluevaltuusto. Liike Nytin mielestä hyvinvointialueita on liikaa.

Aaltonen sanoo, että valtiovallan olisi pitänyt toimia vastuullisesti ja järjestää kansalaisille riittävät tiedot niin uudistuksesta, hyvinvointialueista kuin aluevaaleista.

– Sekavaa tilannetta on jopa käytetty hyväksi. On sanottu, etteivät vaalit olisi tärkeät, ja ettei aluevaltuustolla olisi paljon valtaa. Tiedämme, että vaalit ovat erittäin tärkeät. Ensimmäinen aluevaltuusto päättää esimerkiksi hyvinvointialueen rakenteista ja tulevaisuuden suunnasta.

Aaltonen kertoo, että hän ja muut Liike Nytin aluevaaliehdokkaat ovat jalkautuneet pirkanmaalaisten keskuuteen. Puolueella on ennättänyt ollut pieniä toritapahtumia muun muassa Kangasalla, Parkanossa, Pirkkalassa ja Valkeakoskella.

– Tilaisuuksissa on ollut mukavasti väkeä, ja niissä on virinnyt hedelmällisiä keskusteluja. Ihmiset ovat avoimesti kertoneet, etteivät he ole perillä, mistä koko uudistuksessa on kysymys, ja mistä kaikesta aluevaaleissa on kyse. Ymmärrettävästi käsitteet ovat vielä outoja ja vieraita. Uudistus näyttäytyy suurena möykkynä, josta ei oikein saada otetta.

Aaltonen harmitteleekin koronapandemian seurauksia, joiden takia puolueet eivät pääse tekemään vaalityötään ja avaamaan vaalien ja koko uudistuksen sisältöjä esimerkiksi Tampereen Keskustorille aiotuissa vaalimökeissä.

– Viikossa ja kahdessa olisimme ennättäneet tavata varsin paljon äänestäjiä ja tuoda heille esille Liike Nytin ajatusmaailmaa ja ideologiaa.

Aaltonen on syntyisin Riihimäeltä. Ennen Tampereelle asettumistaan hän on asunut muun muassa Parkanossa. Aaltonen kertoo paneutuneensa asukasmäärältään eri kokoisten paikkakuntien asemaan alkaneessa sote- ja pelastustoimen uudistuksessa.

– On luonnollista, että epätietoisuus synnyttää pelkoja lähipalvelujen loppumisesta. Uudenlaiset käytännöt vierastuttavat. Moni pohtii myös kolmannen sektorin eli erilaisten yhdistyksien roolia tulevassa hyvinvointialueessa. Esimerkiksi vapaapalokuntien rooli on epäselvä.

”Älkää luvatko mitään”

Liike Nytillä on Pirkanmaan hyvinvointialuueen aluevaaleissa 27 ehdokasta. Puheenjohtaja Kalle Aaltonen pitää määrää varsin hyvänä. Hän odottaa, että puolue saisi kaksi aluevaltuusto paikkaa.

Aaltosen katseet ovat lähitulevaisuudessa, jossa siintävät eduskuntavaalit ja seuraavat kunta- ja aluevaalit.

– Kunnilta lähtee sote- ja pelastustoimen uudistuksen seurauksena leijonan osa niiden tehtävistä. Kunnillakin on edessä toiminnan sopeuttaminen uudenlaisiin voimavaroihin. Keskeinen haaste on muun muassa työntekijämäärän miettiminen. Kunnat saavat uusia tehtäviä. Niistä mittavin on työllisyyspalvelujen siirtyminen kuntien harteille.

– Hyvinvointialueiden rakenteet ja toiminnot selkiytyvät lähivuosien aikana. Uskon lisäksi, että hyvinvointialueiden määrä pienenee.

Aaltonen on noudattanut aluevaalikampanjassaan tiukkaa linjaa, ettei hän lupaa äänestäjille mitään. Puheenjohtaja on neuvonut muitakin puolueen jäseniä toimimaan samanlaisella maltillisella linjalla.

– Minusta on ratkaisevaa, että kun ollaan aluevaltuustossa, siellä käytettävissä olevien faktatietojen pohjalta tehdään asiakas- ja asukaslähtöisiä ratkaisuja.

– Nyt on suurta viisautta katsoa asioita kaikessa rauhassa ja ajan kanssa. Me Liike Nytissä toimimme moniäänisyyden puolesta.

Aaltonen nostaa esille mielenterveyden hoidon ongelmat ja haasteet. Hän odottaa, että mielenterveyspalveluiden kaltaiset asiat hoidetaan pikaisesti kuntoon. Nykyinen tilanne on epäinhimillinen ja kohtalokas.

Aaltonen vaatii korjausliikettä aluevaltuuston kuluihin. Hän pitää pahana valuvirheenä sitä, että isot puolueet rahastavat erilaisia tukia, joilla valtuustopuolueiden taloutta pönkitetään.

Liike Nyt tarvitsee paikallisia kasvoja

Vuonna 2018 syntynyt ja vuonna 2019 puolueeksi rekisteröity Liike Nyt saa kasvonsa puheenjohtaja Hjallis Harkimolta.

Kalle Aaltonen kiittelee, että Harkimo kiinnostaa suurta yleisöä, ja hän saa ihmiset liikkeelle puolueen tapahtumiin.

Liike Nyt Tampereen puheenjohtaja haluaa puolueelle vakaata jatkuvuutta. Aaltosen mielestä liikkeen olisikin saatava myös pirkanmaalaisia vahvoja persoonia toimintansa tukipilareiksi.

– Jotta Liike Nytistä varttuisi merkittävä kuntapuolue, meidän olisi saatava toimijoita, aktiiveja ja ehdokkaita mahdollisimman moneen kuntaan, mieluummin kaikkiin.

Aaltonen muistuttaa, että maakunnat ovat keskenään hyvin erilaisia. Niin ovat kunnatkin. Harkimo edustaa pääkaupunkiseudun elämää ja oloja.

– Pirkanmaan 23 kunnassa ovat omat todellisuutensa.

Aluevaltuustolle on varattava aikaa

Aluevaaleissa on asettunut ehdolle kandidaatteja, joilla on asema kunnallispäättäjänä, maakuntavaikuttajana sekä lainsäätäjänä. Kalle Aaltonen ajattelee, että aluevaltuusto on hyvin työteliäs, sillä valtuusto on paljon vartijana uudenlaisen hallinnon tason rakentamisessa ja vakiinnuttamisessa.

– Paljonko monella tuolilla istuvat luottamushenkilöt voivat antaa aikaansa ja voimavarojansa kullekin tehtävälle? hän kysyy.

Aaltosen mielestä aluevaltuustotyöskentely on otollista Liike Nytin arvoille, joihin kuuluu muun muassa ajattelun ja mielipiteen vapaus.

Puheenjohtaja sanoo, että hyvinvointialueen kaiken toiminnan ja päätöksenteon on oltava läpinäkyvää ja avointa. Hänen mielestään asukasparlamentit ja kansalaisten mielipiteiden aktiivinen kyseleminen ovat avainasemassa hyvinvointialueen juurruttamisessa.

Aaltonen on ammatiltaan asentaja, ja hänellä on lisäksi puuveneenveistäjän koulutus.

– Viihdyn asentajan työssäni. Puuveneiden rakentaminen olisi suuri juttu, mutta niille ei ole riittävää markkinaa. Olen autoharrastaja. Kaikki nämä viitekehitykset avaavat minulle näkymiä maakuntaan ja sen ihmisten elämään.

MATTI PULKKINEN

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%