Kaupallinen yhteistyö

Syksyn pihatyöt – hoida nämä ennen lumen tuloa

today1.8.2023

Background
share close

Mitkä piha- ja puutarhatyöt kannattaa tehdä ennen talvea? Kun teet syksyn pihatyöt ennen lumen tuloa, varmistat, että seuraavana keväänä lumen alta paljastuu hyväkuntoinen piha ja puutarha. 

Syksyn pihatyöt sisältävät myös ruohonleikkuuta

Jos pihassasi on nurmikko, se kannattaa leikata ennen lumen tuloa. Hyvä nurmikon pituus on noin viisi senttimetriä. Näin nurmikko on riittävän pitkä, jotta talven kylmyys ei vahingoita sitä, mutta nurmi on kuitenkin tarpeeksi lyhyt, jotta home ei valtaa nurmialueita talven aikana. 

Puiden lehtien tippuminen tuottaa työtaakkaa pihanomistajalle. Vähäisen lehtimäärän voi silputa ruohonleikkurilla ja jättää nurmikolle matojen ravinnoksi. Jos lehtiä on paljon, tulisi ne kuitenkin haravoida pois nurmikolta talveksi. Maatuva lehtimassa voi heikentää nurmikon hapensaantia ja lisäksi se on homeitiöiden kasvupaikka. 

Nurmialueiden hoitoon ja lehtien keräämiseen oivia työvälineitä ovat ruohonleikkurin lisäksi harava, kottikärryt ja esimerkiksi Makita lehtipuhallin. Tukevat kottikärryt ovat tarpeen, jotta saat lehdet siirrettyä kompostiin. 

Makita lehtipuhallin on loistava väline lehtien siivoamiseen varsinkin pihakivetykseltä tai muilta alueilta, joilta haravointi on vaikeaa. Hobbyhall.fi-verkkokaupasta löydät Makitan lisäksi myös muun muassa Boschin, Hechtin ja Kärcherin lehtipuhaltimia. 

Istuta kevään kukkaloisto syksyllä

Äkkiseltään ei ajattelisi, että istutuksia tehtäisiin syksylläkin, mutta esimerkiksi kukkasipulit istutetaan nimenomaan syksyllä. Näin saat kauniin kukkaloiston seuraavana keväänä tai kesänä. 

Jotkut monivuotiset lajit istutetaan myös syksyllä. Istutus kannattaa tehdä silloin, kun maaperä ei ole vielä jäätynyt. Syyslannoitus saattaa myös olla paikallaan, jotta kasveilla on tarpeeksi ravinteita talven yli. Valitse lannoite, joka on suunniteltu syksyllä käytettäväksi.

Vaikka puutarhassasi ei olisi syksyllä istutustöitä, kukkapenkkien ja istutusten perushuolto kannattaa kuitenkin tehdä ennen talven saapumista. Kitke kukkapenkki ja poista pensaista ja puista kuolleet tai vaurioituneet oksat. Puutarhasi on siten paremmassa kunnossa keväällä lumen sulaessa. 

Jos sinulla on kasveja, jotka eivät kestä pakkasta, voit siirtää ne sisätiloihin tai suojata niitä kylmältä säältä eristysmateriaalien avulla. Puita ja pensaita voi suojata tarvittaessa myös jäniksiltä ja muilta puiden ja pensaiden kuoria nakertelevilta eläimiltä. 

Muista myös nämä syksyn pihatyöt

Kasveihin liittyvien töiden lisäksi pihan talvivalmisteluihin kuuluu muutakin. Lumen tuloa kannattaa ennakoida siirtämällä esimerkiksi puutarhakalusteet ja muut irtotavarat pois pihalta talvisäilytykseen. Tämä talvivalmistelu tulee muistaa tehdä oman talon lisäksi myös lomamökillä, jotta loma-asunnon piha on siisti ja houkutteleva seuraavanakin vuonna. 

Jos jätät pihalle esimerkiksi kukkaruukkuja tai muita tavaroita, mieti, ovatko ne pakkasen ja kosteuden kestäviä, vai olisiko ne sittenkin syytä siirtää varastoon talveksi. Mikäli tavaroille ei ole katettua varastotilaa, suojaa ne hyvin peitteillä tai muilla suojavälineillä ennen ensilumen satamista. 

Jos pihallasi on automaattinen kastelujärjestelmä, on tärkeää valmistella se talvea varten. Tyhjennä vesijohdot ja sulje kastelujärjestelmän vesihana, jotta ei synny pakkasvaurioita. Valmistele talvea varten myös mahdollinen uima-allas tai palju. 

Työkalut ja -välineet kannattaa huoltaa ennen talvea, jolloin keväällä puutarhatöiden aloittaminen käy sujuvammin. Puhdista puutarhatyökalut asianmukaisesti syksyllä. Huolehdi siitä, että terät on teroitettu ja työkalut ovat kuivia ennen talvisäilytykseen laittamista.

Valmistaudu talveen ottamalla talvella tarvittavat työkalut ja -välineet esille. Siirrä ne ulkovaraston etuosaan, josta saat ne helposti napattua tarpeen vaatiessa. Varmista, että lumilapio ja -kola ovat ehjiä. Hanki tarvittaessa myös hiekoitushiekkaa. 

Pihan ja puutarhan hoitamiseen tarvittavat välineet löydät kätevästi Hobbyhall.fi-verkkokaupasta. Helppokäyttöiset ja laadukkaat puutarhavälineet ovat hyviä lahjaideoita esimerkiksi omakotitalossa asuvalle mummolle tai pihanhoitoa harrastavalle ystävälle. 

 

Kirjoittaja: Mainostajan Sisaltoa

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%