Suurella sydämellä vapaaehtoistyötä tekevässä yhdistyksessä koetaan usein, että vaalikampanjoissa puhutaan liian vähän niille tärkeistä asioista. Varhaiskasvatus, ruokahävikki tai vanhusasiavaltuutettu eivät ole ehdokkaiden kärkiteemoja.
Susanna Grönlund (oik.) haluaa kansanedustajien kiinnittävän huomiota varhaiskasvatuksen ryhmäkokoihin.[/caption]
Jos Mannerheimin Lastensuojeluliiton Ylöjärven yhdistys saisi päättää, tärkein vaaliteema olisi laadukkaan varhaiskasvatuksen takaaminen kaikille lapsille.
– Ryhmäkokoasia on ollut tapetilla jo vuosia. Olisi aika saada asiaan ratkaisu, jotta lapsilla olisi varhaiskasvatuksessa turvallinen ja terveellinen ympäristö ja he saisivat yksilöllisempää huomiota, MLL:n Ylöjärven yhdistyksen puheenjohtaja Susanna Grönlund sanoo.
Hiukan isommille lapsille pitäisi taata turvallinen ja terveellinen kouluympäristö. Kiusaamisen ja sisäilmaongelmien kaltaisiin ongelmiin tulisi MLL:n mukaan tarttua entistä rivakammalla otteella
Lasten, nuorten sekä perheiden syrjäytyminen ja yksinäisyys on toinen teema, jota yhdistys toivoisi enemmän vaalikeskusteluihin. Siihen liittyy läheisesti lapsiperheiden perusturva.
– Joulukampanjamme tiimoilta tiedän, että Ylöjärvelläkin on joka vuosi enemmän vähävaraisia perheitä, Grönlund kertoo.
– Syrjäytymisen ehkäisyssä kolmatta sektoria voisi hyödyntää tehokkaammin vaikkapa ohjaamalla perheitä MLL:n perhekahviloihin. Niissä vanhemmat saavat seuraa ja vertaistukea ja lapset uusia leikkikavereita.
MLL:n vaaliohjelmassa perätään myös edullisempia harrastusmahdollisuuksia kaikille lapsille ja nuorille. Suositut harrastukset ovat usein hintavia, ja kuljetuksineen ne haukkaavat ison osan lapsiperheiden yhteisestä ajasta. Ylöjärveläisaktiivit toivovat, että harrastuksia voisi siirtää alkamaan jo koulun jälkeen.
Yksi teema lastensuojeluliitollakin on, josta vaalikampanjoissa ainakin puhutaan: ilmastonmuutoksen torjuminen.
– Se on asia, johon meidän aikuisten pitäisi kiireesti reagoida vakavissamme, Susanna Grönlund korostaa.
Oma asiamies toisi turvaa
Eläkeläiset vaativat vanhusten hoitopaikkoihin riittävästi oikeita hoitajia.[/caption]
Yksi Ylöjärven Eläkeläiset ry:n sydäntä lähellä oleva teema on viime aikoina saanut paljon palstatilaa. Ei ole yllätys, että eläkeläiset vaativat vanhusten hoitopaikkoihin riittävästi oikeita hoitajia.
– On yleisesti tiedossa, että palvelutaloissa hoitajilla ei ole aikaa hoitotyöhön. Vanhusten hoitopaikkojen pitäisi olla voittoa tuottamattomia yrityksiä, joissa tuotto käytettäisiin toiminnan kehittämiseen. Ei peruskoulukaan olisi maailmalla ylistetty systeemi, jos sen pitäisi tuottaa voittoa, Ylöjärven Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Mirjam Paakeli vertaa.
Eläkeläisyhdistys ajaa joka kuntaan vanhusasiavaltuutettua, joka huolehtisi ikäihmisten oikeuksien toteutumisesta. Samalla he toivovat lainsäätäjiltä lisää vapautta valita, haluavatko kotihoitoa vai palvelutalopaikan.
– Tärkeää on myös hillitä tuloerojen, palveluiden omavastuuosuuksien ja terveyskeskusmaksujen kasvua. Meillä on paljon köyhyysrajalla eläviä eläkeläisiä. Ihmiset elävät entistä pidempään, mutta eläkkeet eivät kasva, Paakeli huomauttaa.
Paikallisesti Ylöjärven eläkeläiset toivovat parempaa julkista liikennettä, jotta ilman omaa autoakin pääsisi kulkemaan kerhoihin ja tapaamisiin. Myös palveluiden vieminen pelkästään nettiin huolestuttaa.
