Kaupallinen yhteistyö

Älä riko autoasi väärällä öljytyypillä 

today28.6.2024

Background
share close

Öljyn valinnassa tulisi noudattaa auton valmistajan ohjeita. Ei ole todellakaan yhdentekevää, mitä öljyä autoonsa laittaa, sillä väärä öljytyyppi voi johtaa kalliisiin moottoriremontteihin. Synteettinen öljy, perinteinen öljy ja synteettinen seos tarjoavat erilaisia vahvuuksia ja heikkouksia, ja laadukas öljy voi tuoda autolle huomattavasti lisää elinikää. 

Perinteinen öljy sopii varsinkin vanhempiin autoihin

Raakaöljystä saatava perinteinen moottoriöljy on nimensä mukaisesti perinteisesti moottoriin käytetty voiteluaine. Kun lopputuotteesta noin 70–80 prosenttia on jalostettua raakaöljyä, siitä käytetään usein myös termiä perusöljy. Perusöljy saadaan talteen jalostusprosessissa, jossa jalostetaan tietyn viskositeetin ja puhtaustason öljyä. Esimerkiksi Shell on tunnettu laadukkaasta perinteisestä öljystä.

Perinteiset öljyt ovat usein edullisia ja käyvät hyvin myös vanhempiin autoihin. Vanhempien autojen moottorit ovat yksinkertaisempia, eikä niissä tarvitse käyttää kehittyneempiä synteettisiä öljyjä. Perusöljystä voidaan tehdä myös parempaa suorituskyvyn suhteen sekoittamalla siihen lisäaineita noin 20–30 prosenttia.

Synteettinen öljy tarjoaa parempaa suorituskykyä

Synteettiset öljyt eroavat perinteisistä öljyistä siinä, että ne valmistetaan raakaöljystä tai täysin synteettisistä yhdisteistä puhdistetusta raakaöljypohjasta. Tämä takaa korkeamman puhtausasteen ja paremman koostumuksen. 

Öljymolekyylit jalostetaan tasaisemman kokoisiksi, mikä luo tasaisemman suojakerroksen moottoriin. Tämän pohjan lisäksi synteettisiin öljyihin lisätään tarkkaan suunniteltuja lisäaineita, jotka parantavat viskositeettia äärilämpötiloissa, vähentävät kitkaa ja kestävät paremmin hajoamista. Esimerkiksi Trodo.fi-verkkokaupasta löytyvät Valvoline ja Castrol tarjoavat korkealaatuisia synteettisiä öljyjä, jotka sopivat useisiin automerkkeihin ja -malleihin. Nämä synteettiset öljyt sisältävät usein korkealuokkaisempia lisäaineita verrattuna perinteisiin öljyihin.

Synteettinen seos on edullinen mutta suorituskykyinen

Synteettinen seos on perinteisen moottoriöljyn ja synteettisen öljyn yhdistelmä. Seos tarjoaa synteettisen öljyn parannettua suorituskykyä ja suojaa perinteisen öljyn edullisempaan hintaan. Näissä seoksissa yhdistetään perusöljyt, jotka voivat sisältää sekä perinteistä että synteettistä öljyä. Lisäaineet vaihtelevat valmistajittain ja nostavat nopeasti myös öljyn hintaa.

Synteettisillä seoksilla on parempi vakaus ja hapettumiskestävyys kuin tavanomaisilla öljyillä, mikä tekee niistä sopivia ajoneuvoihin, joilla ajetaan melko vaikeissa tai vaikeissa olosuhteissa. Seokset parantavat myös moottorin käynnistymistä kylmällä säällä, ja tarjoavat hyvän vaihtoehdon kuljettajille, jotka haluavat päivittää öljynsä parempaan kuitenkaan maksamatta siitä liian suuria kustannuksia.

Joskus edes laadukas öljy ei auta välttymään moottorin kulumiselta ja varaosat tulevat tarpeeseen. Netissä esimerkiksi Trodo myy varaosia eri automerkkeihin edullisesti ja varaosia voi löytää myös jopa Black Friday -tarjouksista.

Moottoriöljymerkinnät on helppo ymmärtää

Öljypurkkien kyljessä on merkintöjä, numero- ja kirjainyhdistelmiä, jotka voivat aluksi tuntua vaikeaselkoisilta, mutta niissä on ihan selkeä logiikka. Näiden moottoriöljymerkintöjen ymmärtäminen on oleellista, jotta osaat valita autollesi parhaimman vaihtoehdon viskositeetin ja suorituskyvyn suhteen. Oikea määrä öljyä on myös merkittävä tekijä, ja öljyä ei saa lisätä myöskään liikaa.

Moottoriöljylle on määritetty aina tietty luokka, kuten 5W-30. Ensimmäinen numero tässä ilmaisee öljyn virtauksen kylmissä olosuhteissa. Käytännössä mitä suurempi numero on, sitä paksumpaa se on. Toinen numero puolestaan viittaa öljyn viskositeettiin korkeissa lämpötiloissa. Näin tämä luokitusjärjestelmän avulla voidaan valita öljy, joka sopii erilaisiin olosuhteisiin.

Yllä kuvatun SAE-järjestelmän lisäksi voidaan hyödyntää myös API-luokitusjärjestelmää. Se kuvaa, miten hyvin öljy pystyy estämään saostumia, korroosiota ja kulumista. API-luokitus, kuten SL tai SM, auttaa autoilijaa valitsemaan omalle autolle ja moottorille sopivan öljyn. Mitä korkeampi luokitus, sitä vaativampiin olosuhteisiin öljy sopii. Parempi suorituskyky nostaa myös öljyn hintaa. Trodo.fi auttaa löytämään omaan autoon sopivat öljyt rekisterinumeron avulla.

Kirjoittaja: Mainostajan Sisaltoa

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%