Kaupallinen yhteistyö

Miksi sähköenergian hinta on nyt niin korkealla?

today24.11.2021

Background
share close

Sähköenergian pörssihinta on jatkanut jyrkkää nousuaan jo viime kesästä lähtien, eikä loppua hinnannousulle ole toistaiseksi nähty. Paikoitellen pörssisähkön hinta on ollut jopa neljä kertaa kalliimpi edellisvuoteen verrattuna, sillä esimerkiksi heinäkuussa 2021 pörssisähkön keskihinta nousi 9,77 senttiin kilowattitunnilta.

Myös syyskuussa pörssisähkön keskihinta kipusi jo yli 11 senttiin kilowattitunnilta ja kokonaisuudessaan sähkön hinta on ollut korkeimmillaan jopa 25 senttiä kilowattitunnilta. Mikä sitten selittää tätä sähköenergian hinnan jyrkkää nousua?

Sähköenergian hintaan vaikuttavia tekijöitä on monia

Sähkön hinnalla on tapana laskea kesäaikaan, mutta kesällä 2021 kävikin aivan toisin – pelkästään kesäkuukausina Pohjoismaiden yhteisen Nord Pool -sähköpörssin keskimääräinen kuukausihinta kävi edellisvuoteen verrattuna jo tuplalukemissa. Sähköenergian korkeaan hintaan löytyy kuitenkin useita selittäviä tekijöitä, ja yksi niistä on sää.

Vähäisten sateiden vuoksi vesivarastot ovat huvenneet ympäri Pohjoismaita. Koska vesivoimaa tuotetaan erityisesti Norjassa, vesivarastojen vajuminen on vaikuttanut merkittävällä tavalla vesivoiman tuotannon heikentymiseen. Tämä on omalta osaltaan vaikuttanut sähköenergian hinnan jyrkkään nousuun.

Toisena merkittävänä syynä voidaan pitää lähes tuulettomia kesäkuukausia. Tuulivoiman osuus sähköntuotannon osalta kasvaa jatkuvasti, mutta viime kesänä tuulta ei syntynyt riittävästi ja osasyynä tähän ovat olleet normaalia korkeammat lämpöasteet. Normaalia kuumempi kesä on myös johtanut siihen, että sähkön kulutus kesäkuukausien aikana lisääntyi esimerkiksi ilmastoinnin tai muun jäähdytysmenetelmän käyttöönoton takia. Tämän lisäksi omat haasteensa sähköntuotantoon ovat tuoneet suurten voimalaitosten, kuten Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimaloiden, vuosittaiset huollot ja niissä tapahtuneet viivästykset.

Vallitsevien sääolosuhteiden lisäksi fossiilisten polttoaineiden kallistuminen on vaikuttanut sähköenergian kallistumiseen – ja siitä huolimatta, että fossiilisia polttoaineita ei juurikaan käytetä Pohjoismaissa, mutta vastaavasti esimerkiksi Baltiassa ja Keski-Euroopassa. Tästä syystä päästöoikeuksien kallistuminen on vaikuttanut nimenomaan fossiilisten polttoaineiden hintaan. Hinnan nousua Pohjoismaissa voidaankin selittää sillä, että Pohjoismaiden sähköverkko on yhdistetty suurempaan eurooppalaiseen sähkömarkkinaan siirtokaapeleiden avulla, minkä vuoksi Keski-Euroopassa tapahtuva fossiilisten polttoaineiden kallistuminen heijastuu Suomessa asti.

Sähköenergian korkea hinta näkyy myös sähkölaskussa

Koska Nord Poolin sähkön Spot-hinta vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaan, sähkön keskihinnan kallistuminen vaikuttaa myös monien suomalaisten sähkölaskuun, vaikkakin pienellä viiveellä. Paras tilanne on niillä kotitalouksilla, jotka ovat ehtineet solmia uuden määräaikaisen sähkösopimuksen juuri ennen hintojen kallistumista – tällöin Spot-hinnan nousu ei vaikuta sopimuksessa määriteltyyn hintaan.

Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten tapauksessa sähkön hinta todennäköisesti päivittyy. Myös uusittavat määräaikaiset sopimukset voivat tuoda ikävän yllätyksen, sillä monet kotimaiset sähköntuottajat ovat jo alkaneet nostaa hintojaan. Hintojen noususta huolimatta pörssisähköön sidottu sähkösopimus tulee yleensä pitkällä aikavälillä edullisemmaksi, mutta viime aikaisten tapahtumien johdosta sähkösopimuksen päivittäminen pörssisähköön ei välttämättä ole paras idea.

Koska sopimustyyppejä ja sähkön hinnoittelumenetelmiä on monia, on tärkeää, että jokainen löytää omiin tarpeisiinsa edullisimman sähkösopimuksen. Juuri tämän vuoksi sähkösopimukset kannattaa kilpailuttaa. Lisää sähkösopimusten eri tyypeistä ja sopimuksen kilpailuttamisesta voit lukea tästä artikkelista. Tutustu siihen, millaisia etuja sähkösopimuksen päivittäminen voi tarjota ja kokeile sähkösopimusten kilpailuttamista ilman sitoumuksia. Kilpailuttaminen ja sähkösopimuksen vaihtaminen on täysin ilmaista.

Kirjoittaja: Mainostajan Sisaltoa

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%