Aluevaalit 2022

Mitä puoluepomot ajattelevat vaalituloksesta?

today25.1.2022

Background
share close
Aluevaltuusto on valittu. Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa vuoden 2023 alusta lähtien niin perusterveydenhuollosta kuin erikoissairaanhoidosta. Lisäksi pelastustoimi on hyvinvointialueen harteilla. (Kuva Rami Marjamäki)
Aluevaltuusto on valittu. Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa vuoden 2023 alusta lähtien niin perusterveydenhuollosta kuin erikoissairaanhoidosta. Lisäksi pelastustoimi on hyvinvointialueen harteilla. (Kuva Rami Marjamäki)

Pirkanmaan hyvinvointialueen ensimmäisiin aluevaaleihin ehdokkaita asettaneet puolueet ovat tyytyväisiä vaalien lopputulokseen. Puoluepomot kertovat, että viime viikkojen tapahtumat antoivat osviittaa siitä, mitä tuleman piti. Yhteinen ymmärrys on esimerkiksi siitä, että ensimmäisen aluevaltuuston työskentely lisää hyvinvointialuelaisten tietämystä uutukaisesta hallinnon tasosta. Toisissa aluevaaleissa vuonna 2025 äänestäjät ovat jo isosti tietoisia aluevaltuustosta ja hyvinvointialueesta.

Pirkanmaan Kokoomuksen puheenjohtaja Aleksi Jäntti iloitsee, että Kokoomuksen tavoite toteutui niin valtakunnallisesti kuin Pirkanmaallakin.

– Valtakunnallisesti saimme 21,6 prosenttia äänistä, ja olimme ainoa yli 20 prosentin kannatuksen saanut puolue. Pirkanmaalla ylsimme peräti 25,8 prosentin kannatukseen, ja saimme hyvinvointialueen suurimpana puolueena 21 valtuustopaikkaa seuraavan yltäessä 18:aan paikkaan. Tulos ylittää kirkkaasti asettamamme 20 paikan tavoitteen. Vaali-ilta oli Pirkanmaalla Kokoomuksen, Jäntti tuulettaa.

Jäntin mukaan kansalaisten aktivoimiseksi vaaliuurnille on tehtävä kestävästi jotakin.

– Äänestysprosentti oli koko maassa 47,5 ja Pirkanmaalla 49,4. Se antaa huolestuttavan viestin demokratian tilasta, vaikka huonompaakin tilannetta ehdittiin ennen vaaleja ennakoida. Äänestäjät eivät vielä ehkä sisäistäneet aluevaltuuston ja muiden hyvinvointialueen toimielinten merkitystä arjelleen. Luulen, että valitun valtuuston työ on sujuvaa alkunahistelun jälkeen, kokoomusjohtaja miettii.

Jäntti muistuttaa, että Pirkanmaalla on kaksi vahvaa puoluetta, sillä Kokoomus ja SDP ovat yhdessä yhden paikan päässä koko valtuuston enemmistöstä.

– Jos yhteinen sävel löytyy yhtä hyvin kuin tähän saakka Tampereella ja puoluepiirien tasolla, ennakoi se dynaamista päätöksentekoa ja poikkeuksellista päätöksentekokykyä Pirkanmaan hyvinvointialueella. Se olisi ehdottomasti asukkaiden etu, hän näkee.

Jäntti huomauttaa, ettei ehdokasasettelun merkitystä voi koskaan yliarvioida liikaa, mutta myös ehdokkaiden ja puolueiden kampanjoilla sekä poliittisilla sisällöillä on suuri arvo.

– Lääkärit ja hoitajat saavat näissä vaaleissa extrabuustin, mutta mikä on optimaalinen määrä listoilla ja päättämässä ”omista” asioistaan? Jäntti pohtii.

”Olemme vahva kakkonen”

Pirkanmaan Sosialidemokraattien puheenjohtaja Roope Lehto kuvaa puolueensa aluevaalitulosta Pirkanmaalla tyydyttäväksi.

– Kokoomus oli tällä kertaa parempi, mutta me olimme vahva kakkonen.

Lehto kertoo, että vaalituloksesta tehdään myöhemmin analyysi.

– Näyttää siltä, että äänestäjät ovat pitäneen tärkeänä sosiaali- ja terveyspuolen asiantuntemusta. Itse aluevaltuuston työstä on vielä vaikea kommentoida mitään. Aika näyttää, mutta työtä riittää varsinkin ensimmäisinä toimintakuukausina. Toivon, että kaikki valtuutetut ajavat koko Pirkanmaan alueen asioita.

– Täytyy tehdä tarkempaa analyysiä ja huokaista hetki ennen kuin suunnitellaan seuraavia vaaleja, Lehto toteaa.

”Ylitimme tavoitteet!”

Pirkanmaan Vasemmistoliiton toiminnanjohtaja Aaron Kallinen on tyytyväinen puolueensa menestykseen.