Eläkeiässä olevaa sukupolvea usein syytetään ilmaston lämpenemisestä. Mirjam Paakeli vakuuttaa, että ilmastoasiat ovat myös eläkeläisten sydäntä lähellä. Hän kannustaisi esimerkiksi vanhojen autojen muuttamista kaasu- tai etanolikäyttöisiksi, jolloin auton voisi ajaa loppuun ympäristöystävällisemmin.
Paakelia surettaa se, että kansanedustajaehdokkaissa on kovin vähän ikäihmisiä. Päätöksenteossa tarvittaisiin myös kokemusta siitä, millaista ikääntyminen oikeasti on.
Aukkohakkuut historiaan
Metsien kestävä käyttö on korkealla Suomen luonnonsuojeluliiton Ylöjärven yhdistyksen asialistalla.[/caption]
Suomen luonnonsuojeluliiton Ylöjärven yhdistys toivoo päättäjiltä, että ilmasto ja luonto otettaisiin päätöksenteossa ja lainsäädännössä huomioon kokonaisvaltaisemmin. Kaikilla päätöksillä on vaikutuksia myös ilmastoon.
– Yksittäisistä asioista isoimpia on metsien kestävä käyttö eli siirtyminen aukkohakkuista järkevämpään metsän hoitoon. Kuntatasolla metsien tuottotavoitteita voitaisiin laskea hiilinielun suojelemiseksi, Sll:n Ylöjärven yhdistyksen puheenjohtaja Soili Husso sanoo.
– Maatalouden puolella hiilinielua voidaan kasvattaa lisäämällä ympärivuotista, monipuolista kasvustoa, joka ylläpitää maaperän mikrobitoimintaa. Kaavoituksessa tulisi jättää entistä enemmän puistoalueita hiilinieluiksi ja virkistyskäyttöön.
Husso muistuttaa, että ilmaston puolesta pitää toimia sekä lainsäädännön keinoin että omassa arjessa. Lähiruoan, lähituotteiden ja -palveluiden suosiminen onnistuu kuluttajaltakin. Lainsäädännöllä voitaisiin esimerkiksi pidentää kulutustavaroiden käyttöikää kieltämällä laitteista niin sanotut vanhentamisohjelmat.
– Paikallisella tasolla ruokahävikki on iso asia, jota pitää pyrkiä yhdessä vähentämään. Valtakunnallisesti iso asia on ympäristöteknologian ja -tutkimuksen tukeminen. Meillä on paljon osaamista, jonka hyödyntämisessä meidän pitäisi olla edelläkävijöitä, Soili Husso toteaa.
Joustoa työmarkkinoille
Ylöjärven Yrittäjien puheenjohtaja Anu Meuronen liputtaa Tampereen ja Helsingin välisen tunnin junayhteyden puolesta.[/caption]
Yrittäjät toivovat ennen kaikkea määrätietoisia työmarkkinauudistuksia työllisyysasteen nostamiseksi: sopimisen vapautta työpaikoille, työllistämisen helpottamista, joustavuuden lisäämistä.
– Toinen tärkeä tavoitteemme on yritysten ja oppilaitosten yhteistyön syventäminen, jotta nuorten työllistyminen helpottuu ja aikuisten osaaminen säilyy hyvällä tasolla. Toivomme tulevalta hallitukselta toisen asteen koulutuksen rahoitusosuuden kasvattamista, Ylöjärven Yrittäjien puheenjohtaja Anu Meuronen sanoo.
Pirkanmaalaisittain yrittäjille tärkeää on maakunnan saavutettavuus. Siksi toivelistalla ovat tunnin junayhteys Tampereelta Helsinkiin, toisen raiteen rakentaminen Tampereelta Seinäjoelle sekä maakunnan pääteiden, erityisesti valtatie 3:n perusparantaminen. Nämä tukisivat maakunnan kasvua ja vetovoimaisuutta.
Verojärjestelmään yrittäjät haluavat lisää kannustavuutta. Verotuksella on merkittävä vaikutus yrittäjän motivaatioon sekä haluun ja kykyyn kasvattaa yrityksiään.
Ilmastonmuutoksen torjuminen kuuluu myös yrittäjien vaaliteemoihin.
– Ilmastokuormaa voidaan pienentää uuden teknologian ja kiertotalouden avulla. On hienoa, että nuoret ovat tähän asiaan heränneet, Anu Meuronen iloitsee.