Pirkanmaa

Tampereen seudun työllisyysalue starttaa 1. tammikuuta

today10.12.2024

Background
share close
16 pirkanmaalaista kuntaa on mukana Tampereen seudun työllisyysalueessa, joka aloittaa toimintansa 1. tammikuuta 2025. Osa toimipisteistä toimii ajanvarauksella, suuremmissa palvelupaikoissa voi asioida myös ilman ajanvarausta.
JOS kaikki olisi sujunut alkuperäisen suunnitelman mukaan, jokainen Pirkanmaan 23 kunnasta olisi kuulunut yhteen ja samaan Tampereen seudun työllisyysalueeseen. Toisin kävi.

Pirkanmaalla on myös Läntisen Pirkanmaan työllisyysalue, jonka muodostavat vastuukuntana Sastamala sekä Punkalaidun, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Parkano ja Kihniö. Lisäksi pohjoispirkanmaalainen Mänttä-Vilppula on ankkuroitunut maakuntarajan ulkopuolelle Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueeseen.

Julkisten työvoimapalvelujen järjestämisvastuu siirtyy kunnille tammikuussa, ja TE-toimistot lakkautetaan. Käynnissä on myös kotoutumislain kokonaisuudistus, jossa kunnille siirtyy vuoden alusta lähtien kokonaisvastuu kotoutumisesta ja maahanmuuttajien työllisyyden edistämisestä.

Sastamalainen työministeri Arto Satonen (kok.) korostaa, että työllisyyden hoidon ja palveluiden siirto kuntiin ja työllisyysalueille on historiallisen iso uudistus.

– Laaja yhteistyö kuntien, työllisyysalueiden ja viranomaisten kesken on ollut aktiivista ja aivan kriittisen tarpeellista, jotta uudistus lähtee parhaalla mahdollisella tavalla liikkeelle. Uudistus ei ole valmis heti vuoden vaihteessa. Alueille on hyvä antaa oma aikansa saada toiminta rullaamaan ensimmäisen vuoden aikana. Kiitän kaikkia osapuolia erinomaisesta työstä valmistelun eteen, Satonen sanoo.

TAMPEREEN kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluiden työllisyysjohtaja Regina Saari taustoittaa, että Pirkanmaalla on takana kaksi työllisyyskokeilua, joten valmius ottaa tehtävät vastaan on hyvä. Hänen mukaansa palvelujen suunnittelussa on hyödynnetty Pirkanmaan työllisyyden kuntakokeilusta saatuja kokemuksia. Tällä hetkellä työnhakijoista 34 000 on jo kuntakokeilussa. 16 000:ta palvellaan vuoden vaihteessa siirtymävaiheessa TE-toimistosta siirtyvin henkilöstövoimavaroin. Työnantajia palvellaan siirtymävaiheessa nykyisen kuntakokeilun ja TE-toimiston toimintatavoin, vaikka vastuutaho muuttuukin.

Tampereen seudun työllisyysaluetta on valmisteltu vuoden 2023 keväästä alkaen. Tampereen kanssa valmistelua ovat tehneet Akaa, Juupajoki, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.  Saaren mielestä valmistelu on edennyt hyvin. 

Saaren mukaan ensi vuoden alussa aloittavalla Tampereen seudun työllisyysalueella on tavoitteena tarjota alueellisesti yhdenvertaisia, mutta paikallisiin tarpeisiin räätälöityjä palveluja. Työnantajia palvellaan siirtymävaiheessa nykyisin toimintatavoin. Yhteystietojen muutoksista tiedotetaan erikseen. Lisätietoa saa kunnista ja niiden nettisivuilta.

– Palvelujen siirtyessä uudelle järjestäjälle on riskinä, että ruuhkat kasvavat hetkellisesti. Nykytilanteessa tietyissä siirtyvissä palveluissa on pitkiä käsittelyaikoja, ja nämä jonot siirtyvät kunnille siirtohetken mukaisina, Saari huomauttaa. 

Saari lisää, että uudistuksessa palkkatukien, starttirahojen ja kulukorvausten maksatus siirtyy valtion KEHA-keskuksesta työllisyysalueiden tehtäväksi. Saaren mukaan siirron vuoksi näiden etuuksien maksatuksessa voi tulla viivettä.

– Erityistä ennakkovarautumisen tarvetta aiheuttaa valtion KEHA-keskuksen tarjoama TE-palvelujen asiakastietojärjestelmä. Järjestelmässä on ollut syksyn aikana useamman vuorokauden käyttökatko ja toiminnallisia ongelmia, ja niihin varaudutaan myös vuodenvaihteessa, Saari kertoo.  

SAARI kertoo, että työllisyysalueen palveluverkko rakentuu siten, että jokaisessa kunnassa on palvelupaikka, jossa asiointi tapahtuu pääasiassa ajanvarauksella.

Suurimmissa palvelupaikoissa, Valkeakosken, Nokian, Lempäälän, Kangasalan, Tampereen ja Ylöjärven toimipisteissä, asiakkaat voivat asioida myös ilman ajanvarausta. Pelkällä ajanvarauksella toimivien palvelupaikkojen lisäksi valmistellaan asiointipistesopimukset kumppaneiden kanssa vastaavien palvelujen tarjoamiseksi.

 – Palvelujen saavutettavuus huomioidaan monikanavaisesti, ja osa palveluista tuotetaan digitaalisina ja etäpalveluina. Toimitilaverkkoa ja tilasuunnittelua ohjaavat kuntien hyväksymä palvelujen järjestämissuunnitelma, turvallisuus, esteettömyys, terveellisyys ja kustannustehokkuus. Palveluverkko rakentuu valtiolta siirtyvien tilojen ympärille, ja tarvittaessa on vuokrattu lisätiloja, Saari avaa. 

