Listeners:
Top listeners:
Radio SUN
Pirkanmaalaiset kala-asiantuntijat antavat tulla täyslaidallisen maakunnan nimikkokalasta toutaimesta.
Tampereen kauppahallissa maankuulua kalakauppaa pitävä Petri Nygren ei muista, että hänen jäähilepedeillään olisi aikoihin pötköttänyt toutainta.
– Meille tarjotaan todella harvoin myyntiin toutaimia. Muistiini ei juuri tällä hetkellä tule, milloin sitä kalaa olisi tuotu tarjolle, hän miettii.
– Mutta, eivät asiakkaammekaan ole kyselleet toutaimia, kalakauppias lisää.
Petri Nygren valmistaisi toutaimista kalamureketta, mikäli kaloja olisi saatavilla ja niistä olisi jotakin kokattava.
– Tuskinpa monikaan pirkanmaalainen edes tietää, mikä maakuntamme nimikkokala on, hän arvelee.
Arvostettu tamperelainen kalakauppias kertoo kuluttajien suosivan järvikaloista perinteisiä Ahdin antimia eli ahventa, kuhaa, siikaa ja haukea.
Sääksmäkeläinen ammattikalastaja Pentti Linkola pitää toutaimen nimeämistä Pirkanmaan nimikkokalaksi täytenä erehdyksenä.
– Valinta on täysin älytön, mies sihisee.
Hänen mielestään kantahämäläiset ovat onnistuneet hyvin nimikkokalavalinnassaan, kun he ovat turvautuneet lahnaan. Siitä saa vaikkapa savustettuna maittavan aterian.
Linkola muistaa kirkkaasti ajat, jolloin seudun kalastajat olivat täynnä pyhää vihaa toutainta kohtaan.
– Laji oli kuolemaisillaan sukupuuttoon. Toutainta alettiin istuttaa eri vesistöihin. Seurauksena oli kannan räjähdysmäinen kasvu. Nopeakasvuinen ja olemukseltaan voimakas kala sotki monen kalastajan verkot, hän kertoo.
– Toutaimien aiheuttamat haitat kalastajien pyydyksille olivat niin suuret, että moni ammatinharjoittaja aikoi luopua työstään, Linkola tietää.
Myös Pentti Linkola nyrpistää nenäänsä toutaimelle ruokakalana.
– Yritin syödä toutainta, mutta ei se säväyttänyt maullaan. Kokeilin valmistaa toutaimesta savukalaa, mutta se jäi ikävän mitäänsanomattomaksi, kalastaja harmittelee.
Linkola muistelee kalakavereidensa kuljettaneen pyytämiään toutaimia myytäviksi tamperelaisille kalakauppiaille.
– Ensimmäisillä vientikerroilla kauppiaat ottivat toutaimia tiskeihinsä mutta toista kertaa eivät. Joku kalastajista oli kysellytkin, millaista palautetta ostajat olivat antaneet. Kauppias oli vaikertanut, ettei yksikään toutaimen ostanut ole saapunut uusille kaupoille.
Kesäravintola Villa Hakkaria Lempäälässä pyörittävä Arto Rastas löytää Pirkanmaan nimikkokalasta yhden erinomaisen piirteen.
– Kuokkalankoskella virvelöidessäni ja viehettä heittäessäni olen kokenut mahtavia fiiliksiä, kun toutaimet ovat iskeneet kiinni koukkuun. Toutain on erittäin vahva taistelija. Se laittaa kovasti vastaan pyydykseen joutuessaan. Toutaimen ylössaaminen tarjoaa todellisen jännityshetken, Rastas ilakoi.
Suomalaisen ruoan edistämismatkoja ympäri maailman tehnyt ja Suomen suurlähetyskokkeja kouluttanut mestarikokki kertoo yrittäneensä kesyttää toutainta myös keittiössään.
– Olen koettanut valmistaa toutaimista hyvin erilaisia ruokia, mutta valitettavasti kokeilut ovat jääneet kunniaa vaille. Toutain on todella haasteellinen kala, Rastas sanoo.
Kekseliäs kokki on etsinyt ratkaisua esimerkiksi valmistamalla toutaimista kalapihvejä.
– Ongelmaksi on muodostunut toutaimen olematon oma maku; se ei säväytä, hän harmittelee.
Reseptisuunnittelijana mainetta niittänyt lempääläisravintoloitsija on hakenut maustetta, joka vahvistaisi toutaimen uniikin maun hovikelpoiseksi. Sellaista ei ole löytynyt. Edes kaikkivoipa kerma ei ole pelastanut.
Arto Rastas toivoo, että Pirkanmaa miettisi nimikkokalansa uudelleen. Hänen mielestään olisi mahtavaa, jos maakunta saisi järvien antimen, josta pystyisi valmistamaan suussa sulavia kalaherkkuja.
Millainen sitten olisi täydellinen maakunnan nimikkokala?
– Sellainen, josta saisi valmistaa aterioita niin arkeen kuin juhlaankin, hän kiteyttää.
Yhtäkkiä keittiön pöydällä lekotteli neljä pulskaa, pyyntituoretta toutainta.
Tänä lauantaina oli määrä haravoida ystävän kesämökin piha ja grillata ruoaksi Veljekset Mattilan lenkkiä.
Päätin valmistaa tuhdeista toutaimista uunikalaa. Pesin kalat järvivedessä hyvin perusteellisesti. Turvauduin maustamisessa suolaan, mustapippuriin, sitruunoista puristettuun mehuun sekä tuoreeseen tilliin. Uunipelleille lorautin kyytipojaksi kuivaa valkoviiniä.
Toutaimet matkasivat napakaksi lämmitettyyn leivinuuniin, jossa ne muhivat noin puolentoista tunnin ajan. Pirtissä leijaili vedet kielelle herauttava uunikalan tuoksu.
Pöydän ympärille asettui seitsemän ruokailijaa, joista osa oli joskus syönyt toutainta, mutta useimmille aterioitsijoista maakunnan nimikkokala oli uusi tuttavuus.
Perinteiset perunahaavikkaat ja valkoinen kastike sekä vanhan ajan salaatti täydensivät menua.
Nämä toutaimet eivät maistuneet mudalta, eivätkä ehkä paljon muultakaan. Kolmen kilon vonkale teki kuitenkin hyvin kauppansa. Kokki sai pitää pestinsä, eikä ruokailijoille tullut tarvetta lähteä Vaakon Nakille.
Kirjoittaja: Matti Pulkkinen
Maakunnan Matti Pirkanmaan nimikkokala Sina Kujansuu toutain
Etelä-Pirkanmaa 96,7
Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3
Kankaanpään seutu 106,7
Parkanon seutu 91,7
Tampere 107,8
Ylä-Pirkanmaa 91,5
Radio SUN on osa Pirmedioita.
studio@radiosun.fi
Mainosmyynti:myynti@radiosun.fi
Mainostrafiikki:radio@radiosun.fi
Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi
Radio SUN
Suvantokatu 13
33100 Tampere
Studio 010 5844 655
WhatsApp 043 2170 273
Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.