Eduskuntavaalit Ylöjärvellä

Leena Mankkinen: Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen ja vanhusten hoivan hyväksi

Leena Mankkinen: Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen ja vanhusten hoivan hyväksi

Sosialidemokraattien ehdokas Leena Mankkinen on 70-vuotias toiminnanjohtaja, jolla on monipuolinen työ- ja järjestötausta. Mankkisen pääteemat vaaleissa ovat sosiaali- ja terveydenhuollon uudistaminen ja vanhusten hoivan parantaminen.

Leena Mankkinen palasi rytinällä politiikkaan.[/caption]

– Olen palannut kolmannen kerran Ylöjärvelle. Olen asunut töiden takia monella muullakin paikkakunnalla. Tulin takaisin kuusi vuotta sitten kun jäin eläkkeelle.

Mankkinen toimi tuolloin muistisairaan äitinsä omaishoitajana, kunnes tämä pääsi tehostettuun palveluasumisyksikköön.

– Nyt pystyn taas olemaan monessa mukana. Palasin takaisin aika rytinällä politiikkaan.

Mankkinen on ollut Ylöjärvellä valtuutettuna jo neljällä vuosikymmenellä. Välillä myös Toijalassa kolme valtuustokautta. Valtuustotehtävien lisäksi hänellä on ollut lukuisia urheilujärjestötehtäviä. Hän on toiminut muun muassa Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:n puheenjohtajana kymmenen vuotta.

Mankkinen työskenteli kymmenen vuotta Ylöjärven terveyskeskuksessa sosiaalityöntekijänä ja on tällä hetkellä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen. Hän on työskennellyt myös vanhustenhuollon johtavana virkamiehenä, Invalidiliiton palvelutalojen johtajana, Tampereen seudun Näkövammaisten ja Kaatuneitten Omaisten Liiton toiminnanjohtajana.

– Työ on opettanut uusiin, aina vaan haasteellisempiin tehtäviin.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus

Sosiaalidemokraattien tavoitteena on ettei terveyspalveluiden yksityistämisiä jatketa, vaan  päävastuu järjestämisestä säilyy julkisella sektorilla.

– Tietenkään kaikkea ei voida tuottaa julkisilla palveluilla, vaan käytetään hyödyksi kolmannen sektorin järjestöjä ja yksityisiä palveluntuottajia. Vastuun on säilyttävä julkisella sektorilla.

Edellinen hallitus kytki sote-uudistukseen mukaan maakuntamallin, joka Mankkisen mukaan osoittautui mahdottomaksi.

– Uudenlaista mallia hiotaan hallitusneuvotteluissa. Kuntia suurempia itsehallintoalueita tarvitaan kasvavien terveysmenojen hoitamiseen.

Sosiaaliturvan uudistus ja perustulomalli ovat merkittäviä asioita ratkaistavaksi uudelle eduskunnalle. SDP:n yleisturvamalli perustuu siihen, että työhön kannustetaan ja etuudet ovat vastikkeellisia.

– Ihmisten kannalta olisi ymmärrettävää, että erilaisia sosiaaliturvan etuisuuksia voitaisiin yhdistää, jolloin se olisi helpompi hahmottaa.

Mankkinen peräänkuuluttaa parlamentaarisuutta ja selkeitä enemmistöpäätöksiä näin isoja kysymyksiä ratkaistaessa.

Hoitajamitoitus vanhuspalvelulakiin

Mankkinen toteaa, että soten kaatumisen jälkeen kaikki puolueet ovat kokoomusta lukuunottamatta yksimielisiä siitä, että yhtä hoidettavaa kohti tarvitaan 0,7 hoitajaa.

Vaikka mitoitus saataisiin sitovana vanhuspalvelulakiin, ongelmaksi muodostuu sen valvonta.

– Kunnan pitäisi pystyä valvomaan, että se mitä sopimuksissa sovitaan hoidon tasoksi ja laaduksi, myös toteutuu.

– Myös kotihoito ja omaishoito tarvitsevat lisää resursseja. Vanhuksillamme on oikeus hyvään ja turvalliseen hoitoon.

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>