Eduskuntavaalit Sydän-Hämeessä

”Jos olisin nyky-Suomessa minä teini-iässä, minua pelottaisi” – Iikka Nikkinen kantaa huolta koulutuksen tilasta ja ilmastonmuutoksesta

”Jos olisin nyky-Suomessa minä teini-iässä, minua pelottaisi” – Iikka Nikkinen kantaa huolta koulutuksen tilasta ja ilmastonmuutoksesta

27 kertaa elämänsä aikana muuttanut Iikka Nikkinen muutti neljä vuotta sitten Kuhmalahdelle vaimonsa kanssa. – Oma talo ja maaseutu ovat vahvistaneet minua ja olemme viihtyneet oikein hyvin. Vaikka asun maalla, pidän myös kaupungeista entistä enemmän ja osaan arvostaa sitä, mitä niillä on tarjottavanaan. Kaupunkiin ei edes ole pitkä matka: sen kuin hyppää bussiin, joka menee ihan talomme vierestä, Nikkinen sanoo.[/caption]

Värikkään lapsuuden ja nuoruuden elänyttä Iikka Nikkistä, 33, pelottaisi, jos hän olisi nyt teini-ikäinen oma itsensä. Äidin kuolema, kun Nikkinen oli vielä aivan pieni, oli isälle kova paikka ja johti isän ongelmiin alkoholin kanssa.

– Kun isän uusi vaimo ja uusi äitipuoleni tuli kuvioihin ollessani teini-ikäinen, oma käytökseni oli aivan kaameaa ja ala-arvoista, Nikkinen muistelee.

Koulutuksesta tehdyt leikkaukset ja koulutuksesta säästäminen huolettavatkin suuresti eduskuntavaaliehdokkaana olevaa Nikkistä.

– Opettajat ovat työssään ylikuormitettuja. Tilannetta voisi parantaa ainoastaan lisäämällä koulutukseen suunnattua rahoitusta. Näin saataisiin kouluille lisää resursseja.

Nikkinen uskoo, että vastaavanlaiset koulutussäästöt olisivat vaikeuttaneet suuresti hänen omaa pärjäämistään myrskyisän teini-iän keskellä.

– Näin jälkikäteen voi toisaalta myös sanoa, että tuo aika myös opetti paljon tulevaa elämää varten ja valmisti osaltaan minua päättäjän uralle.

Opettavainen ajanjakso jälkikäteen ajatellen oli myös se, kun Nikkinen ensin tutustui 18-vuotiaana kamppailulajeihin ja oppi harrastuksen kautta paitsi nöyryyttä myös vastustajan kunnioitusta ja yhteishenkeä. Karvasta kalkkia oli, kun pitkäaikainen unelma vapaaottelun ammattilaisuudesta karisi lukuisiin loukkaantumisiin ja ylikuntoon. Moneen vuoteen Nikkinen ei ollut tehnyt muuta kuin ansiotöitä ja treenannut, treenannut ja treenannut. Yhtäkkiä hän makasi sohvalla voimatta tehdä oikein mitään.

– Tuolloisen tyttöystäväni ja nykyisen vaimoni tuella pääsin yli synkimmästä vaiheesta. Luin paljon kirjoja ja pohdin kokemaani. Samalla heräsi suuri halu vaikuttaa yhteiskunnallisesti.

Katse ympäristöön ja sosiaaliturvaan

Koulutuksen lisäksi Nikkinen kantaa huolta ympäristöstä ja ilmastonmuutoksesta. Mies on ollut kasvissyöjä ja vegaani jo vuosia – alun perin eettisistä syistä, mutta nykyisin yhä selvemmin myös ilmastoa ajatellen. Nikkinen on kuitenkin sitä mieltä, että maapallo ei pelastu vain yksittäisten ihmisten toimilla.

– Muutosvoiman taakse tarvitaan ennen kaikkea poliittisia valintoja. Suomen tulisi olla päästöneutraali vuoteen 2030 mennessä, Vasemmistoliiton listoilla ehdokkaana oleva Nikkinen tähdentää.

Vasemmistoliiton – ja myös Nikkisen – tavoitteena on useamman vuoden tähtäimellä niin ikään Suomen sosiaaliturvan uudistus. Nykyinen pirstaloitunut ja monia palikoita sisältävä malli tulisi saada muokattua yksinkertaisemmaksi.

– Mallin tulisi oikeasti kannustaa ihmistä. Vasemmistoliitto on ajanut mallia, jossa perustulo kaikille olisi 800 euroa kuukaudessa. Tämä voitaisiin saada aikaan kokonaisvaltaisella verouudistuksella, Nikkinen sanoo.

 

Iikka Nikkinen

  • Ikä: 33
  • Työ: Henkilöstö- ja työsuojeluvastaava
  • Puolue: Vasemmistoliitto
  • Perhe: Vaimo ja koira
  • Luottamustehtävät: Kangasalan kaupunginvaltuutettu ensimmäistä kauttaan, tarkastuslautakunnan jäsen, Kangasalan Vasemmistoliiton puheenjohtaja, Pirkanmaan Vasemmistoliiton hallituksen jäsen.
  • Asuinpaikka: Kuhmalahti
  • Harrastukset: Vaeltaminen luonnossa, elokuvat, videopelit, jooga ja kuntosali

 

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>