Eduskuntavaalit Sydän-Hämeessä

”Jos olisin nyky-Suomessa minä teini-iässä, minua pelottaisi” – Iikka Nikkinen kantaa huolta koulutuksen tilasta ja ilmastonmuutoksesta

today29.3.2019

share close

27 kertaa elämänsä aikana muuttanut Iikka Nikkinen muutti neljä vuotta sitten Kuhmalahdelle vaimonsa kanssa. – Oma talo ja maaseutu ovat vahvistaneet minua ja olemme viihtyneet oikein hyvin. Vaikka asun maalla, pidän myös kaupungeista entistä enemmän ja osaan arvostaa sitä, mitä niillä on tarjottavanaan. Kaupunkiin ei edes ole pitkä matka: sen kuin hyppää bussiin, joka menee ihan talomme vierestä, Nikkinen sanoo.[/caption]

Värikkään lapsuuden ja nuoruuden elänyttä Iikka Nikkistä, 33, pelottaisi, jos hän olisi nyt teini-ikäinen oma itsensä. Äidin kuolema, kun Nikkinen oli vielä aivan pieni, oli isälle kova paikka ja johti isän ongelmiin alkoholin kanssa.

– Kun isän uusi vaimo ja uusi äitipuoleni tuli kuvioihin ollessani teini-ikäinen, oma käytökseni oli aivan kaameaa ja ala-arvoista, Nikkinen muistelee.

Koulutuksesta tehdyt leikkaukset ja koulutuksesta säästäminen huolettavatkin suuresti eduskuntavaaliehdokkaana olevaa Nikkistä.

– Opettajat ovat työssään ylikuormitettuja. Tilannetta voisi parantaa ainoastaan lisäämällä koulutukseen suunnattua rahoitusta. Näin saataisiin kouluille lisää resursseja.

Nikkinen uskoo, että vastaavanlaiset koulutussäästöt olisivat vaikeuttaneet suuresti hänen omaa pärjäämistään myrskyisän teini-iän keskellä.

– Näin jälkikäteen voi toisaalta myös sanoa, että tuo aika myös opetti paljon tulevaa elämää varten ja valmisti osaltaan minua päättäjän uralle.

Opettavainen ajanjakso jälkikäteen ajatellen oli myös se, kun Nikkinen ensin tutustui 18-vuotiaana kamppailulajeihin ja oppi harrastuksen kautta paitsi nöyryyttä myös vastustajan kunnioitusta ja yhteishenkeä. Karvasta kalkkia oli, kun pitkäaikainen unelma vapaaottelun ammattilaisuudesta karisi lukuisiin loukkaantumisiin ja ylikuntoon. Moneen vuoteen Nikkinen ei ollut tehnyt muuta kuin ansiotöitä ja treenannut, treenannut ja treenannut. Yhtäkkiä hän makasi sohvalla voimatta tehdä oikein mitään.

– Tuolloisen tyttöystäväni ja nykyisen vaimoni tuella pääsin yli synkimmästä vaiheesta. Luin paljon kirjoja ja pohdin kokemaani. Samalla heräsi suuri halu vaikuttaa yhteiskunnallisesti.

Katse ympäristöön ja sosiaaliturvaan

Koulutuksen lisäksi Nikkinen kantaa huolta ympäristöstä ja ilmastonmuutoksesta. Mies on ollut kasvissyöjä ja vegaani jo vuosia – alun perin eettisistä syistä, mutta nykyisin yhä selvemmin myös ilmastoa ajatellen. Nikkinen on kuitenkin sitä mieltä, että maapallo ei pelastu vain yksittäisten ihmisten toimilla.

– Muutosvoiman taakse tarvitaan ennen kaikkea poliittisia valintoja. Suomen tulisi olla päästöneutraali vuoteen 2030 mennessä, Vasemmistoliiton listoilla ehdokkaana oleva Nikkinen tähdentää.

Vasemmistoliiton – ja myös Nikkisen – tavoitteena on useamman vuoden tähtäimellä niin ikään Suomen sosiaaliturvan uudistus. Nykyinen pirstaloitunut ja monia palikoita sisältävä malli tulisi saada muokattua yksinkertaisemmaksi.

– Mallin tulisi oikeasti kannustaa ihmistä. Vasemmistoliitto on ajanut mallia, jossa perustulo kaikille olisi 800 euroa kuukaudessa. Tämä voitaisiin saada aikaan kokonaisvaltaisella verouudistuksella, Nikkinen sanoo.

 

Iikka Nikkinen

  • Ikä: 33
  • Työ: Henkilöstö- ja työsuojeluvastaava
  • Puolue: Vasemmistoliitto
  • Perhe: Vaimo ja koira
  • Luottamustehtävät: Kangasalan kaupunginvaltuutettu ensimmäistä kauttaan, tarkastuslautakunnan jäsen, Kangasalan Vasemmistoliiton puheenjohtaja, Pirkanmaan Vasemmistoliiton hallituksen jäsen.
  • Asuinpaikka: Kuhmalahti
  • Harrastukset: Vaeltaminen luonnossa, elokuvat, videopelit, jooga ja kuntosali

 

 

 

 

Kirjoittaja: Kristiina Helminen

Rate it

Katso myös nämä

Eduskuntavaalit Sydän-Hämeessä

Iikka Nikkinen lähti vaaleihin suurin toivein – äänimäärä oli ehdokkaalle pieni pettymys

Iikka Nikkinen, Vasemmistoliitto.[/caption] Kuhmalahtelainen Iikka Nikkinen (vas) lähti kansanedustajaehdokkaaksi suurin tavoittein. Niinpä Nikkinen pettyi äänimääräänsä, joka jäi 761 ääneen. – Määrä on hyvä ensikertalaiselle ja ihmiselle, mutta tavoittelin tosissani kansanedustajan pestiä, joten kyllä minua kieltämättä harmittaa. Olen toki superkiitollinen kaikille jotka kokivat, että olen jo nyt valmis kansanedustajaksi, Nikkinen miettii. […]

today16.4.2019


RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%