Eduskuntavaalit Ylöjärvellä

Tähtäimessä perustulo ja laadukas koulutus

Tähtäimessä perustulo ja laadukas koulutus

Paikallispolitiikan konkari Rauno Kesseli (vas.) kampanjoi ilmastonmuutosta torjuvan joukkoliikenteen, 800 euron perustulon ja tehokkaan työelämän puolesta.

Rauno Kesseli on vaikuttanut jo pitkään Ylöjärven kunnallispolitiikassa.[/caption]

Kun päätyö on Ylöjärven kaupungin työsuojeluvaltuutettuna, asiantuntemusta löytyy erityisesti työelämästä. Rauno Kesseli uskoo, että hänen osaamisellaan olisi eduskunnassakin käyttöä.

– Meneillään on  digitalisaation ja robotisaation tuoma suuri työelämän murros. Tietotaito ja oikeanlainen koulutus sekä toisen asteen koulutuksen maksuttomuus ovat avainasemassa, kun etsimme keinoja selviytyä muutoksista, Kesseli sanoo.

– Olisi myös ihan realistista siirtyä kuuden tunnin työaikaan. Kokeiluissa on todettu, että tuottavuus vain paranee, kun työaika lyhenee. Tuottavuuden kasvu luo työnantajalle lisäarvoa, minkä ansiosta palkkoja ei tarvitse alentaa.

Kesseli kampanjoi myös 800 euron perustulon puolesta. Vastikkeeton perustulo maksettaisiin kaikille ja leikattaisiin verotuksella asteittain pois sitä mukaa, kun tulot kasvavat. Malli kannustaisi hankkimaan pieniäkin lisätuloja, jotka edistäisivät työllistymistä. Samalla se vapauttaisi luukulta toiselle juoksemiselta ja tukien varassa eläjän nöyryyttämiseltä, ja byrokratiakin vähenisi.

– Vasemmistoliiton perustulo rahoitettaisiin verojärjestelmän muutoksilla. Tarkkoja laskelmia mallin kustannuksista ja vaikutuksista voi tehdä vasta laajemman perustulokokeilun jälkeen, ehdokas toteaa.

Joukkoliikenne suojaa ilmastoa

Rauno Kesselin kolmas vaalikärki kuuden tunnin työajan ja perustulon ohella on joukkoliikenteeseen satsaaminen. Tunnin junan saaminen Helsinki-Tampere-välille sekä kaupunkiseudun raideratkaisut ovat ylöjärveläisittäinkin hyvin tärkeitä asioita.

– Toimiva joukkoliikenne on oleellinen asia paitsi ihmisten arjen helpottamiseksi myös ilmastonmuutoksen torjujana. Kesseli huomauttaa.

– Suomessa helposti sanotaan, että olemme niin pieni maa, ettei meidän teoillamme ole mitään vaikutusta. Se ei ole totta. Pienetkin teot merkitsevät. Kiina ja Intia ovat tehneet valtavia toimia kuten isoja metsityksiä, joten on turha vedota siihen, että ne eivät tekisi osaansa ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.

Yleiseksi vaaliteemaksi noussut vanhustenhoito huolestuttaa Rauno Kesseliäkin. Hoitajamitoitus on hänestä hyvä asia, mutta ennen kaikkea tarvitaan valvonnan lisäämistä, jotta sovitut asiat toteutuvat arjessa.

– Ylöjärvelläkin omaiset kertovat, että vanhuksesta pidetään kyllä huolta, jos läheiset käyvät usein katsomassa ja tarkistamassa, että kaikki on kunnossa. Heikoimmassa asemassa ovat ne, joilla ei ole ketään vaatimassa hyvää hoitoa.

Muutos tulee, kun äänestetään

Rauno Kesseli on Ylöjärven kaupungin päätoiminen työsuojeluvaltuutettu, kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen, Ylöjärven ympäristölautakunnan varapuheenjohtaja sekä Pirkanmaan maakuntahallituksen jäsen.

Hän arvioi omat mahdollisuutensa päästä eduskuntaan realistiksiksi.

– Pirkanmaalla tilanne on nyt se, että jos galluplukemat pitävät vielä vaalipäivänä, Vasemmistoliitolla on hyvät mahdollisuudet saada maakunnasta toinen kansanedustaja. Uusi edustaja on yksi kolmen, neljän ehdokkaan joukosta, ja minä olen yksi heistä, Kesseli laskee.

– Tärkeintä on nyt kaikkien äänestää. Neljä vuotta sitten moni jäi kotiin, mutta jotkut äänestivät, ja lopputuloksena oli Sipilän hallitus, jonka tapa toimia on kasvattanut laajasti eriarvoistamisen kokemuksia. Äänestetään nyt kaikki, niin muutos tulee, Kesseli kannustaa.

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>