Eduskuntavaalit 2023

EDUSKUNTAVAALIT 2023: Liike Nyt herättää äänestäjät ajattelemaan ja löytämään kunkin asian seitsemän puolta

today20.2.2023

share close
Liike Nyt on isosti mukana kevään eduskuntavaaleissa. Pirkanmaan piiriä johtava Marjo Vuorenmaa arvioi, että puolue saa parhaassa tapauksessa kaksi paikkaa Pirkanmaan vaalipiirissä. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Liike Nyt on isosti mukana kevään eduskuntavaaleissa. Pirkanmaan piiriä johtava Marjo Vuorenmaa arvioi, että puolue saa parhaassa tapauksessa kaksi paikkaa Pirkanmaan vaalipiirissä. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Liike Nyt on saanut Pirkanmaalle oman piirin. Puolue innostaa kansalaisia perustamaan kuntiin paikallisyhdistyksiä. Puheenjohtaja Marjo Vuorenmaa sanoo, että uudenlainen vaihtoehto vahvistaa koko ajan tunnettuisuuttaan. Siihen luottaen puoluekentän tulokas odottaa Pirkanmaan vaalipiirissäkin historiallista tulosta. Tavoitteena on kaksi kansanedustajan paikkaa.

Pirkkalainen Marjo Vuorenmaa on äiti ja tietojenkäsittelyopin maisteri. Eteläpohjalainen on kotiutunut juurevasti Pirkanmaalle. Perhe on asunut Tampereella, Lempäälässä ja Pirkkalassa, josta on tullut Vuorenmaiden pysyvä kotipaikka. Tampereen voimakkaasti kasvavassa ja kehittyvässä kehyskunnassa Vuorenmaa seuraa palveluiden järjestämistä ja niiden riittävyyttä.

Kunnalliselämä vetää Vuorenmaata puoleensa. Hän oli viime kuntavaaleissa Liike Nytin ehdokkaana kunnanvaltuustoon ja Pirkkalan pormestariksi. Ehdokkuutensa vanavedessä hän perusti Pirkkalaan paikallisyhdistyksen. Kokemus oli avartava.

– Nimenomaan kuntatasolla näen, että päätöksenteon olisi oltava asialähtöistä. Kun ratkaisuja tehdään perinteisten puolueiden voimin, niiden ideologiat sanelevat lopputulokset. Ykkösasiana ei välttämättä olen kuntalaisen paras.

– Asukaslukuaan voimakkaasti vuosittain kasvattavassa Pirkkalassa olisi suuri tilaus omalle uimahallille. Sitä ei saada, mikä on monella tavalla surullista. Oman uimahallin myötä lapsien uimataidot kehittyisivät, kun harjaannuttamismahdollisuudet olisivat lähellä. Nyt esimerkiksi koululaisia kuljetetaan Kangasalan uimahalliin.

Liike Nytin Pirkanmaan perustaminen oli vuorossa viime kesänä. Vuorenmaa toimi ensiksi varapuheenjohtajana, kunnes hänestä tuli puheenjohtaja.

Lapualaislähtöinen Vuorenmaa peri lapsuuden kodistaan kokoomuslaisen ideologian. Vuorenmaa ajattelee, että Liike Nyt on houkuttanut siipiensä suojiin monia hänen kaltaisiaan vanhojen puolueiden jäykkiin rakenteisiin tympiintyneitä henkilöitä. Perinteisten puolueiden ongelmana on niiden hierarkkisuus, jossa tulokkaan odotetaan odottavan kiltisti vuoroaan.

– Olen nähnyt kokoomuksen toimintakulttuurin puolueen sisältä käsin. Olin mukana vuoden 2017 kuntavaaleissa kokoomuksen ehdokkaana. Olen ollut varavaltuutettuna, tarkastuslautakunnan jäsenenä ja paikallisyhdistyksessä. Tunnistan, että minulla on sisäsyntyinen halu vaikuttaa asioihin, edesauttaa ihmisten hyvää. Olen tekijätyyppi. Jos otan asian hoitaakseni, teen sen vastuullisesti.

– Eteläpohjalainen ajattelu- ja toimintakulttuuri on iskostunut persoonaani hyvin syvälle. Ymmärrän, että juuri vahvan tahdon johdosta yrittäjyys on Pohjanmaalla voimakasta. Siellä koko elämänpiiri kannustaa yrittämään. Ihmiset imevät jo äidinmaidossa ymmärryksen, ettei hänen ole hyvä olla yhteiskunnan elätettävänä. Mutta yhteiskunnan on autettava ja huolehdittava aidosti tukea tarvitsevia.

Vuorenmaan henkilökohtainen ymmärrys kumpuaa hänen omasta elämänpiiristään, sillä hän on nepsy-lapsen äiti.

– Esimerkiksi nepsy-lapset on tunnistettava ajoissa, jotta he saavat apua oikea-aikaisesti. Oikea-aikainen ja oikeanlainen apu pitää niin lapset kuin nuoret elämän kelkassa. Heidän panoksensa saadaan yhteiskunnan hyväksi. Jokaiselle on oma paikkansa.