Saari painottaa, että jatkossa työvoimapalvelut ovat osa kuntien peruspalveluja, jolloin työnhakijat ja työnantajat saavat ohjausta ja neuvontaa kunnista. 

– Asiakkaiden palvelut jatkuvat vuodenvaihteessa kuten ennenkin: asiakkaan ei tarvitse tehdä mitään. Asiakkuus siirtyy automaattisesti työllisyysalueelle, Saari tarkentaa.

– Esimerkiksi työnhaun aloitus sähköisesti Työmarkkinatorin Asiointi-palvelun kautta toimii tuttuun tapaan myös ensi vuonna. Käynnissä olevat palvelut, kuten valmennukset ja työvoimakoulutukset , jatkuvat normaalisti, Saari lisää. 

Saari ennakoi, että vuoden vaihteessa asiakkaiden palveluissa voi olla viivettä etenkin jos valtakunnallisessa asiakastietojärjestelmässä aiheutuu häiriöitä. Häiriöillä, esimerkiksi jos Työmarkkinatori ei ole hetkellisesti käytössä, ei ole kuitenkaan vaikutusta asiakkaan työttömyysturvaan, vaan tiedot korjataan tarvittaessa jälkikäteen.  

ORIVEDEN kaupunginjohtaja Juha Kuusisto kertoo, että Orivedellä jatkaa työllisyyspalveluissa ensi vuoden alusta lähtien sama toimipiste ja samat henkilöt, kun työllisyyden edistämisen kuntakokeilussa, joka päättyy joulukuun viimeisenä päivänä. Asiakaspalvelun puhelinnumerot ja yhteystiedot vaihtuvat, joista tiedotetaan kaupungin nettisivuilla. Alueen toimijat kootaan yhteen, ja yhteistyötä tehdään entistä tiiviimmin työllisyyden edistämiseksi yhdessä koulutus- ja elinvoimapalvelujen kanssa.

Ylöjärven kaupunginjohtaja Pauli Piiparinen sanoo, että henkilöstö siirtyy Tampereen kaupungin palvelukseen, mutta käytännössä samat lähipalvelut säilyvät Ylöjärven toimipisteessä kuin tälläkin hetkellä. Lisäksi TE-toimistosta saadaan vahvistuksia lähipalvelujen tuottamiseen.

Piiparisen mukaan valmistelu on edennyt hyvin, ja riskienhallinta on ollut huolellista. Kaikki osapuolet tekevät parhaansa, että tuotantovastuun siirto sujuu hyvin. Mahdollisiin ongelmatilanteisiin on sovittu toimintatavat.

– Odotamme myös aktiivisia talouden sopeuttamistoimia työllisyysalueen aloittaessa toimintansa, Piiparinen korostaa.

Työllisyyspalvelupäällikkö Kimmo Kivinen toteaa, että uudistuksessa kaikki Kangasalla asuvat työnhakija-asiakkaat siirtyvät palveltavaksi Tampereen seudun työllisyysalueen Kangasalan toimipaikassa. Tämä toimipaikka on vanha tuttu ja entinen Kangasalan kaupungin työllisyyspalvelujen toimipiste.

Kivisen mukaan tässä vaiheessa uudistusta suurin huoli liittyy erilaisten lakisääteisten TE-palvelujen järjestämiseen keskeisesti liittyvien valtakunnallisten asiakastietojärjestelmien ja muiden tärkeiden järjestelmien toimivuuteen heti vuodenvaihteessa palveluvastuiden siirtyessä valtiolta kuntiin.

 – Laajasta uudistuksesta huolimatta Kangasalla on jatkossakin heti tammikuusta alkaen kattavasti tarjolla työttömille kasvokkaista neuvontaa ja ohjausta työnhakuun ja työllistymiseen liittyvissä kysymyksissä. Työnantajia palvellaan edelleen aktiivisesti ja joustavasti ja esimerkiksi yritysten toimipaikoille asti jalkaudutaan niiden mahdollisten rekry-tarpeiden selvittämiseksi. Tämä toimintatapa on ollut nimenomaan yritysten toivoma, Kivinen kertoo.

Elinvoimajohtaja Sirkku Mäkelä ja työllisyyskoordinaattori Panu Raivio muistuttavat, että Pälkäne on ollut koko ajan mukana Tampereen työllisyysalueen valmistelussa. Heidän mukaansa asiakkaan suuntaan palveluiden järjestämisen muutos ei tule näkymään juurikaan.

– Pälkäneellä ei ole tunnistettu ongelmia, jotka vaikuttaisivat asiakaspalveluun siirtymävaiheessa.
Valmistelua on tehty yhteistyössä, ja olemme siirtymässä työllisyysalueelle hyvillä mielin. Pälkäneellä säilyy työnhakijoiden omavalmentajapalvelut lähipalveluna. Kansalaistalo Kostiakeskuksessa voi asioida työllisyyspalveluiden asiointipisteellä. Lisäksi ajanvarauksella voi asioida muiden omavalmentajien luona, Mäkelä ja Raivio kertovat.

Mäkelä ja Raivio korostavat, että Pälkäneellä työnantajayritysten ja työllisyyspalveluiden välinen yhteistyö on toiminut hyvin, mikä antaa hyvän pohjan uuden luomiseen.

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%