– Tulos oli tavoitteen mukainen tai hieman sen yli. Tulos oli parempi kuin kuntavaalien tulos, mikä oli myös tavoitteena Pirkanmaalla, hän huomauttaa.

Kallinen päättelee, että äänestäjät luottivat näissä vaaleissa sote-alan ammattilaisiin.

– Se tarkoittanee sitä, että aluevaltuuston työskentelyssä tulee näkymään hyvä sote-alan tuntemus.

– Luultavasti myös tulevissa aluevaaleissa tulee painamaan hyvä sosiaali- ja terveyspalveluiden osaaminen, jos hyvinvointialueille ei säädetä uusia tehtäviä nykyisten lisäksi.

”Tulos ei yllättänyt”

Pirkanmaan Perussuomalaisten puheenjohtaja Sami Kymäläinen myöntää, että aluevaalien tulos oli pettymys, mutta ei varsinaisesti yllätys.

– Vaalien aikataulutus ja kaikenlainen epävarmuus koronaan liittyvien rajoitusten kanssa vaikuttivat merkittävästi vaalityöhön jo entisestään äänestäjiä vähän kiinnostavien aluevaalien kohdalla. Äänestysaktiivisuuden jääminen alhaiseksi rokotti huomattavasti kannatustamme. Myönteinen asia on, että puolueemme nousi kuitenkin Pirkanmaalla kolmanneksi suurimmaksi, ja saimme yhdeksän valtuutettua aluevaltuustoon.

Kymäläisen mukaan vaalien lopputulos kertoo siitä, että poliittinen järjestelmä on huolestuttavassa tilassa.

– Ihmiset kokevat asiat kaukaisiksi, eivätkä näe äänestämistä tarpeellisena. Vaalitulos sinänsä ei Pirkanmaalla ollut yllätys. Valitettavasti liian moni Perussuomalaisten kannattaja ei nähnyt äänestämistä näissä vaaleissa tärkeäksi, joten ero kärkikaksikkoon venähti turhan suureksi.

Kymäläisestä on mielenkiintoista seurata, millaiseksi tulevan aluevaltuuston dynamiikka muodostuu.

– Toivottavasti siellä pystytään kuitenkin keskittymään laajalla rintamalla ihmisten hyvinvointiin, kustannustehokkaaseen toimintaan ja sote-alan houkuttelevuuden lisäämiseen.

Kymäläinen pitää ensimmäisten aluevaalien tärkeimpänä oppina sitä, että tulevissa aluevaaleissa ihmiset on saatava motivoitumaan ja äänestämään. Liian alhainen äänestysprosentti syö uskottavuutta koko demokraattiselta järjestelmältä.

”Päihitimme gallupit”

Pirkanmaan Vihreiden puheenjohtaja Minna Hölttä sanoo, että aluevaalien tulos oli valtakunnallisesti tappio.

– Olen todella iloinen ja ylpeä paikallisten vihreiden saavutuksesta Pirkanmaalla. Pystyimme päihittämään ennakkogallupit. Olemme tyytyväisiä Pirkanmaan tulokseen, hän toteaa.

Hölttää harmittaa, etteivät kaikki kunnat Pirkanmaalta saaneet minkään puolueen edustajaa valtuustoon. Myös äänestysprosentti jäi valitettavan alhaiseksi.

– Toivon itse, että tuleva valtuusto osaa ottaa koko Pirkanmaan huomioon päätöksenteossa. Uskoisin että alhainen äänestysprosentti kertoo siitä, että vaalien merkitys jäi ehkä etäiseksi äänestäjille. Kun yhtään aluevaltuustoa ei ole aikaisemmin ollut, on voinut olla vaikea hahmottaa sitä, mihin kaikkeen valtuuston työ jatkossa vaikuttaa.

Hölttä pohtii, että aluevaltuuston työ on varmasti ensi alkuun haastavaa, sillä ensimmäiseksi on luotava toimintamallit, strategia sekä hallintosääntö uudelle organisaatiolle.

– Meillä Pirkanmaalla on kuitenkin menty sote-uudistukseen ennakoiden. Uskonkin, että aluevaltuustotyöskentelyn aloittaminen on alueella helpompaa kuin monella muulla hyvinvointialueella. Luotan, että kaikilla on tahtoa ja halua hyvään yhteistyöhön sekä vahva näkemys siitä, että valtuusto toimii koko Pirkanmaan hyväksi.

Höltän mukaan kaikkien puolueiden on entistä enemmän satsattava siihen, että äänestäjät saadaan mukaan.

– Kun valtuustot ovat aloittaneet työnsä, on varmasti myös helpompi avata äänestäjille sitä, mistä kaikesta aluevaltuusto päättää. Toki meidän täytyy jatkossa myös kyetä nostamaan vihreitä teemoja nykyistä selkeämmin esiin myös hyvinvointialueen näkökulmasta.

