Ylöjärveläinen Minna Mentula haluaa eroon kapitalistisesta talousjärjestelmästä. Hänestä rikkaat ovat suurin ympäristöhaitta ja hän haluaisi siirtää rikkaimman kymmenyksen omaisuutta köyhille ja ympäristönsuojeluun.
Minna Mentula on rantauttanut brittiläistä Ekokapina-liikettä Suomeen. (kuva: skp)[/caption]
Minna Mentula, 28, miksi haet kansanedustajaksi?
– Minulla on päällimmäisenä iso huoli ilmastonmuutoksesta. Koska haen pienen puolueen listoilta, läpi pääseminen ei ole se juttu, vaan asioiden pitäminen esillä. Minulla on aika iso ilmastoahdistus.
Miksi olet valinnut puolueeksesi Suomen kommunistisen puolueen?
– Se on ainoa puolue, joka on vähääkään uskottava ja uskaltaa haastaa kapitalistisen järjestelmän. On selvää, ettei kapitalistinen talousjärjestelmä voi jatkaa. Kun pääsemme siitä eroon, pääsemme eroon muistakin sen riiston muodoista.
Mitä kapitalistisen järjestelmän tilalle tulisi?
– Varsinkin suomalainen työväenliike on epäonnistunut vaihtoehtojen kehittämisessä. Ympäristöverojen noston ei pitäisi olla suurin keskustelunaihe nyt, vaan se, miten koko yhteiskunta järjestetään uudestaan.
– Rikkaat ovat suurin ympäristöhaitta. Rikkain kymmenesosa ihmisistä on tuottanut melkein puolet maailman kasvihuonepäästöistä. Meillä olisi mahdollisuus siirtää nämä rahat köyhille ja ympäristönsuojeluun.
– Bisnesjätit jyräävät, ja yrityksillä on suuremmat budjetit kuin pienillä valtioilla. Yritysten pitäisi olla työntekijöidensä omistuksessa.
Mitä olet tehnyt tähän mennessä politiikassa?
– Olen toiminut Kommunistisessa nuorisoliitossa, esimerkiksi puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana ja myös paikallisosastossa. Viime aikoina olen osaltani rantauttanut brittiläistä Ekokapina-liikettä Suomeen. Se kehottaa ilmastonmuutosta vastaan kansalaistottelemattomuuden keinoin.
Mitä muita vaaliteemoja sinulla on kuin ympäristökysymykset?
– Oikeudenmukaisuuskysymykset. Olisi hyvä olla maksimitulo. Minusta yksi ihminen ei voi ansaita moninkertaisesti toisiin verrattuna. Jos keskimääräinen työläinen tekee kahdeksan tunnin päivää, voiko joku muka tehdä 10-kertaa ahkerammin töitä? Hänellähän loppuvat päivästä tunnit.
– Jossakin tutkimuksessa oli, että 6 000 euron tuloihin asti ihmisen onnellisuus kasvaa. Se voisi olla tuloraja, jos haluamme olla oikein kilttejä rikkaille.
– Toinen vaaliteemani on kuuden tunnin työpäivään siirtyminen ansiotasoa alentamatta.
Mitä teet tällä hetkellä?
– Valmistuin vuoden vaihteessa ympäristöpolitiikka ja aluetiede pääaineenani hallintotieteiden maisteriksi. Etsin työtä. Mutta nyt olen vielä enemmän keskittynyt aktivismijuttuihin.
Muutit vuodenvaihteessa Ylöjärvelle. Aiotko perehtyä Ylöjärven asioihin tai kiinnostaako kunnallispolitiikka?
– En ole vielä hirveästi miettinyt asiaa. Ehkä ympäristöasioiden näkökulmasta voisin kiinnostua esimerkiksi kaavoittamisesta ja lähipalveluiden parantamisesta. Myös raideliikenteen kehittäminen on tärkeää.