”Velkakierre on katkaistava”

Marjo Vuorenmaa korostaa, ettei huhtivaalien jälkeen aloittavalla hallituksella eikä eduskunnalla ole työstä puutetta.

Vuorenmaa kertoo, että Liike Nyt jalkautuu eduskuntavaalikampanjassaan jokaiselle Pirkanmaan paikkakunnalle. Puolueen tavoitteena on herättää pirkanmaalaiset pohtimaan poliittisen kentän aitoja vaihtoehtoja.

– Muutos on mahdollinen, kun politiikassa on uudella tavalla ajattelevia ja toimivia päättäjiä.

Vuorenmaa odottaa, että Liike Nyt saa äänivyöryn, jolla Pirkanmaan vaalipiiristä lähetetään kaksi Liike Nytin kansanedustajaa Arkadianmäelle.

– Viimetammikuiset aluevaalit osoittivat, että Liike Nytin sanoma saa vastakaikua äänestäjäkunnassa. Saimme yhden ehdokkaamme Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuustoon.

Vuorenmaa sanoo, että Liike Nyt tekee viimeiseen asti työtä, jotta se saisi kasaan 20 ehdokkaan listan.

– Olen iloinen, koska ehdokkuus vetää puoleensa. Lisäksi turuilla ja torilla ihmiset ovat kiinnostuneita Liike Nytistä ja sen ehdokkaista. Suuri yleisö tuntee jo paremmin tarjoamamme vaihtoehdon, vaikka työ tunnettuisuuden vahvistamiseksi jatkuu.

Vuorenmaa vakuuttaa, että yhteistenasioiden hoitaminen ja päätökset muodostuvat ymmärrettäviksi, jos käsiteltävää asiaa katsotaan ainakin seitsemästä näkökulmasta.

– Asiat eivät ole mustavalkoisia.

Vuorenmaa vakuuttaa, että Liike Nyt on taitava taloudenpitäjä. Valtion talouden terveys ja vakaus on sen koko toiminnan perusta.

– Ykkösasia on, että Suomen velkaralli on saatava loppumaan. Velkavankeudessa kansakunnallamme eikä yhteiskunnallamme ole minkäänlaista tulevaisuutta.

Vuorenmaa sanoo, että valtion talous on avattava sataprosenttisesti auki. Jokainen kuluerä on nostettava suurennuslasin alle. Esimerkiksi puoluetuet ovat tarpeettoman suuria.

Kuntauudistus on toteutettava kiireisenä

Hyvinvointialueet vastaavat nyt kansalaisten sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palveluista. Marjo Vuorenmaa ihmettelee muiden Liike Nytin kannattajien kanssa, miksi kuntakentältä ei kuulu minkäänlaisia uudistusuutisia.

Vuorenmaa sanoo, että maassamme on runsaat 300 kuntaa. Määrässä parisataa on liikaa.

– Suomessa riittää sata kuntaa.

Vuorenmaan mukaan tarkoituksenmukaisen kunnan kriteerinä voisi olla asukasmäärä.

– Miettikää, miten paljon meillä on nykymuotoisella kuntakentällä tarpeetonta byrokratiaa. Tämä henkilökunta on hyödyllistä vapauttaa muihin töihin, kuten työvoimapulasta kärsivien yrityksien käyttöön.

Vuorenmaa muistuttaa, että kaiken kaikkiaan julkisella sektorilla on kirveelle töitä. Hän sanoo, että karsittavaa on taatusti.

– Näihin epäkohtiin ei ole varmaan puututtu siksi, että eri hallinnonalat ovat perinteisten puolueiden ideologioiden linnakkeita.

Liike Nyt suhtautuu hyvin kriittisesti hyvinvointialueisiin ja aluehallintoon. Vuorenmaa yhtyy kritiikkiin, koska uhkakuvana on, että hyvinvointialueista kasvaa hallintohimmeleitä.

Kansalaisten mielipiteen huomioon

Liike Nyt on hankkinut myönteisiä ja kannustavia kokemuksia nettiparlamentista. Marjo Vuorenmaan mielestä myös eduskunnan olisi tarpeellista kuunnella kansalaisten mielipiteitä nykyistä runsaammin.

Vuorenmaa sanoo, että nettiparlamentissa nousevat esille ajankohtaiset aiheet. Viime aikoina siellä on keskusteltu muun muassa inflaatiosta ja energian hinnasta.

Etelä-Pohjanmaalta lähtöisin oleva Vuorenmaa ounastelee, että esimerkiksi turkistalouden kohtalo nousee esille seuraavalla eduskuntakaudella. Vuorenmaa ei käyttäisi asiasta vaahtoamiseen paljon panoksia, sillä hänen mielestään aika tekee tehtävänsä.

– Trendit ovat olleet jo pitkän aikaa turkistuotteille epäsuotuisia. Niiden kysyntä hiipuu. Turkistarhaus tulee luonnollisesti reittinsä päähän.

Vuorenmaa muistuttaa, että Suomi elää työstä. Yrittäjyys on kestävän työllisyyden kivijalka.

MATTI PULKKINEN

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%