”Keskusta on palannut”

– Vaalien valtakunnallinen tulos on todellinen ilon aihe ja vahva osoitus siitä, että Keskusta on palannut nousun tielle. Pirkanmaan osalta tulos ei ollut suuri yllätys. Se kestää vertailun tuoreisiin kuntavaaleihin ja antaa pohjan tulevalle työlle, Pirkanmaan Keskustan puheenjohtaja Tuukka Liuha miettii.

Liuha sanoo, että vaalien tulokset kertovat siitä, että ihmiset ovat tehneet harkintaa sote-asiat edellä ja asiaan liittymättömät teemat eivät ole ottaneet suuresti tulta.

– Äänestysaktiivisuus jäi toivottua alemmaksi, mutta siinä osansa lienee poikkeusoloillakin. Keskikokoisia valtuustoryhmiä syntyi paljon, minkä olettaisi vahvistavan tarvetta vuoropuheluun ja yhteistyöhön asiapohjaisesti, keskustajohtaja odottaa.

Liuha ounastelee, että toimintakulttuurin muodostaminen uuteen organisaatioon vie aikansa.

– Uskon, että luottamushenkilöt aika nopeasti alkavat tiedostaa oman valtansa ja vastuunsa toimia palvelun tarvitsijoiden hyväksi. Tahti tulee alussa olemaan erittäin kova ja oppimistarve suuri, kun siirtymää aletaan valmistella vuoden loppuun.

Liuhan mielestä äänestysaktiivisuuden nostamiseksi on erittäin tärkeää pitää näkyvillä, mistä alueella päätetään ja edelleen avata käsiteltäviä asioita ihmisille. Toivotaan, että seuraavalla kerralla emme elä rajoitusten alla, vaan monimuotoinen vaalityö on tasapuolisesti mahdollista.

”Kannatuksemme nousi kuntavaaleista”

Kristillisdemokraatit saivat pirkanmaalaisilta äänestäjiltä 5,9 prosentin kannatuksen.  Kristillisdemokraattien Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Piia Nurmela iloitsee, että puolueen kannatus nousi 1,1 prosenttiyksikköä kuntavaaleista.

– Olemme tulokseemme tyytyväisiä. Saimme Pirkanmaalle neljä aluevaltuutettua: kaksi Tampereelta, yhden Parkanosta ja yhden Pirkkalasta. Viides paikka Sastamalasta jäi harmittavasti noin 40 äänen päähän. Valtuutettumme ovat arvostettuja sote-alan ja talouden asiantuntijoita.

Nurmelan mielestä äänestysprosentti jäi harmittavan alhaiseksi.

– Kuten ennustettiin, jäivät vaalit monille etäiseksi asiaksi, vaikka niissä päätettiin meidän jokaisen arkeen hyvin läheisesti vaikuttavista asioista.

Nurmela korostaa, että Pirkanmaalla voidaan olla iloisia siitä, että valtuutettuja tulee tasaisesti eri puolilta hyvinvointialuetta.

– Uskon, että tämä tuo tasapainoa aluevaltuuston työskentelyyn.

Nurmela sanoo, että Pirkanmaalla hyvinvointialueen tuloa on valmisteltu jo pitkään hyvässä yhteistyössä eri puolueiden kesken.

– Uskon, että tämä hyvä jatkuu myös aluevaltuustossa.

Nurmela ounastelee, että seuraavat aluevaalit ovat huomattavasti helpommat, kun vaalien sisältö on tullut ihmisille tutummaksi.

– Silloin on myös helpompi lähteä äänestämään. Aluevaalien tuominen kuntavaalien yhteyteen on järkevää ja lisää toivottavasti myös äänestysintoa.

”Kannatuksemme kasvaa”

– Tavoitteemme oli saada läpi 1-3 ehdokasta, ja parantaa juoksuamme kuntavaalien tuloksesta. Tähän pääsimme, mutta toki olisi ollut hienoa päästä lähemmäksi galluppien lupaamia lukuja. On kuitenkin ilo nähdä puolueen kannatuksen kasvavan, Liike Nyt Tampereen puheenjohtaja Kalle Aaltonen analysoi.

Aaltosen mukaan aluevaalien lopputulos on selvästi vähintäänkin hajaantunut, eivätkä äänet menneet aina esimerkiksi sote-alan ammattilaisille.

– Mielestäni tässä näkyy paljolti juuri se tietämättömyys, mistä äänestetään. Aluevaltuuston työskentely tulee olemaan vaativaa. Uskon, että päätöksissä voi olla tiukkaakin vääntöä.

Aaltonen toteaa, että juuri käydyistä vaaleista on jo opittu paljon.

– Oikea määrä mainontaa ja oikeanlaista mainontaa on erittäin tärkeää.

MATTI PULKKINEN

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%